Oulun Energialla on kunnianhimoiset askeleet hiilineutraaliksi, eikä vain neutraaliksi vaan jopa hiiltä sitovaksi. Arvoa nostaa, että suunnitelma tehtiin ennen suurta ilmastokeskustelua ja tavoitteeseen ollaan menossa sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksilla, joiden kannattavuus on haasteellinen.
Siitä huolimatta osa oululaisista kansanedustajista ei uskaltanut puolustaa yhteisiä päätöksiä vaan lähtivät hallitsemattomaan turpeen alasajoon. Oulun vihreiden puheenjohtaja peräänkuulutti (Lukijalta 30.11.) yhteistyötä yhdessä haettuihin ratkaisuihin, mutta malka ei näy omassa silmässä.
Taloustutkimuksen mukaan turveyrittäjille tulee yli 800 miljoonaa euron vahingot ja pankeille 300 miljoonan luottotappiot. Vapo on tehnyt jo 100 miljoonan arvonalentumiset taseeseen. Verotulot vähenevät ja vaihtotase heikkenee hakkeen tuonnin lisääntyessä. Oulun talouteen tulee miljoonien lovi ja ilmastoteot eivät parane, joista seuraavaksi.
Oulun Energia möi 2019 sähköä reilu 2 000 gigawattituntia. Oma tuotanto oli vajaa 1 000, mistä turpeella 36 prosenttia. Pahin kilpailija Helen möi vajaa 7 000, mistä omaan verkkoonsa jäi 4 000. Uusiutuvilla tuotettiin 13 prosenttia, loput kivihiilellä, ydinenergialla ja maakaasulla.
Kun oululainen ostaa Heleniltä hiiletöntä sähköä (ydinenergia), joutuu Helen tuottamaan omilleen vastaavan määrän kivihiilellä tuotettua. Turve muuttuikin helsinkiläiseksi kivihiilibisnekseksi. Kivihiilivoimalat saavat investointitukea siirtymiseen, turvevoimaloilta investointirahat verotetaan valtiolle.
Oulun Energia tuloutti kaupungille 22 miljoonaa. Turvevero leikkaa.
Sähköenergian hintaa tulee laskea, jotta Helenille pärjätään kilpailussa.