Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Luitko jo tämän: Po­lii­si­par­tio törmäsi ja­lan­kul­ki­jaan suo­ja­tiel­lä, jonka vaa­ral­li­suus to­det­tiin jo vuosia sitten

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Stora Enso päätti: Oulun tehtaan toi­nen­kin käy­tös­tä pois­tet­tu pa­pe­ri­ko­ne muu­te­taan kar­ton­ki­ko­neek­si – jät­ti-in­ves­toin­ti tuo teh­taal­le noin 300 uutta työ­paik­kaa

Jo aiemmin Oulun tehtaalla on muutettu käytöstä poistettu paperikone kartonkikoneeksi.
Jo aiemmin Oulun tehtaalla on muutettu käytöstä poistettu paperikone kartonkikoneeksi.
Kuva: Pekka Peura

Stora Enso muuttaa Oulun tehtaalla toisenkin käytöstä poistetun paperikoneen kartonkikoneeksi. Yhtiö kertoi investointipäätöksestä perjantaiaamuna.

Oulun tehtaalla muutetaan käytöstä poistettu paperikone suuren mittaluokan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Yhtiö arvioi, että tuotanto muunnetulla koneella voisi käynnistyä vuoden 2025 alkupuolella.

Investoinnin arvioidaan tuovan Oulun tehtaalle noin 300 uutta työpaikkaa sisältäen tukitoiminnot. Stora Enso arvioi, että investointi tulee työllistämään epäsuorasti noin 1 500 henkilöä.

Investoinnin arvo on vuosien 2022–2025 aikana noin miljardi euroa. Yhtiön mukaan sen avulla on tarkoitus tukea konsernin uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa.

– Investointi on iso askel eteenpäin Euroopan markkinoilla ja tekee Oulun yksiköstämme suuren mittaluokan tehtaan, joka parantaa sekä kuluttajapakkauskartonkien että aaltopahvin pintakartonkien eli kraftlinerien kannattavuutta ja kilpailukykyä, Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen toteaa.

Linjalla on tarkoitus valmistaa taivekartonkia ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia. Vuosikapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia. Linjalla valmistettua kartonkia käytetään etenkin elintarvike- ja juomapakkauksissa. Kartonkia valmistetaan Stora Enson mukaan etenkin Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille.

Jo aiemmin Oulun tehtaan toinen paperikone on muunnettu aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlaineria valmistavaksi koneeksi vuonna 2021.

Stora Enso ilmoitti jätti-investoinnista Oulun tehtaalle – näin tehtaanjohtaja kommentoi uutista
Video: Henrik Ahola

Yhtiöllä paras tulos vuosiin

Stora Enso teki heinä-syyskuussa 527 miljoonan euron operatiivisen liiketuloksen. Tulos kasvoi liki 29 prosenttia vuoden takaisesta. Samalla liikevaihto kasvoi 15 prosenttia ja hipoi kolmea miljardia.

Toimitusjohtaja Annica Bresky totesi, että vuosineljänneksen operatiivinen liiketulos oli yhtiön paras sitten 2000-luvun alun. Liikevaihto oli paras kolmannen neljänneksen liikevaihto sitten vuoden 2007, Bresky sanoi.

Kaupunki otti uutisen ilolla vastaan

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala pitää investoinnin työllistäviä vaikutuksia merkittävinä Oulun alueella.

Tehtaan investointipäätöksellä on vaikutuksia myös Oulun liikenteeseen ja liikenteeseen liittyviin investointeihin. Jo aiemmin tänä vuonna kerrottiin, että Poikkimaantien parantamiseen väläytettiin valtiolta rahoitusta, jonka ehtona oli Stora Enson investoinnin toteutuminen.

Oulun kaupungin tiedotteessa todetaan, että Poikkimaantien leventäminen on tehdashankkeen kannalta välttämätöntä. Tien rahoitukseen on varattu kaupungin rahoitusosuus ensi vuoden talousarvioesityksessä.

Poikkimaantien parantamisen lisäksi kaupunki nostaa esiin myös pohjoisen väyläverkon muut osat. Esimerkiksi Liminka-Oulu-kaksoisraide ja maantieverkon investointeja pidetään nyt tärkeänä.