Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suo­mes­sa vie­rai­le­va Naton Stol­ten­berg: Suomen ja Ruotsin Na­to-neu­vot­te­luis­sa ta­pah­tu­nut edis­tys­tä – Marinin mukaan jä­se­nyyk­sien ve­ny­mi­nen on taakka myös Natolle

Marinin ja Stoltenbergin mukaan Unkarista ei ole kuulunut vaatimuksia Suomelle.

Naton Jens Stoltenberg ja pääministeri Sanna Marin keskustelivat 18. helmikuuta Münchenin turvallisuuskokouksessa.
Naton Jens Stoltenberg ja pääministeri Sanna Marin keskustelivat 18. helmikuuta Münchenin turvallisuuskokouksessa.
Kuva: JOHANNES SIMON / POOL

Suomessa tänään vieraileva sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-neuvotteluissa on tapahtunut edistystä. Hän ei täsmentänyt millaista.

Stoltenberg kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa. Stoltenberg vierailee Suomessa osana Pohjoismaisen Työväenliikkeen yhteistyökomitea SAMAKin vuosikokousta.

Stoltenberg sanoi myös olevansa vakuuttunut, että Suomesta ja Ruotsista tulee Naton jäseniä. Suomi, Ruotsi ja Turkki jatkavat keskusteluita jäsenyydestä Nato-jäsenyydestä maaliskuussa Brysselissä.

– Viestini on, että sekä Suomi että Ruotsi ovat toteuttaneet sen, mitä lupasivat Turkille kolmikantaisessa sopimuksessa viime kesäkuussa Madridissa. Joten nyt on aika ratifioida ja toivottaa Suomi ja Ruotsi täysin jäseniksi.

Marin puolestaan totesi, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin venyminen on taakka myös Natolle, koska maat täyttävät Naton kriteerit.

"Suomi ja Ruotsi ovat paremmassa asemassa kuin ennen hakemista"

Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on sekä hänen että Naton tärkeimpiä tavoitteita tällä hetkellä. Hän myös muistutti, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi on edennyt historiallisen nopeasti viivästyksistä huolimatta.

– Suomi ja Ruotsi ovat nyt paljon paremmassa asemassa kuin ennen jäsenyyden hakemista. Kutsujäseninä he istuvat Naton pöydissä, hän sanoi.

Lisäksi useat Nato-maat ovat tarjonneet maille turvatakuita, ja Suomi ja Ruotsi ovat integroituneet Naton sotilas- ja siviilirakenteisiin, hän sanoi.

"Unkari ei ole kertonut ehdoista"

Marinilta ja Stoltenbergiltä kysyttiin myös Unkarista. Unkari on viivytellyt Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksien ratifioinnin suhteen.

Sekä Marin että Stoltenberg sanoivat, että he eivät ole kuulleet mitään erityistä Unkarista ratifioinnin ehtoja koskien.

– Unkari ei ole kertaakaan sanonut, että heillä olisi ehtoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Päinvastoin he ovat sanoneet, että he ratifioivat hakemukset, mutta se ottaa jonkin verran aikaa, Marin sanoi.