Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Juhlapyhät: Miksi he­la­tors­tai­ta vie­te­tään?

Tukes ja Ruo­ka­vi­ras­to tut­ki­vat lasten juo­ma­pul­lo­ja, yksi kym­me­nes­tä tes­ta­tus­ta pul­los­ta ve­det­tiin mark­ki­noil­ta

Ruokavirasto ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tutkivat lasten juomapullojen turvallisuutta Tullilaboratoriossa.

Valvontahankkeessa ostettiin näytteeksi kymmenen erilaista ulkonäön perusteella lapsille suunnattua juomapulloa. Näytteet ostettiin kevään ja kesän 2021 aikana. Kaikki  juomapullot täyttivät kemialliset vaatimukset, eikä niistä siirtynyt juomiin haitallisia aineita.

– Kuluttaja voi vaikuttaa juomapulloista tulevaan kemialliseen riskiin myös itse. Kuluneet ja pinnaltaan rikkinäiset pullot kannattaa hävittää ja korvata uudemmilla ja ehjillä pulloilla, sanoo ylitarkastaja Merja Virtanen Ruokavirastosta.

Arkistokuva. Virastot tutkivat ulkonäkönsä perusteella lapsille suunnattuja juomapulloja.
Arkistokuva. Virastot tutkivat ulkonäkönsä perusteella lapsille suunnattuja juomapulloja.
Kuva: Kaisa Vänskä

– Noudata myös juomapullojen pakkausmerkintöjä ja käytä mikroaaltouunissa vain sinne soveltuvia pulloja.

Yksi juomapullo ei täyttänyt turvallisuusvaatimuksia. ZEFAL LITTLE Z 250 ml -merkkisestä juomapullosta korkin suukappale irtosi vetotestissä. Tämä voi aiheuttaa lapselle tukehtumisvaaran. Sitä myyneet yritykset poistivat tuotteen vapaaehtoisesti markkinoilta.

– Ennen kuin annat juomapullon lapsen suuhun, kannattaa tarkistaa, ettei pullon korkin suukappale irtoa, neuvoo ylitarkastaja Anni Sulopuisto Tukesista.

Viranomaiset tarkistavat tuotteita pistokokein ja riskiperusteisesti. Turvallisuudesta vastaavat valmistaja, maahantuoja ja jakelija.

Tukes valvoo Suomessa kulutustavaroiden turvallisuutta. Ruokaviraston vastuulle kuuluu puolestaan elintarvikekontaktimateriaalien kemiallisen turvallisuuden valvonnan ohjaus Suomessa.