Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ta­voit­tee­na aidosti älykäs ja kestävä lii­ken­ne­jär­jes­tel­mä

Komissio tukee lainsäädännön ja rahoituksen avulla liikennemuotojen yhdistämistä toimivaksi multimodaaliseksi järjestelmäksi.

Innovatiiviset teknologiat ottavat tulta yleensä vasta silloin, kun markkinadynamiikan, rahoituksen, sääntelykehyksen ja kuluttajien käyttäytymisen yhdistelmä on oikeanlainen.

Kun 9. joulukuuta esiteltävää kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategiaa laadittiin, oli yhtenä keskeisenä kysymyksenämme: ”Miten voimme edistää uusien teknologioiden käyttöönottoa ja saada ne palvelemaan muutosta tehokkaasti?”

Edessämme on monia haasteita: Vuoteen 2050 mennessä liikenteen päästöjä on vähennettävä 90 prosenttia ja uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden osuus on nostettava lentoliikenteessä 60 prosenttiin ja meriliikenteessä 80 prosenttiin. Kaupunkien ruuhkia on vähennettävä. Tarvitsemme luotettavamman, puhtaamman ja esteettömämmän liikenteen.

Käytettävissämme on monipuolista teknologiaa. Viimeisimpiä esimerkkejä tästä ovat sähköpotkulaudat ja -polkupyörät. Teknologia on kuitenkin otettava käyttöön laajassa mitassa ja tuotava kaikkien eurooppalaisten saataville.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.