Väite Oulun maineesta sek­su­aa­li­ri­kos­ten vuoksi jakaa edus­kun­ta­vaa­lieh­dok­kai­ta: Toisten mielestä maine on mennyttä, toisten mielestä mainetta lokaa vihapuhe

Osa Kalevan vaalikoneeseen vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista toteaa, että Oulun maine on kärsinyt kaupungissa talven aikana paljastuneiden seksuaalirikosten vuoksi. KUVA: Pekka Peura
Eduskuntavaalit 2019 16.3.2019 8:08
Petri Hakkarainen

Eduskuntavaaliehdokkaat esittävät Kalevan vaalikoneessa jyrkkiäkin näkemyksiä.

Oulun maine on kärsinyt peruuttamattomasti ilmi tulleiden seksuaalirikosten vuoksi. Kansanedustajaehdokkaiden vastaukset tähän Kalevan vaalikoneen väitteeseen kertovat, miten monin tavoin Oulun uutisiin nostaneiden tapahtumien seuraukset voidaan kokea.

Eri mieltä väitteen kanssa ovat muun muassa monet Vasemmistoliiton ehdokkaat. Anne Huotari toteaa vastauksensa perusteluissa, että jos jokin haittaa Oulun mainetta, niin vihapuhe. Se vaikuttaa Huotarin mielestä Oulussa asuvien haluun työskennellä esimerkiksi yliopistolla, tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä.

Moni toteaa, ettei Oulu ole sen turvattomampi kuin mikään mukaan Suomen kaupunki. SDP:n Tytti Tuppuraisen mielestä Oululla on edelleen hyvä maine.

– Paljon riippuu siitä, kuinka toimimme ja huolehdimme toisistamme.

Keskustan Juha Sipilä toteaa vastauksessaan yleisesti, että Suomeen tulevien on noudatettava maan lakeja ja normeja. Hän muistuttaa, että hallitus on kiristänyt seksuaalirikollisten rangaistuksia.

Oulun seksuaalirikosten saama laaja mediahuomio on joidenkin mielestä hyvä asia, koska asian esille nostaminen voi johtaa seksuaalirikosten nykyistä parempaan torjuntaan. Osa näkee asian täysin toisin.

– Kärsinyt ei ole Oulun, vaan oikeusasteiden, toimittajien ja asialla kiihkoilijoiden maine, kirjoittaa vastauksensa perusteissa Liberaalipuolueen Aki Kivirinta.

Kaikki ehdokkaat eivät ole vastanneet Oulun maine -väittämään lainkaan, ja moni vastaajista jättää kantansa perustelematta. Monessa vastauksessa todetaan, ettei Oulun tapahtumien perusteella saa leimata koko maahanmuuttajien ryhmää. Muistutetaan, että samanlaisia rikoksia tekevät myös kantasuomalaiset ja muuallakin kuin Oulussa.

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Juha Hänninen toteaa lyhyesti, että Oulun maine ei ole mennyt peruttamattomasti. Puoluetoveri Jarmo J. Husson mielestä Oulu on antanut pahuudelle, iljettävyydelle ja epäonnistuneelle kotouttamiselle kasvot.

– Kestää kauan, ennen kuin episodi unohtuu, Husso ennustaa.

Osassa vastauksista vaaditaan kovia toimia rajat kiinni -tyyliin. Perussuomalaisten Jani Törmin mielestä Oulun maine on mennyttä.

– Oulua kutsutaan jo raiskaajien kaupungiksi, Törmi perustelee.

Vihreiden Paula Pohjanrinne kytkee Oulun seksuaalirikoskohun edessä oleviin vaaleihin.

– Oulun maine on kärsinyt, koska oululainen poliisi näyttäytyy rasistisena ja puolueellisena, koska katsoi asiakseen nostaa nämä asiat julkisuuteen juuri vaalikeväänä.

Lue myös: Vihreiden edus­kun­ta­vaa­lieh­do­kas Paula Pohjanrinne herätti hämmennystä vaa­li­ko­ne­kom­men­til­laan – "Muotoilin vastaukseni huonosti"

Löydä oma ehdokkaasi Kalevan vaalikoneen kautta.

