Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Tilaajille

Sel­viää­kö Suomi ilman työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa – Näin kes­kei­set toi­mi­alat vas­taa­vat

Työperäinen maahanmuutto on noussut poliitikkojen kiistakapulaksi juuri ennen kuntavaaleja. Keskusta pitää työperäistä maahanmuuttoa välttämättömänä, perussuomalaiset hyväksyisi Suomeen vain noin 3000 euroa ansaitsevat työn takia muuttavat. Lännen Media kysyi kolmen keskeisen alan työvoiman tarvetta. Teknologiateollisuus, rakennusala ja kunnat eivät pärjää ilman maahanmuuttajia.

Hoitoalaa uhkaa vakava työvoimapula. Kymmenen vuoden aikana eläkkeelle siirtyy noin 19 000 lähihoitajaa ja 13 000 sairaanhoitajaa.
Hoitoalaa uhkaa vakava työvoimapula. Kymmenen vuoden aikana eläkkeelle siirtyy noin 19 000 lähihoitajaa ja 13 000 sairaanhoitajaa.
Kuva: Riitta Salmi

Keskustelu työperäisestä maahanmuutosta kiihtyi viime viikonloppuna, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että puolue esittää työperäisen oleskeluluvan edellytykseksi noin 3000 euron kuukausituloja. Tällöin muuttoliike painottuisi Halla-ahon mukaan oikeisiin osaajiin. Halla-aho linjasi maahanmuuttoon liittyviä puolueen ajatuksia puoluevaltuuston kokouksessa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä ja suomalainen maatalous tai sote-sektori eivät pärjää ilman muualta tulijoita (Kaleva 1.6.2021).