Sai­raan­hoi­to­pii­ri: Oulu on siir­ty­nyt epi­de­mian kiih­ty­mis­vai­heen kyn­nyk­sel­le, maskin käyttöä suo­si­te­taan nyt kai­kis­sa jul­ki­sis­sa ti­lois­sa – "Viime aikojen tilanne ko­ro­na­vi­ruk­sen suhteen on ollut huo­les­tut­ta­va"

Kasvomaskeja suositellaan nyt kaikkiin julkisiin paikkoihin Oulussa.
Kasvomaskeja suositellaan nyt kaikkiin julkisiin paikkoihin Oulussa.
Kuva: Jussi Leinonen

Oulussa otetaan käyttöön uusia suosituksia, jotta koronaviruksen leviäminen saataisiin aisoihin. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona, että Oulun kaupungin alueella ollaan nyt aivan sillä rajalla, että epidemia pahenee perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

Maakunnassa on todettu viimeisen kahden viikon aikana yhteensä 99 uutta koronatartuntaa, joista selvä valtaosa Oulussa. Tartuntojen alkuperä pystytään kuitenkin edelleen pääosin selvittämään. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 24,1 tapausta per 100 000 asukasta.

Tiistaina kokoontui koordinaatioryhmä, jossa olivat mukana edustajat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä (PPSHP), Avista ja THL:stä sekä Oulun kaupungin edustaja.

– Koordinaatioryhmä totesi, että viime aikojen tilanne koronaviruksen suhteen on ollut huolestuttava, joten uusia suosituksia on tarpeen antaa, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoi tiistaina Kalevalle.

Oulussa on ollut tähän asti käytössä lievin mahdollinen maskisuositus. Nyt maskia suositellaan pidettäväksi kaikilla julkisilla paikoilla.

– Maalaisjärkeä voi tietysti käyttää, ettei yksinään ollessa tarvitse maskia käyttää, mutta aina kun on ihmisten kanssa julkisella paikalla, Korpelainen sanoo.

Voimaan tulevat suositukset ovat voimassa kahden viikon ajan. Sen ajan olisi vältettävä yksityisiä yli 20 hengen kokoontumisia.

Kolmas suositus liittyy ryhmäharrastuksiin. Korpelaisen mukaan tulevina päivinä käydään vielä keskustelua esimerkiksi valmentajien kanssa. Nuorten harrastustoiminnan halutaan jatkuvan.

– Osa on toiminut erittäin tarkkaan, mutta paljon ollut vaihtelua. Kaikki nuoret eivät esimerkiksi ole ihan ymmärtäneet mitä karanteeni tarkoittaa, Korpelainen kertoo.

Riskiryhmien suojelemisen suhteen ei ole mitään kieltoja tulossa. Korpelaisen mukaan kotona olevia riskiryhmäläisiä tavatessa kannattaa miettiä mitä on tehnyt edeltävinä päivinä.

– Jos on ollut ihmisten kanssa tekemisissä niin pitäisi välttää riskiryhmäläisten tapaamisia.

Korpelainen sanoi tiistaina, että Oulussa ollaan edelleen niukasti virusepidemian perustasolla. Yli 80 prosenttia tuoreista tartunnoista on saatu jäljitettyä ja suurin osa on tullut perheen sisällä.

Korpelainen kertoi tiistaina, ettei päivän aikana olisi tullut uusia tartuntoja. Maanantaina tartuntoja kirjattiin THL:n mukaan neljä.

Tiedot alkuviikon osalta kuitenkin täsmentyivät keskiviikkona, kun Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoi, että maanantain ja tiistain aikana on kaupungissa kirjattu ainakin 10 tartuntaa. Maanantaille niistä on kirjattu kuusi ja tiistaille neljä. Tiistain luvun Mäkitalo arvioi vielä tarkentuvan suuremmaksi.

Sairaalahoidossa on seitsemän henkilöä, joista osa on teholla.

– Lisääntyneet tartunnat ovat näkyneet sairaalassa viime aikoina, Korpelainen kertoo.

Oulun koronatilanteen kehittymistä on Korpelaisen mukaan todella vaikeaa ennustaa.

– Katsoisin nyt vielä pari päivää. Toivon, että tilanne helpottaisi. Onhan muissakin kaupungeissa nähty sitä, että tartuntojen leviäminen on saatu pysäytettyä toimien avulla.

28.10. kello 11.22: Päivitetty uutista keskiviikkona Oulun terveysjohtajan antamilla tiedoilla, joiden mukaan Oulussa on maanantain-tiistaina aikana kirjattu ainakin 10 tartuntaa. PPSHP kertoi tiistaina tätä pienemmät tartuntaluvut. Oikaisu aiheesta täällä.