Oulu

Stora Enson työntekijät kuulivat aamulla ir­ti­sa­no­mis­pää­tök­ses­tä – ”Tunnelma oli erittäin hiljainen ja apea”

Stora Enson Oulun Nuottasaaren tehtaalta irtisanotaan 365 työntekijää. Yhtiö aloitti maaliskuussa yt-neuvottelut, jotka on saatu nyt päätökseen. Kuvassa ammattiosaston puheenjohtaja Ari Itämies (vas.) ja pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen. Arkistokuva maaliskuulta. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 28.5.2019 11:53
Heikki Uusitalo

Stora Enso kertoi tiistaina aamulla, että se irtisanoo Oulun tehtaaltaan 365 henkilöä. Samalla yhtiö kertoi investointipäätöksestä, jonka suuruus on 350 miljoonaa euroa. Päätöksen myötä Oulun paperitehdas muutetaan pakkauskartonkitehtaaksi. 

Oulun tehtaan henkilöstö kuuli ratkaisuista tiistaina aamulla. 

– Tunnelma oli erittäin hiljainen ja apea, pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kertoo Kalevalle. 

Lue myös: Stora Enso irtisanoo 365 työntekijää – yhtiö teki päätöksen 350 miljoonan euron investoinnista Oulun tehtaaseen

Kaikkonen sanoo, että päätös oli odotettu. Maaliskuun lopussa Stora Enso kertoi investointiaikeistaan. Samalla yhtiö kertoi, että yt-neuvottelut voivat johtaa enimillään 400 työntekijän vähentämiseen.  

– Ei se kovinkaan oleellisesti lähtötilanteesta muuttunut. 

Yhtiö kertoi pörssitiedotteessaan, että se pyrkii yhdessä Stora Enson muiden toimipaikkojen, Oulun kaupungin ja muiden sidosryhmien kanssa löytämään korvaavia töitä niille, joille ei ole paikkaa uudessa organisaatiossa. Kaikkosen mukaan mitään taloudellisia irtisanomispaketteja ei nyt luvattu. 

– Sisältö on muutosturvan osalta pettymys. 

Lue myös: Ely-keskus ja te-toimisto tarjoavat tukitoimia Stora Ensolta ir­ti­sa­not­ta­vil­le

Yhtiö kertoi myös tarjoavansa taloudellista tukea työntekijöille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen. 

– Se on hyvä lisä, mutta se on aika marginaalinen joukko, jotka sitä pystyvät hyödyntämään. Kyse ei ole kovin suuresta tuesta kuitenkaan, Kaikkonen sanoo. 

Paperituotannon odotetaan jatkuvan vuoden 2020 syksyyn asti. Kartonkituotanto alkaa suunnitelmien mukaan vuoden 2020 lopussa. Pääosa irtisanomisista on tarkoitus toteuttaa vuoden 2020 jälkipuolella. 

Kaikkonen kertoo, että tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä pitäisi olla tieto, millainen uusi organisaatio on, ja keiltä kaikilta työt päättyvät. 

Stora Enson henkilöstö ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitellut ulosmarsseja tai vastaavia toimenpiteitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Mitä tuota vatvoo, tuottamattomasta työstä ei pidäkään maksaa. Pääsee makkaransyöjät oikeisiin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosisadan puhallus Stora-Ensolta 360 duunaria saa lähteä jotka maksavat uudistuksen tälläkin muutoksella takaisin maksuaika 120 kk elikkä palkkasäästöillä ja valtiontuella(verorahoja) lopuksi jakavat osigona ulos omistajille tämä on pelinhenki Jättiyrityksissä jos muistella Nokiaa Suomenvaltio satsai historiassa 20-70 mrd tukitoimilla ja lopuksi tyhjensivät kassan kehitystyö loppu siihen.Jos katselemme Stora-Ensoa mailmaanlaajuisesti Ei päätä eikä häntää ollut uudistuksissa tuhot kannattavia Sellu ja Paperikoneita jotka Suomenvaltion verorahoilla rakennettu ympäri Suomea.Mikä surkuhupaisinta Suomen liittyessä Eurounioon olemme velkaantuneet kuilunpartaalle maksamme kk 120 miljoonaa jäsenmaksuja pidämme yllä Puolusvoimissa 320 miljoonan kk turvataetta ja kestävyysvaje paisuu koska Suomessa ministeriöt paisuneet verovaroin ylläpidettäväksi esimerkkinä 17.9 mrd vuodessa Valtioverovaroin elikkä Sitrat ja Etlat jonnin joutavia suojatyöpaikkoja..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo tervetuloa vaan tänne joutilaitten joukkoon. Minä kylläkin olen jo eläkkellä eikä pienintäkään hätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei kauppa käy niin yhtiön tarvii tehdä sopeututtamis toimia. Onko se niin vaikeaa duunarin ymmärtää?
Ei mikään yritys toimi pitkään jos tavara ei mene kaupaksi.
Menkää toisiin töihin jos joku ottaa ay-aktiivin. Tai perustakaa oma yritys ja katsokaa miten yritysmaailma toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vain työpaikka. Jokaisen tars saada työuran alussa pari kertaa potkut ni oppii aikoinaan että ei se elämä todellakaan potkuihin lopu. Kukaan kun ei potkuihin kuole. Eikä kannata haikailla vanhan perään. Mennyt on mennyttä ja nyt pitää vain nähdä vähän vaivaa (mikä voi ensalkuun tuntua hyvin epämukavalta) mutta ahkeruus palkitaan ja kipu vahvistaa.

