Yleisurheilun EM-kisat: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Murto ja dead­li­ne eli voisiko Suomi siirtyä län­ti­sen Eu­roo­pan aikaan?

Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Sky Figh­ters tar­joi­lee tuo­ret­ta sta­dion­rok­kia Oulusta – "Emme läh­te­neet te­ke­mään tätä pie­nes­ti"

Oulu
Sky Fighters -bändissä musisoivat oululaiset Antti Saavinen (vasemmalla), Niilo Paavola, Samu Väisänen ja Väinö Pietilä.
Sky Fighters -bändissä musisoivat oululaiset Antti Saavinen (vasemmalla), Niilo Paavola, Samu Väisänen ja Väinö Pietilä.
Kuva: Ville Rantanen

Samoihin aikoihin kun ensimmäinen korona-aalto sulki maailman alkuvuodesta 2020, oululaisella treenikämpällä päätettiin lähteä valloittamaan maailma – tai ainakin Suomen ja Keski-Euroopan suuret keikkalavat. Kyseessä oli neljän oululaismuusikon modernia melodista rockia musisoiva Sky Fighters -bändi, joka odottaa edelleen kuumeisesti maailman aukeamista.

– Tämä aika on ollut erittäin haastava ponnistaa uudelle bändille, mutta ainakin meillä on ollut aikaa tehdä pohjatyö kunnolla, toteaa Sky Fighters -bändin laulaja ja biisintekijä Samu Väi­sänen.

Sky Fightersin esikoissingle You will find your way julkaistiin keväällä 2021. Nyt bändiltä on tullut ulos omakustanteena viiden biisin A Thousand Endings -nimeä kantava EP-levy.

– Emme ole lähteneet tekemään tätä pienesti ja se kuuluu myös biiseistämme. Ne ovat isoja, stadioneillekin sopivia kappaleita. Modernia rockia tarttuvin melodioin ja elämää suurempine kertosäkeineen, Väisänen kuvailee.

Väisänen kertoo biisintekijänä inspiroituvansa muiden muassa Sonata Arcticasta, 30 Seconds to Marsista, U2:sta ja Sunrise Avenuesta.

– En kuitenkaan lähtisi lokeroimaan Sky Fightersia mihinkään genreen tai vertaamaan yhteenkään edellä mainittuun bändiin. Teemme ihan omaa juttuamme.

Väisänen myöntää, että hänen lauluääntään verrataan jatkuvasti Sunrise Avenuen keulakuvaan Samu Haberiin.

– Otan sen tietysti suurena kohteliaisuutena. En kuitenkaan yritä imitoida kaimaani, vaan laulan ihan omalla äänelläni.

Väisäsen lyriikoissa teemana dominoi rakkaus.

– Tuntuu, että siitä minulla on eniten sanottavaa. Toki muitakin kulmia biiseistämme löytyy. Esimerkiksi EP:ltä löytyvä Neon Love -biisi kertoo identiteettikriisistä. Kirjoitin sen ollessani Prahassa vaihtarina. EP:n nimikkobiisi puolestaan syntyi elämästä ja kipuilusta pikkukaupungissa.

Albumikin suunnitteilla

Samu Väisäsen lisäksi Sky Fightersissä musisoivat Väinö Pietilä (rummut), Antti Saavinen (basso) ja Niilo Paavola (kosketinsoittimet).

Nelikosta vain Pietilä on paljasjalkainen oululainen.

– Tässä on käynyt niin, että porukan ainoa aito oululainen eli Väinö asuu tällä hetkellä Kokkolassa ja kaikki muut Oulussa, Väisänen kertoo.

Nelikon toi alkujaan yhteen opiskelut Kainuun ja Oulun konservatorioilla.

– Ensin soittelimme covereita, kunnes polte oman musan tekemiseen kasvoi liian suureksi – ja tässä sitä nyt ollaan.

Väisänen työstää kotistudiollaan uutta musiikkia jatkuvasti ja kertoo bändillä olevan jo suunnitelmia esikoisalbuminkin julkaisemiseksi.

– Albumia ryhdytään työstämään kevään aikana luottotuottajamme Tuomas Kokon studiolla. Kesä on kuitenkin vielä sinkkujen tiputtelun aikaa ja toivomme tietysti, että pääsemme mahdollisimman pian myös keikoille, Väisänen avaa lähitulevaisuuden suunnitelmia.

Näillä näkymin seuraava Sky Fightersin lukkoon lyöty keikka on Välivainion Tukikohdalla 20. toukokuuta.

– Luvassa on energistä ja vakuuttavaa menoa, Väisänen lupaa.

Eurooppa houkuttelee

Kolmen vuoden päästä Samu Väisänen näkee Sky Fightersin kotimaassa suurten festivaalien lavoilla ja toivoo bändin nimen olevan jo tuttu myös Euroopassa.

– Olemme jo saavuttaneet somen kautta Saksasta pienen mutta innokkaan fanijoukon, joten se tuntuu meille luontevalta suunnalta, Väisänen sanoo.

Hän sanoo Oulun olevan juuri nyt mitä mainioin ponnahduslauta.

– Blind Channelin menestyksen myötä Oulu on noussut entistä vahvemmin musiikkimaailman kartalle ja näen, että se on meillekin tosi iso etu.