Oulu

Stora Enso irtisanoo Oulusta 365 henkilöä – yhtiö teki päätöksen 350 miljoonan euron in­ves­toin­nis­ta Oulun tehtaaseen

Stora Enso kertoi jättimäisestä investoinnista ja isoista irtisanomisista. Arkistokuva. KUVA: Essi Puuri
Oulu 28.5.2019 9:45
Heikki Uusitalo

Stora Enso on tehnyt investointipäätöksen Oulun paperitehtaan muuttamisesta pakkauskartonkitehtaaksi. Investointi on suuruudeltaan noin 350 miljoonaa euroa. Yhtiö kertoi aikeistaan maaliskuussa ja nyt se on siis tehnyt päätöksen asiasta.

Hankkeeseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät 25. maaliskuuta. Niiden tuloksena työt loppuvat 365 henkilöltä. Muutoksen arvioitiin alun perin johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen.

Pääosa irtisanomisista toteutetaan yhtiön mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä, jolloin päällystetyn hienopaperin valmistus Oulussa päättyy.

Lue myös: Stora Enson työntekijät kuulivat aamulla irtisanomispäätöksestä – "Tunnelma oli erittäin hiljainen ja apea"

Stora Enso kertoo tarjoavansa tukitoimia työntekijöille, joiden työt Oulun tehtaassa päättyvät tuotantosuunnan muutoksen seurauksena. Korkeintaan 20 prosenttia irtisanomisista toteutetaan eläkejärjestelyillä.

– Pyrimme yhdessä Stora Enson muiden toimipaikkojen, Oulun kaupungin ja muiden sidosryhmien kanssa löytämään korvaavia töitä niille, joille ei ole paikkaa uudessa organisaatiossa. Tarjoamme muun muassa uudelleensijoittumispalveluja sekä uudelleentyöllistymisvalmennusta yksilö- ja ryhmätasolla. Lisäksi Stora Enso tarjoaa taloudellista tukea työntekijöille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen, sanoo Stora Enson Paper-divisioonan johtaja Kati ter Horst.

Nyt päätetty investointi sisältää paperikone 7 tuotantosuunnan muutoksen ensikuitupohjaista aaltopahvin pintakartonkia (kraftlaineria) valmistavaksi koneeksi sekä paperikone 6:n ja arkittamon sulkemisen.

Tuotanto muunnetulla koneella käynnistyy suunnitelman mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

– Oulun tehtaan tuotantosuunnan muutos auttaa Stora Ensoa vahvistamaan asemaansa kasvavilla pakkausmarkkinoilla. Se on myös merkittävä askel yhtiön muutosmatkalla. Olemme jo aiemmin toteuttaneet onnistuneesti ison muunnoshankkeen Varkauden tehtaalla, jossa yksi paperikone muutettiin tuottamaan kraftlaineria, Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kraftlainerin tyypilliset loppukäyttökohteet ovat aaltopahvipakkauksissa. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvike-, hedelmä- ja vihannespakkaukset sekä teollisuuspakkaukset. Tuotanto suunnataan kansainvälisille vientimarkkinoille.

Investoinnin tavoitteena on yhtiön muuttaminen vahvemmin pois supistuvasta markkinasta ja matalan kannattavuuden tuotteista kasvavaan ja paremmin kannattavaan liiketoimintaan. 

Oulun tehtaan hanke käynnistyy perustustöillä kesällä 2019, ja kaikkiaan siinä on mukana noin 200 urakoitsijaa.

Oulun tehdas työllistää tuotantosuunnan muutoksen jälkeen suoraan noin 180 henkilöä. Puun kulutus tehtaassa kasvaa 0,5 miljoonaa kuutiometriä 2,4 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Puun yhtiö kertoo hankkivansa pääasiassa yksityisiltä metsänomistajilta Pohjois-Suomesta. 

Stora Enso kirjaa irtisanomisiin, uudelleenjärjestelykuluihin, alaskirjauksiin ja arvonalentumisten peruutuksiin liittyen 31 miljoonan euron kulun vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä. Uudelleenjärjestelyyn liittyvien kulujen kassavaikutus 19 miljoonaa euroa toteutuu tehtaan paperintuotannon päätyttyä.

