Oulu

Ely-keskus ja te-toimisto tarjoavat tukitoimia Stora Ensolta ir­ti­sa­not­ta­vil­le – "Voimme vastata työn­ha­ki­joi­den osaamisen kehittämisen tarpeisiin tarvittaessa nopeasti"

Stora Enso ilmoitti yt-neuvotteluista maaliskuun lopussa. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 28.5.2019 14:08 | Päivitetty 28.5.2019 14:36
Heikki Uusitalo

Stora Enso ilmoitti tänään 365 henkilön irtisanomisesta Oulun tehtaaltaan. Irtisanomiset tapahtuvat suunitelman mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ja te-toimisto kertoavat tarjoavansa tukitoimia irtisanottujen uudelleen työllistymiseksi ja aluekehitysvaikutusten lieventämiseksi. Esimerkiksi Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala arvioi tiistaina Kalevalle, että irtisanomisilla on sekä Oululle että lähialueelle vakavia vaikutuksia

Ely ja te-toimisto käynnistävät laajoissa irtisanomistilanteissa muutostukilainsäädännön mukaiset toimet. Tukitoimia tarjotaan jo yt-neuvottelujen käynnistysvaiheessa.

Lue myös: Stora Enson työntekijät kuulivat aamulla ir­ti­sa­no­mis­pää­tök­ses­tä – ”Tunnelma oli erittäin hiljainen ja apea”

Te-toimisto sopii yrityksen kanssa, miten tilanteessa edetään. Toimisto kartoittaa palvelutarpeiden laajuuden ja sopii palveluiden tarjoamisen käytännöistä. Tavoitteena on tukea irtisanottavien henkilöiden vaihtoehtoista urasuunnittelua ja parantaa työllistymisvalmiuksia muun muassa koulutuksen avulla.

Koulutusta hankkii ely-keskus ja sitä tarjotaan osana te-toimiston palveluvalikoimaa. 

– Meillä on kattavat valmiiksi kilpailutetut koulutuspuitesopimukset. Voimme vastata työnhakijoiden osaamisen kehittämisen tarpeisiin tarvittaessa nopeasti, sanoo johtaja Petri Keränen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta. 

Pohjois-Pohjanmaan te-toimiston palveluita voidaan tarjota tarvittaessa myös yrityksen tiloissa. 

– Muutostilanteissa sovimme yhdessä yrityksen edustajien kanssa, mitä yhteistyökokonaisuuteen sisältyy ja mitä palveluja lähdetään yhdessä toteuttamaan. Palvelukokonaisuus on aina yritykselle ja työntekijöille räätälöity. Työnantajan järjestämät tukitoimet ovat luonnollisesti tärkeässä roolissa etsittäessä uusia mahdollisuuksia, johtaja Maire Mäki Pohjois-Pohjanmaan te-toimistosta sanoo. 

Te-palveluista käytetyimpiä ovat erilaiset osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut kuten esimerkiksi työvoimakoulutus, opiskelu työttömyysetuudella ja erilaiset valmennukset.  Mäen mukaan veuvontaa annetaan muun muassa työttömyysturvaan ja työnhakuun liittyvistä asioista. 

Lue myös: Stora Enso irtisanoo 365 työntekijää – yhtiö teki päätöksen 350 miljoonan euron investoinnista Oulun tehtaaseen

Ely-keskus on kevään aikana kutsunut koolle tukiryhmän, jossa on edustus Stora Ensolta, Oulun kaupungilta,Business Oulusta, Pohjois-Pohjanmaan liitosta sekä te-toimistosta. Tukiryhmä tukee ja etsii keinoja henkilöstön työmarkkinakelpoisuuden parantamiseksi ja edistää henkilöstön sijoittumista uusiin tehtäviin.

– Ryhmän tehtävänä on pyrkiä lieventämään irtisanomisten aluetaloudellisia vaikutuksia, etsiä keinoja korvaavien työpaikkojen syntymisen tueksi sekä mahdollisen erillisrahoituksen saamiseksi, Petri Keränen sanoo.

