Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Syyskuu oli en­nä­tyk­sel­li­sen lämmin ja paikoin poik­keuk­sel­li­sen vetinen – eniten vettä satoi Puo­lan­gal­la

Syyskuussa tuli paikoin poikkeuksellisen paljon vettä. Kuvituskuva.
Syyskuussa tuli paikoin poikkeuksellisen paljon vettä. Kuvituskuva.
Kuva: Iiro Kerkelä

Syyskuu oli liki koko maassa ennätyksellisen lämmin ja maan pohjoisosissa poikkeuksellisen sateinen. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea maan eteläosasta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella.

Keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 16 asteesta Lapin luoteisosan vajaaseen kahdeksaan asteeseen. Keskilämpötilan poikkeama oli viimeisen 30 vuoden vertailukauden keskiarvosta 2-3 astetta lämpimämpi.

Koko maan osalta syyskuun keskilämpötila oli 12,2 astetta. Tämä on mittaushistorian korkein syyskuun keskilämpötila. Siikajoella Ruukin mittausaseman keskilämpötila oli 12,3 astetta, kun viime syyskuussa se oli 8 astetta.

Syyskuussa satoi myös poikkeuksellisen paljon vettä suuressa osassa Lappia. Runsaasti vettä saatiin myös maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, jossa sademäärä oli monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen suuri.

Eniten satoi alustavien tietojen mukaan Puolangan Paljakassa, jossa satoi syyskuun aikana 179,4 millimetriä. Vähiten vettä satoi Paraisten Utössä, jossa vettä tuli 19,4 millimetriä.

Siikajoen Ruukin asemalla sademääräksi mitattiin 60,6 milliä, kun viime vuoden syyskuussa se oli 20,6 milliä. Oulunsalon Pellonpään mittausasemalla syyskuun sademäärä oli 55,3 milliä.

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan silloin, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Syyskuussa Suomeen satoi myös ensilumi. Lumi satoi tavanomaista aikaisemmin, sillä se satoi syyskuun 20. päivän aamuna. Tavanomaisesti se sataa Keski- ja Pohjois-Lapissa syys-lokakuun taitteessa.