Oulun tehtaan nykyinen vuosikapasiteetti on 1 080 000 tonnia päällystettyä hienopaperia, jota käytetään muun muassa mainospainotuotteisiin ja aikakauslehtiin. Paperintuotannon odotetaan jatkuvan vuoden 2020 syyskuun loppuun asti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (169)

Tervetuloa OSAOlle opiskelemaan uutta ammattia! Ajoneuvoasentajista on kova pula ja haku auki 9.6.2019 asti! Kattokaapa osao.fi/ajoneuvoasentaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nämä henkilöt tarvitse kuin tunnin töitä viikossa niin heidät voidaan laskea työllisiksi Sipilän aktiivimallin mukaan.Tällä saadaan samalla tilastot näyttämään niin puhtoisilta kuin työttömiä ei olis yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa on Business Oululle vähän haastetta löytää noille ihmisille töitä. BO ottaa kunnian kun Ouluun perustetaan yrityksiä, miten mahtaa olla nyt, ottaako kontolleen myös työpaikkojen vähennykset? Mikä mahtaa olla nettosaldo Oulun työpaikoissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä homma Oulun veronmakusukyvyn kannalta, lisää kovapalkkaisia työttömiä kassajonoon ja pois nettomaksajista. Onneksi työttömät maksavat ainakin 20% veroa joten sinäänsä eipä haittaa. Tämäkin asia todistaa taas sen surullisen totuuden kuinka naru tulee aina vetävän päähän, nyt se tuli omahyväisten paperimiesten ja naisten päähän, ei taida myötätuntoa herua muilta palkansaajilta tunnetusti egoistille porukalle. Miten se oli se suomalainen sanonta jotta; " ei kannata lähteä herrojen kanssa marjaan", eipä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun se työttömän maksama vero ei ole oikeaa veronmaksua, sillä valtio vain ottaa omistaan sen vero osuuden eli valtiolle ei tule verorahaa tuosta työttömän ns. verotuksesta.
Olisi toinen asia, jos maksajana olisi jokin muu taho, kuin valtio niin silloin valtio saisi veroista tuloa, nyt se veroraha kiertää vain kassasta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mikä on katkeraa? Tuo kun vaan on tosiasia. Eli annan sinulle yksinkertaisemman esimerkin. Sinä siirrät tililtäsi toiselle rahaa 50€. Oliko se sinulle tuloa tuo rahansiirto? Aivan ei ollut ja näin käy myös työmarkkinatukien verojen kanssa eli valtio ei saa mitään tuloa noista veronpidätyksistä. Mutta kun sinä esim. myyt minulle 50€ edestä jotain, silloin se on tuloa sinulle se 50€.
Että mikä oli mielestäsi nyt niin katkeraa, totuusko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enteilikö Oulun maamerkin, Ouluyhtiön tiilipiipun "irtisanominen" tulevaa myllerrystä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäätynyt kartongin käyttö kertoo vähemmästä muovin käytöstä, joten kyseessä hieno ympäristö asia. Joku sata työpaikkaa menee mutta se pieni uhraus ympäristömme eteen.Ympäristö ja ilma on meille kaikille, lapsillemme ja tulevaisuudellemme. Tällä hetkellä on pulaa lähihoitajista, hoitoapulaisista yms. joten irtisanot työntekijät uudelleekoulutukseen ja sitä kautta hyödylliseen työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisen mukaan kaupunginjohtaja järjestää asian kuntoon.Ennenkin valtio tullut apuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätkät saa kenkää ja minimi muutosturvan.
Tehtaanjohtaja saa ylennyksen ja kultaisen kädenpuristuksen.
Reilu meininki hyväveli-Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä uutinen, koska siellä on joutilaita ihimisiä vaikka kuinka palio. Joutavat oikeisiin töihin velttoilijat ja vielä kovalla liksalla ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa työvoima pulaa ammattimiehistä.Paperimies ei varmaan mene kun alantöihin.Ammattiylpeys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työni puolesta vierailen usein ko tehtaalla. En mitenkään voi uskoa, että nyt irtisanottavilla työntekijöillä elämänlaatu ainakaan huononee. Vakavan ja väsähtäneen näköistä väkeä aina vastassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on aivan normaalia liiketoimintaa, jolla pyritään turvaamaan tehtaan toiminta jatkossa muuttamalla valmistettavat tuotteet sellaisiksi, joita asiakkaat ostavat.

Jos tätä kipeää muutosta ei nyt tehtäisi, loppuisi koko tehtaan toiminta muutaman vuoden kuluessa. Yritys tekee nyt oikean ratkaisun tulevaisuuteen investoidessaan tuotantoon Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (169)

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
43
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
41
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
15
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image