Stora Enso kertoi tiistaina myös investointipäätöksestä, jonka suuruus on 350 miljoonaa euroa. Päätöksen myötä Oulun paperitehdas muutetaan pakkauskartonkitehtaaksi. 

Ely-keskuksen ja te-toimiston tavoitteena on myös tukea Stora Enson tuotantosuunnan muutosta ja uusien investointien saamista alueelle.

– Irtisanomisuutiset ovat ikäviä, mutta Stora Enson ilmoittama investointi Ouluun on tärkeä aluekehityksen näkökulmasta ja tehtaan jatkuvuuden turvaamiseksi, Keränen toteaa.

Korjattu kello 14.36: Otsikossa ja kerran myös leipätekstissä puhuttiin aluksi te-keskuksesta. Oikea termi on te-toimisto.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Suunnitelma on selkeä!!! Ensin palkataan iso joukko uusia asian"tuntijoita" jotka eivät ole ruuhka apulaisia vaan eläkepaikan saavia tuttuja.
Tämän jälkeen poispotkituille suositellaan jotain kurssia tai uudelleen kouluttautumista. JA BUFF kaikki sinne menneet unohdetaan täysin
eli älkää suostuko mihinkään kurssiin koska sitten että ole ns. työttömiä ja olette listoilta pois. Minä hullu menin kurssille ja työpaikka alkoi häämöttää
niin TE toimiston asiantuntijan kommentti oli minulle "sinä voit etsiä töitä kurssin jälkeen" eli yritettiin väkisellä estää työelämään paluu!!!Kurssi olisi kestänyt vielä yli 6kk ja arvatkaa olisiko kurssin jälkeen enään tuota työtä ollut ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo rahan kaataminen TE, ELY, ja Kaupungin ja Busi essOulun kassaan ja sieltä hallintokuluihin ja höpöhöpökurssien pitoon. Jospa kokeiltaisiin antaa rahaa esim. Starttirahoiksi, muuttoavustuksiin, opiskeluun, ym. suoriin toimiin ilman byrokratiahöttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ELY ja Business Oulu vain hassaavat rahat yksityisille koijarifirmoille. Ei ole mitään järkeä kouluttaa "tuota-olisi-mukava-tehdä"-aloille, joilla ei ole työtä. Paljon yksinkertaisempaa ja tehokkaampaa olisi, jos valtio ja kunnat palkkaisivat tuolla rahalla työntekijöitä itselleen. Tekemätöntä työtä riittää. Jos työ ei kelpaa, joutaa ollakin jouten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella populistinen avaus P. Laajalalta, Ely-keskukselta ja TE-toimistolta! Työllistämiseen tarkoitettuja rahoja ei ole tähänkään saakka Oulussa käytetty, vaan mieluummin on maksettu sakkoja määrärahojen käyttämättömyydestä! Miksi em. tahot eivät kommentoi tätä epäkohtaa?

Oulussa on yksi surkeimmista työllisyystilanteista isojen kaupunkien osalta. Kaupungin johtoon tulisi saada henkilöitä, joilla on omakohtaista kokemusta tuottavien töiden tekemisestä. Isojen irtisanomisten jälkeen "nuoleskelu" kyllä osataan. Sillä ei vaan irtoa nyt eikä jatkossakaan kulttuuripääkaupungiksi Oulun julistaminen. Vain aidoilla asioilla pärjätään, ei päälleliimatuilla sloganeilla, joihin päättäjät eivät itsekään usko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä hieroo nyt käsiä kolmannen osapuolen koulutajat, nämä tekevät TE-keskuksen kilpailutusilmoitukseen tarjouksen ja sitten näitä työttömiä varten varatut varat valuu ihan valvomattomiin koulutuksiin, ihmisiä eriarvoistetaan ja pahimmillaan mitä olen itse kokenut nämä "kouluttajat" valitsevat "koulutuksiin" ihmisiä joita on helppo ohjata töihin ja jos sattuu niin naamasi ei miellytä koulutuksen järjestäjiä jäät aina ulos palveluista joita tarvitsisi kipeästi esim ammattitaidon parantamiseen.
TE-keskus vierittää koulutuksen muille todella kalliilla mutta eivät valvo vaan kaatavat rahat viemäriin ja loppujen lopuksi syyllistetään työttömäksi jääneitä koska he eivät työllisty kuin napauttaisi sormia.
Koulutuksen valvonta on todella nolla tasoista ja hakijoita eriarvoistetaan hyvin paljon jo kouluttajien valintojen tapahtuessa mutta eipä ketään kiinnosta kunhan voidaan sanoa "me sentään teimme jotain toisin kuin työttömäksi joutunut, siellä se nyt makaa sohvalla ja juo kaljaa"-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän on hyvä järjestää koodarikursseja, katselkaan vain mikä on "in" ja opettelemaan, oulussahan on suuri pula koodareista joilla on mitä tahansa työkokemusta, kuulemma ihan sama mitä on mutta pitää olla työkokemusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi myös löytyä palkanmaksukykyisiä työnantajia, ruikuttajien sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa pula hoitoapulaisista ja lähihoitajista, alalle muutenkin hyvä saada miehiä lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellu-Köpin ansiosidonnainen on enemmän kuin toisten keskipalkka.
Siis mitä lisää tukea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä varmasti hivelee irtisanotun työläisen mieltä kun joutuu johonkin aikuisten päiväkoti-kurssille opettelemaan kättelyä, CV:n kirjoittamista ja tietokoneen käynnistämistä, pahimmillaan vielä firman omissa tiloissa.

Ei kannata uskoa hetkeäkään että nuo te-toimiston tarjoamat "palvelut" ovat jotain muuta kuin mitä kaikille muillekin työttömille tarjotaan. Täysin hyödyttömiä ja nöyryyttäviä kursseja joilla ei saavuteta mitään muuta kuin palkkapäivä kurssin vetäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se toki kaikki kurssitus ja oppiminen pahasta kun mieli on sitä mieltä, että se on nöyryyttävää.
Jokainen tiedon murunen jonka saat veronmaksajien maksamilta kursseilta on hyväksi ja se pitää ottaa ilolla vastaan, sillä onhan se sinulle ilmaista.
Positiivisuus on hyvästä, mutta negatiivisyydellä kiusaat vain itseäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jokainen tiedon murunen jonka saat veronmaksajien maksamilta kursseilta on hyväksi ja se pitää ottaa ilolla vastaan, sillä onhan se sinulle ilmaista."

Ei ole hyväksi, suurin osa näistä "tiedon murusista" on itsestäänselvyyksien ja jo opitun toistamista. Ilmaistakaan se ei sinänsä ole, koska tämän kallisarvoisen ajan voisi käyttää paremminkin esimerkiksi ihan oikeita taitoja opettavilla kursseilla. Mutta kun TE-keskuksen mukaan juuri niille liirumlaarumkursseille pitää mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko usein kurssilla on henkilö, tai useampikin, joka tietää tai osaa "opettajaa" enemmän. Opetushenkilö sitten joko alkaa uhoamaan ja uhkailemaan tai lässyttämään jotain diipataata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentteja lukiessa (myös sinun) saa kyllä käsityksen, että paljon on vielä opittavaa ja kertaus on opintojen äiti.
Ihan yhtä ilmaista se on opetella perusarvoja ja opetella tietoa siitä kuinka työllistää itsensä ja kuinka kehittää sosiaalista kanssakäymistä käytöksineen.
Työttömällä kun ei mikään kiire ole, joten aikaa on kurssittaa itseään siihen, että osaa ilmaista itseään tuleviin työhaastatteluihin.
Aika on tuossa tilanteessa ilmaista.
Toki olisihan se ajallisesti hyödyllisempää notkua jouten päivät, kuin tehdä jotain josta on itselleen hyötyä.
Sinun mielestäsi siis ei ole hyväksi kerrata opittua, vaan mennään sillä mitä on opittu 50 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun kommenteistasi puolestaan huomaa, ettet ole joutunut työnhakuun ja TE-keskuksen kanssa asioimaan nykypäivänä. Ei se perusarvojen ja lässynlää-sisältöisten "kurssien" järjestäminen mitään ilmaista hupia ole. Veroista nekin maksetaan, ja kun konsulttifirmoille ei ole ilmeisesti asetettu minkäänlaisia työllistämisvaatimuksia, ne voivat kouluttaa työnhakijaa täyttämään cv:tä ja antamaan haastattelussa miellyttävää kuvaa itsestään kerta toisensa jälkeen.

Olin itse viime vuonna työttömänä. Itse itseni työllistin Linkedinin ja lukuisten työhakemusten sekä haastattelujen avulla. TE-keskuksesta, sen kursseista ja palveluista ei ollut minulle tippaakaan hyötyä. Tuommoiset kaltaisesi voisivat käydä itse kokeilemassa, eivätkä vain jauhaa tyhjää kuin mokomatkin TE-kurssittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun kommentit kertoo kokemuksesta jota sinulla ei ole eikä tule koskaan olemaan.
Veroista se maksetaan työttömyyskorvauskin eli aina on eteenpäin kun työtön itseään kurssittaa edistääkseen työnsaantiaan. Huomaa kyllä, että olet täysin ulapalla siitä mitä kytkeytyy työttömyyteen ja miten työttömyydestä selvitään.
Turhaa lätinää ja toisen haukkumista kykenet tekemään, et muuta koska sinulla ei ole kykyä tämän kaltaisiin asioihin.
Miten muuten joudat täällä päivisin notkumaan, jos kerran olet itsesi "työllistänyt" ja ihan ilman kenenkään apua?
Kurssit olivat näemmä hyödyksi, koska osasit alkaa toimimaan työllisyytesi eteen.
Eli myönsit itse kommentissasi, että ne kurssit ja palvelut saivat sinun toimimaan tavalla josta oli hyötyä, jäit kiinni nolosti.
Totuus aina sattuu ja varsinkin silloin kun sitä vähiten odottaa, mutta älä ole minusta huolissasi, osaan kyllä hoitaa asiani ja jopa joskus joudun kurssin pari käymään ihan muistin virkistämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet ilmeisesti TE-toimistolla tai näissä konsulttifirmoissa töissä (luultavasti väliportaan pomona): arkitodellisuudesta vieraantunut omakehu ja muita kohtaan tuntema kiukku paistaa niin ilmiselvästi. Tänään ei asiakkaita ole kaiketi siunaantunut?

Kursseilla en käynyt, koska koin käyttävän aikani paremmin hakemalla töitä. Joita sitten sainkin, kiitos minun. Kurssit ja palvelut eivät minua itsenäiseen toimintaan ohjanneet, se on opittu jo kotona. Älä yritä vääristellä kirjoittamisiani. TE-laitos ei ole vuosikausiin ollut tehtäviensä tasalla, tai sitten sen tarkoitus ei nykyään edes ole auttaa ihmisiä työllistymään vaan pitämään laitos pelkästään toiminnassa.

Joudan siksi täällä päivisin notkumaan, koska työpaikallani tunnetaan käsite nimeltä "tauko". Mitenkäs siellä näiden joutamisten kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla asenteella varmaan pääsee töihin, kun kaiken osaa ja voi opettajatkin siinä samassa opettaa. Kun Sinulla on kokemusta, niin voisit varmaankin konsultoida TEMiä, miten nuo palvelut ja toiminnot pitää järjestää. Siellä oltaisiin varmaan innostuneita ja tyytyväisiä, kun kokemuksen ääni puhuu ja neuvoo oikean tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei nuo sanasi kohtaa tekoja. Kuinka voit väittää ettei TE- keskuksen kursseista ja palveluista ole apua, jos kerran et ole niitä käyttänyt. Et siis voi mitenkään asiaa tietää joten kommentoit puuta heinää. Joku tolkku tuossa kommentoinnissa nyt, vaikka se mielestäsi hauskaa onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image