Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Seit­se­män ihmistä hukkui tou­ko­kuus­sa, vain yksi Poh­jois-Suo­mes­sa – 10 vink­kiä, miten vietät vesillä aikaasi tur­val­li­ses­ti

Hukkumisia voi estää tehokkaasti pelastusliiveillä ja oleskelemalla veden äärellä selvin päin. Vedessä leikkiviä lapsia kannattaa valvoa erityisen tarkasti, sillä hukkuminen tapahtuu yleensä nopeasti.

Pelastusliivien käyttö on yksi tehokkaimmista hukkumisia estävistä keinoista.
Pelastusliivien käyttö on yksi tehokkaimmista hukkumisia estävistä keinoista.
Kuva: Palokangas Henrika

Suomessa hukkuu vuosittain 100–150 ihmistä. Puolet hukkumisista sattuu kesäkuukausien aikana. Toukokuun aikana hukkui seitsemän ihmistä, kerrotaan Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) tiedotteessa. Vain yksi hukkuneista oli Pohjois-Suomesta.

Suurin osa hukkumisista voitaisiin estää käyttämällä pelastusliivejä, olemalla vesillä selvin päin ja varautumalla mahdollisiin vaaratilanteisiin ennalta. Oikea asenne turvallisuuteen on tärkeä.

– Alkoholi ei kuulu vesille. Jos on juonut alkoholia, ei pidä mennä uimaan tai veneilemään, SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen painottaa.

Alkoholin rohkaisevan vaikutuksen seurauksena riskejä ei pysty arvioimaan tavalliseen tapaan. Humalassa on myös vaikeaa toimia, jos joutuu onnettomuuteen.

Tyypillisesti hukkumisia sattuu veneestä pudotessa tai veneen kaatuessa. Myös oman uimataidon yliarviointi voi johtaa hukkumiseen.

Veneilijän ei sovi unohtaa pelastusliivejä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % hukkuneista olisi voinut pelastua, jos heillä olisi ollut pelastusliivit.

Lapsia ei saa jättää valvomatta veteen

Niemisen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, ettei lapsia jätetä veteen ilman valvontaa.

– Hukkuminen tapahtuu useimmiten hiljaa ja nopeasti. Jos keskittyminen on kirjassa tai kännykässä, vaaratilanteita ei ehdi huomata.

Myös uimataitoinen ihminen voi hukkua. Luonnonvesissä uidessa olisi tärkeää uida rannan suuntaisesti. Uimaan ei kannata mennä yksin.

Turvallisuusasiat pitää ottaa huomioon jo ennen vesille menemistä. Esimerkiksi pelastusliivejä ei välttämättä ehdi pukea päälle, kun onnettomuus on jo sattunut.

– Tärkeää on terve järki ja hyvä arviointikyky. Käyttäydy itse vesiturvallisesti ja opasta myös tuttujasi, Nieminen toteaa.

Näin vietät aikaa vesillä turvallisesti

1. Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

2. Älä käytä alkoholia vesillä.

3. Valvo lapsia tarkasti noin käden mitan päästä.

4. Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla ole esimerkiksi kiviä.

5. Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

6. Ui rannan suuntaisesti, jotta yletät jaloilla pohjaan tarvittaessa.

7. Älä mene yksin uimaan tai saunomaan, vaan ota kaveri mukaan.

8. Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

9. Tarkista, että veneesi on merikelpoinen ja että se on varustettu asianmukaisesti.

10. Muista terve järki ja selkeä arviointikyky.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry