Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Väi­säs­ten oma­ko­ti­ta­lon kellari Py­hä­jär­vel­lä muuntuu tar­vit­taes­sa väes­tön­suo­jak­si – "E­tu­kä­teen val­mis­tau­tu­mi­nen on mie­len­ter­vey­del­le hy­väk­si"

Vaikka välitöntä turvallisuusuhkaa ei Suomessa ole, kriisitilanteisiin varautuminen kuuluu kansalaistaitoihin, pelastusviranomainen muistuttaa.

Pentti Väisäsen rakentaman talon kellarin suuaukkoa kattaa vahva betonirakenne. Kellarin sisätiloista johtaa lisäksi portaat yläkertaan.
Pentti Väisäsen rakentaman talon kellarin suuaukkoa kattaa vahva betonirakenne. Kellarin sisätiloista johtaa lisäksi portaat yläkertaan.
Kuva: Heikki Syrjäniemi

Ukrainassa riehuva sota ja Venäjän johdon uhkaavat puheet länsimaille ovat herättäneet monissa suomalaisissa turvattomuuden tunnetta, vaikka Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu välitöntä sodan uhkaa. Viranomaiset ovat kuitenkin suositelleet kansalaisia varautumaan 72 tunnin ruokavarastoon kotioloissa mahdollisten sähkökatkojen ja kriisitilanteiden varalta.

Monen omakotiasujan takaraivoon on saattanut hiipiä ajatus myös mahdollisesta väestönsuojasta kriisiajan varalta. Minne piiloutua myrskyn tai pommituksen aikana, jos lähettyvillä ei ole yleistä väestönsuojaa?

Pyhäjärven Hiidenkylästä ja Haapajärven Pukkilahdesta löytyy kaksi esimerkkiä.

Muutosmahdollisuus otettiin huomioon jo rakennusvaiheessa

Pyhäjärven Hiidenkylässä Aino ja Pentti Väisäsen omakotitalossa otettiin huomioon jo talon rakennusvaiheessa vuonna 1997, että kellari pitää pystyä muuttamaan väestönsuojaksi. Kellariin rakennettiin yli 50 neliön työ- ja harrastetila.

Kellarikerrokseen saakka muurattuun palohormiin tehtiin paikka tulisijalle lämmitystä ja keittämistä varten. Palohormissa on myös sulkupelti, jotta lämpö ei karkaa harakoille.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.