25 väitettä

Vaalikoneeseen on pyydetty vastauksia ehdokkailta.

Ehdokkaat ovat lisäksi voineet perustella vastauksiaan.

Vaalikoneen kysymykset on luotu väitemuotoon. Ehdokkaat ja äänestäjät vastaavat kysymyksiin liukuvalintapainikkeella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Pohjanrinteen kommentti on aika erikoinen. Poliisiko ei saisi julkaista tietoja rikoksista vaalien takia? Haloo, Maa kutsuu. Millainen ilmastonmuutos siellä Pohjanrinteen planeetalla on?

Poliisin tehtävä on tutkia, ja tiedottaa asioista asianmukaisesti. Se, että asia nousi esille vaalien alla, johtui paljolti siitä, että asioista yritettiin vaieta ja niitä pimittää - loputtomiin se ei kuitenkaan toimi. Avoin ja johdonmukainen tiedottaminen herättää kansalaisten luottamusta, ei salailu. Salailu vain luo skandaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen törkeästä raiskauksesta ehdollista. Ei ymmärrä miksi täytyy ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täh, ouluhan on rauhallinen ja idyllinen pikkukaupunki, täällä on niin korkeatasoista rakentamistakin, siis ylöspäin korkeatasoista. Tynkäkauppatorilla on vuosikausia rakentamaton monttu, eikä edes nykyaikaista rautatieasemaa saadaa tällä vuosisadalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englanninkielisessä wikipediassa on Oulun kohdalla laaja kappale groomingista. Tapahtumia mainitsi myös massamurhaaja manifestissaan toisella puolella pallo. Maine meni jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjanrinne on unohtanut kokonaan sen kärsimyksen, jota nämä hirmuteot ovat aiheuttaneet suomalaisille lapsille. Me emme unohda.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu kehittyy, kasvaa, rakennetaan...Oulu on paljon muuta kuin tuo erittäin ikävä ilmiö.

Haitallisinta Oululle olisi asiaton keskustelu, mistä tahansa aiheesta. Onneksi suurin osa seudun asukkaista elää elämäänsä purkamatta pahaa oloaan somessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nämä lentokoneseisojat avaavat suunsa niin se on parasta vaalityötä, Persuille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko kaikki vihreät samaa mieltä kuin Paula Pohjanrinne? Poliisinko pitäisi vaalien alla jättää tutkimatta ja julkistamatta rikoksia?

Tiedoksi Pohjanrinteelle ja muillekin vihreille: Suomessa poliisi on on sitä varten, että se selvittää rikoksia ja ottaa rikolliset kiinni. Poliisilla on siihen velvollisuus, olipa rikollinen kotoisin mistä tahansa.

Harvinaisen hölmö kommentti oli, mutta tuollaistahan saattaa noilta odottaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen äänestänyt vihreitä, mutta toi Pohjanrinteen kommentti herätti minut äänestämään kokoomusta. Hyvästi vihreät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten hyväksikäyttö, Pyörä ostot 6,7 milj.€, Teatterin henkilöstö ongelmat, talous kuralla Oulussa. Nuorten työttömyys. Siinä poliitikoille pohdittavaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Kokoomusko menneen maineen sitten palauttaa ?
Jarmo Jormalla luulisi olevan tähdellisimpiäkin töitä,
jos häntä äänestäisin...taidan äänestää Markusta,
siinä rohkea mies, katsokaa hänen videot, ei pärjää
muut vaalipiirimme ehdokkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai vie vihapuhe Oulun maineen? Vihapuhettahan on aika vähän, aiheellista kritiikkiä enemmänkin. Nämä molemmat esiintyvät pääasiassa näillä keskustelupalstoilla, tuskin yliopiston tutkijat suomenkielisiä palstoja lukevat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi tuon Pohjanrinteen miettiä mitä sanoo. Poliisi on toiminut asiassa parhaansa ja resurssiensa mukaan, ei missään nimessä rasistisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image