Oulu

Stora Enso irtisanoo Oulusta 365 henkilöä – yhtiö teki päätöksen 350 miljoonan euron in­ves­toin­nis­ta Oulun tehtaaseen

Stora Enso kertoi jättimäisestä investoinnista ja isoista irtisanomisista. Arkistokuva. KUVA: Essi Puuri
Oulu 28.5.2019 9:45
Heikki Uusitalo

Stora Enso on tehnyt investointipäätöksen Oulun paperitehtaan muuttamisesta pakkauskartonkitehtaaksi. Investointi on suuruudeltaan noin 350 miljoonaa euroa. Yhtiö kertoi aikeistaan maaliskuussa ja nyt se on siis tehnyt päätöksen asiasta.

Hankkeeseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät 25. maaliskuuta. Niiden tuloksena työt loppuvat 365 henkilöltä. Muutoksen arvioitiin alun perin johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen.

Pääosa irtisanomisista toteutetaan yhtiön mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä, jolloin päällystetyn hienopaperin valmistus Oulussa päättyy.

Lue myös: Stora Enson työntekijät kuulivat aamulla irtisanomispäätöksestä – "Tunnelma oli erittäin hiljainen ja apea"

Stora Enso kertoo tarjoavansa tukitoimia työntekijöille, joiden työt Oulun tehtaassa päättyvät tuotantosuunnan muutoksen seurauksena. Korkeintaan 20 prosenttia irtisanomisista toteutetaan eläkejärjestelyillä.

– Pyrimme yhdessä Stora Enson muiden toimipaikkojen, Oulun kaupungin ja muiden sidosryhmien kanssa löytämään korvaavia töitä niille, joille ei ole paikkaa uudessa organisaatiossa. Tarjoamme muun muassa uudelleensijoittumispalveluja sekä uudelleentyöllistymisvalmennusta yksilö- ja ryhmätasolla. Lisäksi Stora Enso tarjoaa taloudellista tukea työntekijöille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen, sanoo Stora Enson Paper-divisioonan johtaja Kati ter Horst.

Nyt päätetty investointi sisältää paperikone 7 tuotantosuunnan muutoksen ensikuitupohjaista aaltopahvin pintakartonkia (kraftlaineria) valmistavaksi koneeksi sekä paperikone 6:n ja arkittamon sulkemisen.

Tuotanto muunnetulla koneella käynnistyy suunnitelman mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

– Oulun tehtaan tuotantosuunnan muutos auttaa Stora Ensoa vahvistamaan asemaansa kasvavilla pakkausmarkkinoilla. Se on myös merkittävä askel yhtiön muutosmatkalla. Olemme jo aiemmin toteuttaneet onnistuneesti ison muunnoshankkeen Varkauden tehtaalla, jossa yksi paperikone muutettiin tuottamaan kraftlaineria, Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kraftlainerin tyypilliset loppukäyttökohteet ovat aaltopahvipakkauksissa. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvike-, hedelmä- ja vihannespakkaukset sekä teollisuuspakkaukset. Tuotanto suunnataan kansainvälisille vientimarkkinoille.

Investoinnin tavoitteena on yhtiön muuttaminen vahvemmin pois supistuvasta markkinasta ja matalan kannattavuuden tuotteista kasvavaan ja paremmin kannattavaan liiketoimintaan. 

Oulun tehtaan hanke käynnistyy perustustöillä kesällä 2019, ja kaikkiaan siinä on mukana noin 200 urakoitsijaa.

Oulun tehdas työllistää tuotantosuunnan muutoksen jälkeen suoraan noin 180 henkilöä. Puun kulutus tehtaassa kasvaa 0,5 miljoonaa kuutiometriä 2,4 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Puun yhtiö kertoo hankkivansa pääasiassa yksityisiltä metsänomistajilta Pohjois-Suomesta. 

Stora Enso kirjaa irtisanomisiin, uudelleenjärjestelykuluihin, alaskirjauksiin ja arvonalentumisten peruutuksiin liittyen 31 miljoonan euron kulun vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä. Uudelleenjärjestelyyn liittyvien kulujen kassavaikutus 19 miljoonaa euroa toteutuu tehtaan paperintuotannon päätyttyä.

