
Sanginjoen luonnonsuojelualueen ytimessä sijaitsevan Loppulan luontotalon hirsisten seinien sisällä kävi perjantaina innostunut puheensorina, kun joukko Loppulan ystävät ry:n, Metsähallituksen ja luontopalveluyritys Naturest Oy:n väkeä oli kokoontunut yhteen.
Iltapäivän agendalla oli vuokrasopimuksen allekirjoitus, jonka myötä Loppula saa uuden kahvilayrittäjän.
– Tuntuu siltä, niin kuin universumissa olisi loksahdellut palaset kohdilleen, Loppulan uusi kahvilayrittäjä Rita Porkka Naturest Oy:stä tunnelmoi.
Porkka kertoo Loppulan olevan hänelle tuttu paikka jo parinkymmenen vuoden takaa Vallinkorvan metsäkoulun ajoilta.
– Ihastuin jo tuolloin paikkaan ikihyviksi. Kun sitten viime syksynä näin ilmoituksen, että Loppulaan etsitään kahvilayrittäjää, tiesin heti, että tänne minä haluan – ja näin onnellisesti kävi!
Kolmen metsäalan ammattilaisen, Rita Porkan, Raili Hokajärven ja Riikka Heikkilän, Naturest Oy valittiin luontotalon kahvilayrittäjäksi viidentoista hakijan joukosta.
Pari vuotta sitten perustettu oululais-siikalatvanen luontopalveluyritys on aiemmin tarjonnut luontohyvinvointiin liittyviä palveluja lähinnä yrityksille.
– Tätä puolta on tarkoitus lähteä kehittämään kahvilan ohessa, Porkka kertoo.
Kahvilaa ovat aiemmin pyörittäneet Loppulan ystävät ry:n vapaaehtoiset.
– Tähän saakka kahvila on ollut avoinna ainoastaan kesäviikonloppuisin. On upeaa, että uuden yrittäjän myötä kahvila saadaan ympärivuotiseen toimintaan, siihen meillä ei olisi hartiat riittäneet, Loppulan ystävät ry:n puheenjohtaja Annamari Markkola iloitsee.
Markkola tähdentää, että vaikka Naturest ottaa kahvilan ohjakset käsiinsä, Loppula tulee jatkossakin toimimaan Loppulan ystävät ry:n tukikohtana ja osa tiloista jää yhdistyksen käyttöön.
– Vuokraamme tiloja tapahtuma- ja kokouskäyttöön.
Massiivinen peruskorjaus
Naturest pääsee porisuttamaan Loppulan kahvipannua ensimmäistä kertaa tulevana sunnuntaina 27. helmikuuta. Seuraavan kerran luontotalon kahvila on avoinna hiihtolomaviikolla 5.–13. maaliskuuta kello 12–17.
Hiihtolomaviikon jälkeen toimintaan on tulossa pitkä tauko, sillä talo on menossa remonttiin.
– Sisäilmaongelmien vuoksi edessä on massiivinen peruskorjaus. Kattoa ja hirsirunkoa lukuun ottamatta kaikki menee uusiksi, Annamari Markkola kertoo.
Tarkkaa remonttiaikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Markkola arvelee käytännön töihin päästävän kesällä ja valmista olevan aikaisintaan vuodenvaihteessa.
Historiallinen, alkujaan metsänvartijan tukikohtana toiminut 139-neliöinen talo korjataan vanhaa kunnioittaen, mutta uuttakin on luvassa.
– Suurin uudistus tulee olemaan kokonaan uusi katettu kuisti ja esteetön sisäänpääsy, Markkola paljastaa.
Kaiken takana metsäkauppa
Loppulan uuden elämän taustalla on vuodentakainen metsäkauppa, jossa Koneen Säätiö osti reilulla neljällä miljoonalla eurolla Oulun kaupungilta 1 440 hehtaarin suuruisen metsäalueen Sanginjoelta ja lahjoitti sen edelleen valtiolle suojeltavaksi.
Koneen Säätiö sitoutui kaupan yhteydessä rahoittamaan Loppulan rakennuksen kunnostamista 345 000 eurolla, mikäli kaupunki myy tilan Loppulan ystävät ry:lle – ja näin myös tapahtui.
– Tämä rahoitus ei valitettavasti aivan riitä. Loppulan remontin hinta-arvio on noin 400 000 euroa. Yritämme parhaillaan saada lisärahoitusta, ja toki myös talkootyötä tullaan käyttämään, Markkola kertoo.
2,5 miljoonalla tekemistä
Metsäkaupan myötä Sanginjoen luonnonsuojelualueella on tapahtumassa paljon muutakin kuin Loppulan uudet kuviot. Aluetta hallinnoiva Metsähallituksen luontopalvelut satsaa laajasti alueen virkistyskäyttöpalvelujen kehittämiseen. Jo toteutuneita toimenpiteitä ovat viime syksynä rakennettu Loppulan uusi parkkipaikka huusseineen, teiden ja pysäköintialueiden talvikunnossapito sekä puiden toimitus alueen tulipaikoille.
Metsähallitus on myös antanut Loppulan ystävät ry:lle luvan tehdä 8 kilometrin mittaisen metsäladun Loppulasta Kivikkokankaalle.
– Tänä vuonna tulossa on vielä todella huonoon kuntoon päässeiden Kalimenkierroksen pitkospuiden uusiminen, erikoissuunnittelija Ulla Matturi Metsähallituksen luontopalveluista kertoo ja jatkaa:
– Pääasiassa kuluva vuosi on kuitenkin vielä suunnittelun vuosi. Ensi vuonna pistetään sitten hihat kunnolla heilumaan.
Matturi arvioi, että tekemistä alueella riittää noin 2,5 miljoonan euron edestä.
– Sellaisia summia meillä ei tietenkään ole takataskussa, mutta rahoituksia haetaan parhaillaan. Ennakkosignaalit ovat olleet myönteisiä vähän joka suunnasta.
Matturi tähdentää, että Metsähallitus ei toimi alueella yksin, vaan virittelee kaiken aikaa monenlaisia yhteistyökuvioita ja aikoo osallistaa Sanginjoen luonnonsuojelualueen uuteen kukoistukseen saattamiseen myös oululaisia aina koululaisista lähtien.
– Esimerkiksi tällä viikolla olemme kolmen koulun 5–8-luokkalaisten kanssa suunnittelemassa maastossa uudenlaista luonto-oppimisympäristöä, Matturi kertoo.