Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tai­val­kos­ke­lai­sil­la on paha olla, ta­sa-ar­vo sote-uu­dis­tuk­ses­sa ei toteudu

Taivalkoskelaisilla on paha olla. Sote-uudistuksen temmellyksessä on lähipalvelut unohdettu täysin! Kuntalaiset kokevat, että nyt tapahtuvassa muutoksessa ei tasa-arvo toteudu Pohjois-Pohjanmaalla. Onko meidän pitkät välimatkat otettu huomioon?

Virallisena lakkautuspäivänä 1.10.2023 loppuu Taivalkosken vuodeosastotoiminta, ja osasto muuttuu arviointi- ja kuntoutusyksiköksi. Tämä tarkoittaa, että kuntalainen, joka tarvitsee vuodeosastotasoista hoitoa, joudutaan sijoittamaan muitten kuntien vuodeosastoille.

Rinnalle on aloitettu muutosta tukemaan kotisairaalatoiminta, jossa sairaanhoitaja käy niiden potilaiden luona, jotka eivät tarvitse jatkuvaa seurantaa. Tämä varmaankin on aivan järkevää hyväkuntoisten potilaiden kohdalla. Entäpä ikäihminen, joka terveenä ollessaan jaksaa tehdä itse ruokansa ja käydä pesulla, mutta sairaana ollessaan toimintataso on ehkä alentunut? Tätä varmaankin tuetaan vaikka ateriapalvelulla ja ehkä kotisairaanhoidon palveluja tehostamalla? Mistä resurssit, kun kotisairaanhoito on jo nyt äärirajoilla.

Toimintaan on liitetty/liitetään digipalvelut, jossa hoitaja ottaa tarvittaessa yhteyttä asiakkaaseen tietokoneella, ja vain pakon edessä hoitaja käy fyysisesti hoidettavan luona. Tämä on varmaankin sitä parannettua palvelua.

"Entäpä jos tämä kaikki hullunmylly käännettäisiinkin toisin päin? Vuodeosasto olisi säilytetty, ja arviointi ja kuntoutus tehtäisiinkin siellä kotona?"

Entä uusi ja hieno arviointi- ja kuntoutusyksikkö, ketä siellä palvellaan? Tämä on sosiaalihuoltolain alaista palvelua, jossa potilas maksaa kaiken itse kerryttämättä ns. Kelan omavastuuosuutta/maksukattoa. Sosiaalihuollon maksua ja terveydenhuollon tulosidonnaista maksua on mahdollista alentaa tai jättää kokonaan perimättä, jos maksu vaarantaa asiakkaan tai perheen toimeentulon. Eipä taideta armoa tuntea, vaan otetaan vaikka ulosottoteitse maksut pois.

Entä ihmisen itsemääräämisoikeus? Mitäpä luulette, lähteekö taivalkoskelainen ikäihminen osastolle kuin pakon edessä, jos sittenkään.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.