Oulun tehtaan nykyinen vuosikapasiteetti on 1 080 000 tonnia päällystettyä hienopaperia, jota käytetään muun muassa mainospainotuotteisiin ja aikakauslehtiin. Paperintuotannon odotetaan jatkuvan vuoden 2020 syyskuun loppuun asti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (169)

Tervetuloa OSAOlle opiskelemaan uutta ammattia! Ajoneuvoasentajista on kova pula ja haku auki 9.6.2019 asti! Kattokaapa osao.fi/ajoneuvoasentaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nämä henkilöt tarvitse kuin tunnin töitä viikossa niin heidät voidaan laskea työllisiksi Sipilän aktiivimallin mukaan.Tällä saadaan samalla tilastot näyttämään niin puhtoisilta kuin työttömiä ei olis yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa on Business Oululle vähän haastetta löytää noille ihmisille töitä. BO ottaa kunnian kun Ouluun perustetaan yrityksiä, miten mahtaa olla nyt, ottaako kontolleen myös työpaikkojen vähennykset? Mikä mahtaa olla nettosaldo Oulun työpaikoissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä homma Oulun veronmakusukyvyn kannalta, lisää kovapalkkaisia työttömiä kassajonoon ja pois nettomaksajista. Onneksi työttömät maksavat ainakin 20% veroa joten sinäänsä eipä haittaa. Tämäkin asia todistaa taas sen surullisen totuuden kuinka naru tulee aina vetävän päähän, nyt se tuli omahyväisten paperimiesten ja naisten päähän, ei taida myötätuntoa herua muilta palkansaajilta tunnetusti egoistille porukalle. Miten se oli se suomalainen sanonta jotta; " ei kannata lähteä herrojen kanssa marjaan", eipä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun se työttömän maksama vero ei ole oikeaa veronmaksua, sillä valtio vain ottaa omistaan sen vero osuuden eli valtiolle ei tule verorahaa tuosta työttömän ns. verotuksesta.
Olisi toinen asia, jos maksajana olisi jokin muu taho, kuin valtio niin silloin valtio saisi veroista tuloa, nyt se veroraha kiertää vain kassasta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mikä on katkeraa? Tuo kun vaan on tosiasia. Eli annan sinulle yksinkertaisemman esimerkin. Sinä siirrät tililtäsi toiselle rahaa 50€. Oliko se sinulle tuloa tuo rahansiirto? Aivan ei ollut ja näin käy myös työmarkkinatukien verojen kanssa eli valtio ei saa mitään tuloa noista veronpidätyksistä. Mutta kun sinä esim. myyt minulle 50€ edestä jotain, silloin se on tuloa sinulle se 50€.
Että mikä oli mielestäsi nyt niin katkeraa, totuusko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enteilikö Oulun maamerkin, Ouluyhtiön tiilipiipun "irtisanominen" tulevaa myllerrystä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäätynyt kartongin käyttö kertoo vähemmästä muovin käytöstä, joten kyseessä hieno ympäristö asia. Joku sata työpaikkaa menee mutta se pieni uhraus ympäristömme eteen.Ympäristö ja ilma on meille kaikille, lapsillemme ja tulevaisuudellemme. Tällä hetkellä on pulaa lähihoitajista, hoitoapulaisista yms. joten irtisanot työntekijät uudelleekoulutukseen ja sitä kautta hyödylliseen työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisen mukaan kaupunginjohtaja järjestää asian kuntoon.Ennenkin valtio tullut apuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätkät saa kenkää ja minimi muutosturvan.
Tehtaanjohtaja saa ylennyksen ja kultaisen kädenpuristuksen.
Reilu meininki hyväveli-Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä uutinen, koska siellä on joutilaita ihimisiä vaikka kuinka palio. Joutavat oikeisiin töihin velttoilijat ja vielä kovalla liksalla ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa työvoima pulaa ammattimiehistä.Paperimies ei varmaan mene kun alantöihin.Ammattiylpeys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työni puolesta vierailen usein ko tehtaalla. En mitenkään voi uskoa, että nyt irtisanottavilla työntekijöillä elämänlaatu ainakaan huononee. Vakavan ja väsähtäneen näköistä väkeä aina vastassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on aivan normaalia liiketoimintaa, jolla pyritään turvaamaan tehtaan toiminta jatkossa muuttamalla valmistettavat tuotteet sellaisiksi, joita asiakkaat ostavat.

Jos tätä kipeää muutosta ei nyt tehtäisi, loppuisi koko tehtaan toiminta muutaman vuoden kuluessa. Yritys tekee nyt oikean ratkaisun tulevaisuuteen investoidessaan tuotantoon Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (169)

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image