Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Historia: Oulu onkin sa­vo­lais­ten kau­pun­ki

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Teol­li­suus­liit­to hylkäsi so­vin­to­esi­tyk­sen – hel­mi­kuun lakot ulot­tu­vat Poh­jois-Suo­mes­sa muun muassa Ou­to­kum­mun, SSAB:n ja Kemiran toi­min­toi­hin

Lakon piirissä on muun muassa Outokummun terästehdas Torniossa.
Lakon piirissä on muun muassa Outokummun terästehdas Torniossa.
Kuva: Pekka Aho

Teollisuusliitto on hylännyt teknologiateollisuuden työriitaan eilen jätetyn sovintoesityksen. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran mukaan Teknologiateollisuuden työnantajat olisi hyväksynyt sovintoesityksen.

Sajavaaran mukaan helmikuun työnseisaukset vaikuttavat nyt toteutuvan. Hän keskustelee osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua on mahdollista jatkaa.

Osapuolet antoivat vastauksensa esitykseen valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on kertonut osapuolten välisten erimielisyyksien liittyvän palkkaratkaisuun. Aallon mielestä työnantajapuoli ei huomioi sitä, miten inflaatio on heikentänyt palkansaajien ostovoimaa.

Teollisuusliitto on vauhdittanut neuvotteluita lakkovaroituksilla, joita se on jättänyt Teknologiateollisuuden työnantajien lisäksi Kemianteollisuudelle.

Laajat lakot helmikuussa

Tiistaina Teollisuusliitto antoi lakkovaroituksen, joka koskee 112:ta toimipaikkaa teknologia- ja kemianteollisuudessa. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää, ja lakkojen ajankohta olisi 8.–10. helmikuuta.

Viime viikolla Teollisuusliitto jätti lakkovaroituksen työnseisauksista, jotka tapahtuisivat 1.–3. helmikuuta. Niiden kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Lisäksi Teollisuusliitto on antanut kolmannen lakkovaroituksen 11.–17. helmikuuta.

Teknologiateollisuuden neuvottelujen venyminen on heijastunut myös useisiin muiden alojen palkkaneuvotteluihin. Työmarkkinoilla ei odoteta ratkaisuja muidenkaan alojen palkankorotuksista ennen kuin teknologiateollisuuden uusista työehdoista päästään sopuun.

Pohjois-Suomesta useita yrityksiä

Helmikuun alun lakko kohdistuu Pohjois-Suomessa seuraaviin yrityksiin: Outokumpu Stainless Torniossa, Taminco Finland Oulussa, Fermion Oulussa, ABB – Motion Service Oulussa sekä Sandvik Mining And Construbtion Torniossa ja Kevitsassa.

8.–10. helmikuuta lakko ulottuu Pohjois-Suomessa muun muassa SSAB:n Raahen toimintoihin ja Oulaisten Putkitehtaaseen.

Lisäksi työtaistelun piiriin kuuluvat tuolloin Kemira Chemicals Oulussa, Cargotec Finland Kemissä, Tibnor Oy:n Raahen Palvelukeskus sekä sekä Konecranes Finlandin kaikkiin toimipisteet ja Kone Hissien toiminnot Oulussa, Kajaanissa, Rovaniemellä ja Kemissä.

Juttua päivitetty Pohjois-Suomea koskevilla tiedoilla kello 10.24.
Otsikkoa muokattu kello 10.26.