Kaleva Live: Tulevan kauden AC Oulu esit­täy­tyy suu­rel­le ylei­söl­le, vas­tas­sa re­ser­vi­jouk­kue OLS – katso kauden en­sim­mäi­nen har­joi­tus­ot­te­lu suorana täältä

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Suomen suurin tuu­li­voi­ma­puis­to avat­tiin tänään Py­hän­nän ja Ka­jaa­nin alueel­le – vi­ral­li­sis­sa ava­jai­sis­sa mukana Matti Van­ha­nen

Puisto tuottaa sähköä Suomen sähköverkkoon ja Googlen konesaliin Haminassa.

Tuulivoimaa Kemissä, kuvituskuva.
Tuulivoimaa Kemissä, kuvituskuva.

Piiparinmäen tuulivoimapuiston virallisia avajaisia vietettiin tänään.

Puisto sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien rajalla Kajaanin ja Pyhännän kuntien alueella. Se on ollut kaupallisessa tuotannossa kesäkuusta saakka.

Puisto on yksi Euroopan suurimmista ja Suomen suurin tuulivoimapuisto. Sen 41 tuulivoimaturbiinia tuottaa sähköä 211 megawatin nimellisteholla Suomen sähköverkkoon sekä Googlen konesaliin Haminassa.

Tuulipuiston rakensi Ilmatar, hankeen aloitus tuli Metsähallitukselta, jonka maalla puisto sijaitsee. Rahoittajana ja omistajana toimivat brittiläinen Glennmont Partners enemmistöosuudella ja japanilainen Kansai Electric Power Company 15 prosentin osuudella.

Puisto on rakennettu markkinaehtoisesti ilman tukia.

– Olemme Pohjois-Euroopan uusiutuvan energian edelläkävijäyritys, ja Piiparinmäki on vahva esimerkki meidän kyvyistämme, Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama sanoo hankkeen tiedotteessa.

– Piiparinmäen tuulivoimapuisto on merkittävin valtion maille toteutettu tuulivoimapuisto. Aloitimme sen hankekehityksen vuonna 2012. Hankkeen aikana tuulivoima kehittyi Suomessa markkinaehtoiseksi liiketoiminnaksi, joka tuo elinvoimaa maakuntiin ja kuntiin, kommentoi Metsähallituksen pääjohtaja Juha Niemelä.

Matti Vanhasen mukaan tuulivoimapuiston rakentamisen eteen tehty työ voidaan näinä aikoina nähdä myös isänmaallisena tekona. Puisto myös vahvistaa Suomen mainetta vihreän siirtymän maana.

– Tuulivoima on nopeasti noussut maamme energiahuollon merkittäväksi osaksi. Samalla tuulivoimaan liittyvät investoinnit, niiden työpaikat ja kiinteistöverotuotot kohdistuvat valtaosin alueille, joille merkittäviä investointeja ja työpaikkoja on muutoin vaikea saada, Vanhanen toteaa.

Pyhännän kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen puolestaan kiittelee rakentajan ja kunnan yhteistyön sujuvuutta ja hankkeen vaikutusta kunnan taloudelle. Hanke on tuonut seudulle elinvoimaa.

Turbiinit ovat peräisin tanskalaiselta Vestaalta ja voimaloiden napakorkeus on 155 metrissä. Tiedotteessa kerrotaan, että Ilmatar toimi rakentamisen aikana tiiviissä yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa esimerkiksi tie-, maanrakennus- ja perustustöissä.