Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Sanna Marin: Ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia jat­ke­taan hel­mi­kuun puo­li­vä­liin, ta­voit­tee­na saada ko­ronapas­si taas käyt­töön

Koronapassin korvaamisesta rokotepassilla keskusteltiin - juridiset haasteet voivat olla esteenä.

Nykyisiä koronarajoitustoimia jatketaan helmikuun puoliväliin eli noin kahdella viikolla, ilmoitti pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin kertoi asiasta hallituksen neuvottelujen päätteeksi.

Poikkeuksen muodostavat lasten ja nuorten ryhmäharrastukset. Niitä koskevasta rajoitussuosituksesta luovutaan tammikuun lopulla. Lisäksi korkeakouluissa voidaan siirtyä hybridimalliseen opetukseen, jossa on etäopetuksen lisäksi lähiopetusta.

Myös sisärajavalvontapäätöksistä luovutaan tuolloin. Marin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL katsoo, että rajoitustoimesta on tässä vaiheessa enää hyvin vähän hyötyä.

– Rajoituskokonaisuutta ja strategiaa tullaan päivittämään seuraavan kahden viikon ajan. Saamme vastauksia siitä, mistä rajoitustoimista on mahdollista luopua ensimmäisenä, esimerkiksi millä tavoin yleisötilaisuuksia on mahdollista avata, millä tavoin ravintolarajoituksista voidaan pikku hiljaa luopua. Tavoitteena on tietenkin se, että koronapassi tulee uudelleen käyttöön.

Koronapassia koskevaa lainsäädäntöä on määrä uusia, jolloin passista tulee itsenäinen työkalu eikä niinkään väline rajoituksista vapautumiselle. Hallitus keskusteli Marinin mukaan myös siitä, olisiko syytä siirtyä rokotepassin käyttöön.

– Valmistelutyö on vielä kesken, ja tähän liittyy juridisia haasteita, Marin totesi.

Esillä on muun muassa koronan sairastaneiden ihmisten oikeusturva, josta voi tulla ongelma, jos heillä ei ole taudista virallista lääkärintodistusta.

– Hallituksen tahtona on kyllä edetä rokotuspassin suuntaan, mutta voi olla, että tämä on Suomen perusoikeuksien näkökulmasta haasteellista.

Tilanne terveydenhuollon puolella todettiin Marinin mukaan edelleen vakavaksi. THL arvioi, että tautihuippu nähtäisiin tammi-helmikuun vaihteessa.

– Silloin helmikuun puolivälissä olisi mahdollista lähteä rajoituksia purkamaan. Mutta tilanne elää koko ajan ja voi myös muuttua.