Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Stubb ja Haa­vis­to selkeä kär­ki­kak­sik­ko – Oulun vaa­li­pii­ris­sä eri me­nes­ty­jät, ää­ni­ku­nin­gas oli Rehn ja toisena Hal­la-aho

Gallupit eivät vanhan sanonnan mukaan äänestä. Silti ne pystyivät hyvin ennakoimaan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tuloksen. Kärkinelikko oli odotettu.

Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb oli reilun 27 prosentin äänisaaliillaan suosituin. Yhtä selvä oli vihreiden ja kannatusyhdistyksen ehdokkaan Pekka Haaviston kakkossija. Haavisto pääsi lähes 26 prosentin ääniosuudellaan lähemmäs Stubbia kuin kyselyt ennakoivat.

Kovimpien haastajien, perussuomalaisten Jussi Halla-Ahon ja keskustan Olli Rehnin loppukirit jäivät vajaiksi, vaikka molemmat peittosivat gallupit. Halla-aho nousi odotetusti vaalipäivänä ja teki perussuomalaisten historian parhaan presidentinvaalien tuloksen.

Stubb menestyi erityisen hyvin väkirikkaissa ja menestyvissä Etelä- ja Länsi-Suomen kaupungeissa. Itä- ja Pohjois-Suomessa taas suosituin ehdokas oli joko Rehn, Haavisto tai Halla-aho.

Jos Oulun vaalipiirin äänestäjät olisivat saaneet päättää, Olli Rehn kohtaisi toisella kierroksella Jussi Halla-ahon. Stubb oli vasta neljänneksi suosituin.

Pekka Haavisto (vas.) pääsi ennalta odotettua lähemmäksi Alexander Stubbia presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.
Pekka Haavisto (vas.) pääsi ennalta odotettua lähemmäksi Alexander Stubbia presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Jo etukäteen yksi oli varmaa. Kävi miten kävi, radikaalia muutosta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ei näissä vaaleissa ole odotettavissa. Muutos tapahtui jo sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kaikki ehdokkaat kannattivat Suomen tuoretta Nato-jäsenyyttä ja uutta Venäjä-politiikkaa.

Sosiaalidemokraattien alisuoriutuminen jatkui näissä vaaleissa. Kahden sdp:stä nousseen presidentin, Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen jälkeen puolue koki kolmannen peräkkäisen mahalaskun.

Paavo Lipponen sai 6,7 prosenttia äänistä vuoden 2012 vaaleissa, Tuula Haatainen jäi 3,2 prosenttiin edellisissä vaaleissa.

Jutta Urpilaisen reilu neljän prosentin kannatus on heikko. Surkeutta alleviivaa se, että hän hävisi selvästi myös vasemmistoliiton Li Anderssonille.


Edessä on jännittävä toinen kierros. Peli ei ole selvä.

Lähes puolet äänestäjistä joutuu nyt etsimään itselleen uuden ehdokkaan. Vasemmistopuolueiden äänestäjät siirtyvät melko luontevasti Haaviston taakse.

Perussuomalaisten ja keskustan äänestäjien käyttäytyminen on vaikeammin arvioitavissa. Tarjolla on kaksi liberaalia ehdokasta. Voi käydä niin, että monet konservatiivipuolueita äänestäneet jäävät siksi kotiin.

Yksi vaalien voittaja on suomalainen demokratia. Vaalikampanja oli korrekti ja vaalien alla käytiin tasokasta ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Merkittävää vaalihäirintää ei tehty edes sosiaalisessa mediassa, jossa vyön alle iskeminen on tavallista.

Erityisen kiitoksen ansaitsee Suomen kansa. Presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella äänensä antoi peräti 74,9 prosenttia äänioikeutetuista. Täytyy mennä vuoden 2000 vaaleihin, että löytää paremman lukeman.