Joo on tylyä tekstiä mutta paapomisella ja surkuttelulla ei saada aikaan mitään hyvää. Terminatorkin jo sanoi että viha on parempi kuin epätoivo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmin paikka. Nyt ei muutako uutta alkua suunnittelemaan. Tämä kannattaa ottaa mahdollisuutena. Rakasti vaan pois omalta mukavuusalueelta. Tsemiä jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa Terrafamelle!

AAII----- vuoroa tekemään! Eli kaksi aamua, kaksi iltaa jonka jälkeen nukkumapäivä ja viisi vapaata!

Ei lopu työt ja työnantaja järjestää koulutuksia halukkaille!

Ja saanee tehdä ylkkää satasilla, eli rahan roisketta ahkeralle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selluköpitkin voivat opetella tulemaan toimeen normituloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se on kiva lähtä jonnekkin varastohommiin 9€ tuntiliksalla, ku on ennen saanu 22-25€/tunti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä palstalla näyttää porukka olevan turhan pessimistisiä. Ei nämä irtisanomiset mikään maailmanloppu ole. Päinvastoin, nämä jotka saavat potkut ovat tosielämän Hannu Hanhia. Potkujen jälkeen heidän ei enää tarvitse mennä tuonne tehtaalle hengittämään haisevaa ja epäterveellistä ilmaa. He voivat jäädä kotia omen harrastuksien ja puuhien pariin ja ovat näin irti tuosta kaameasta oravanpyörästä. Nyt he voivat ottaa SDP:n ja vihervassareiden talousopit käyttöön eli rupeavat vain repimään rahhoo seinästä, ottamaan sähkön töpselistä ilman huolen häivää. Kyllä tämä on ns. win-win tilanne kenkää saaville. Sanoisin, että jos on yhtään älli, niin menee ja pyytää saada kenkää takapuoleen, jotta pääsee viettämään kissanpäiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyä työttömällä on kissanpäivät. Ei rahaa syödä jos lääkkeet ostaa. Teretulemas, valtio haluaa tappaa työttömät sairauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtioko se on se joka tappaa työttömät sairaat? Oiskoon sitä itsees mittään vikkaa...aikuiset kuuluus itsestään pitää huolta. ei valtion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähtee niitä jotka ovat jo velat maksanut.
Lapset ehkä maailmaan lähtenyt!
Kurjaa mutta tätä päivää, työt voi loppua milloin tahansa.
Tsemppiä 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hyvä kun ilma paranee nyt oulusa. Saa puut olla metsässä. Onhan niitä muitakin työttömiä. Pääsevät nyt rentoutumaan. Virosahan on halvempi juoma. Kesäksi kannattaa mennä sinne. Maatilat tarvii siellä Belarus kuskeja. Palkat saanee sovittua. Suomen valtrat liian monimutkaisia pellolle. Ravunpyyntiin barentsinmerelle? Hyvä ansio. Melkein kuin paperi miehellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimakustannukset ovat täysin marginaalisia kokonaisuudessa, ottakaa selvää ennen kuin väitätte että kannattamattomuus johtuu palkoista. Itse olen huolissani siitä, että millainen kokonaisvaikutus tällä on. Ei nimittäin jää tähän Storan työntekijöihin, vaan ulottuu paljon laajemmelle. Ja se maksamme me veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image