Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen on löydettävä 150 miljoonan säästöt, jotta ensi vuonna vältyttäisiin riskiltä joutua valtiovarainministeriön arviointiin. Aluevaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala ei usko, että ensi vuoden talousarviossa päästäisiin nollatulokseen, vaikka mitä tehtäisiin. (Kaleva 24.10.2023).
Taloudelliset rajat ovat tulleet vastaan – ei vain Pohjois-Pohjanmaalla, vaan koko terveydenhoidon toimialalla. Kriisit näyttävät toteutuvan monilla toimialoilla kriisiin ajautumisen ja/tai johdon epäonnistuneen strategian seurauksena. Sote-uudistus on poliitikkojen vuosikymmeniä kestäneen pohdinnan tulos.
Sairaaloita johdetaan kirurgi Päivi Vaaran (HS Visio 7.5.2022) mukaan kuten tehtaita. Keskusteluissa tulee usein esiin, että sairaalamaailmassa ajautuvat väärät ihmiset johtotehtäviin. Kun ote johtamiseen useimmilla on epävarma ja heikko, he käyttävät asemaansa tukenaan. Lisättynä johtamisen jäykkyydellä, ajaudutaan prosessimaiseen tehdasjohtamiseen. Ei kaikkia päätöksiä tarvitse ylimmässä organisaation tasossa päättää. Hierarkkisuus näkyy myös ammattitasojen välillä.
Yksi alan ongelma on, että sekä lääkärit että hoitajat ovat sitoutuneet oman alansa identiteettiin.
Terveydenhuollon johtamistyössä puuttuu laaja-alaisempi näkemys, koska henkilöt eivät ole työskennelleet muilla toimialoilla. Kirurgi Vaaran mukaan sairaalassa toimii asiantuntijaorganisaatio. Hyvä johtaja ymmärtää osaamisensa rajat ja osaa delegoida. Näin on perinteisesti pyritty sotilasorganisaatioissa. Päätösvaltaa siirretään lähemmäksi etulinjaa. Jokaista ratkaisua ei juoksuteta komentoketjussa kenraaliin saakka.
Onko niin, että hoitotyön johtamista ei arvosteta, kysyy tohtori Liisa Karhe (Kaleva 29.10.). Hänen mukaansa päteväkään johtaja ei pysty johtamaan, jos hänellä ei ole päätösvaltaa. Usein kuitenkin toimialaa ymmärtämätön johtaja tekee päätökset. Johtamiseen liittyvät ongelmat eivät terveydenhoitoalallakaan johdu teknologiasta, vaan ihmisistä. On johtajia, jotka toimivat omien oletustensa, eivät tiedon perusteella.
Terveydenhoitoala ajautuu rahoituksen puuttuessa yhä syvempään kriisiin. Terveydenhoitoalan ammattilaisten on uskallettava kysyä: onko sairaaloissa turhia hoitokäyntejä? Kuka (uskaltaa ja) sanoo sairaalaan tulijalle turhista käynneistä? Eiköhän tämänkin sanominen kuulu potilaan vastaanottavalle lääkärille, usein myös ammattitaitoiselle sairaanhoitajalle.
Terveydenhuollon investointien ja sote-järjestelyjen lisääntyvät kustannukset ovat tulleet tiensä päähän. Terveydenhoitoalalla ei ole tilapäinen ongelma, joka poistuisi aikaa myöten.