Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ur­ku­mu­sii­kin iko­ni­sin teos jylisee per­jan­tai­na tuo­mio­kir­kon mah­ta­vas­ta pil­lis­tös­tä – Bachin Toccata ja fuuga avaa Ville Urposen kon­ser­tin

Ville Urponen on kansainvälisesti tunnustettu Bach-urkuri.
Ville Urponen on kansainvälisesti tunnustettu Bach-urkuri.

Urkutaiteilija, musiikin tohtori Ville Urponen asettuu perjantaisessa Yhteisvastuukonsertissa Oulun tuomiokirkon molempien urkujen ääreen.

Hän aloittaa konsertin urkuparvelta, vuonna 1939 valmistuneilla romanttisilla, 62-kertaisilla uruilla, jotka ovat Suomen mittakaavassa yhdet suurimmista.

Urkuparvelta onkin luvassa aluksi urkumusiikin ikonisin teos, J.S. Bachin Toccata ja fuuga d-molli.

Vuonna 1983 valmstuneilla kuoriuruilla Urponen tulkitsee muun muassa sovituksen G.F. Händelin Messias-oratorion Halleluja-kuoro-osasta.

Konsertti päättyy myöhempään musiikkiin, suomalaisille merkittävään Jean Sibeliuksen Finlandiaan, jonka Urponen soittaa parvelta.

Sibelius-Akatemian urkumusiikin lehtorina toimiva Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Venäjällä ja soittanut lukuisilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla.

Barokkimusiikin ystäviä hemmotellaan tällä kertaa myös sen historiaan liittyvällä annilla, kun kello 19 alkavaa konserttia juontamaan on saatu Yle1:n musiikkiohjelmista tuttu toimittaja Risto Nordell.

Pääsymaksua Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan järjestämään konserttiin ei ole. Ohjelmatuotto luovutetaan Yhteisvastuukeräykselle.

Oulun tuomiokirkon romanttisissa uruissa on noin 4 500 pilliä ja 62 äänikertaa.
Oulun tuomiokirkon romanttisissa uruissa on noin 4 500 pilliä ja 62 äänikertaa.
Kuva: Kontiainen Jarmo