Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Raahen Preis­ka­rin saaren asuk­kaat ja mök­ki­läi­set saavat mak­sut­to­man punk­ki­ro­kot­teen

Myös Iissä ja Hailuodossa suositellaan ottamaan rokotteet, jos liikkuu luonnossa ja viheralueilla.

Puutiainen eli Punkki
Puutiainen eli Punkki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotteen kohderyhmiin kuuluvia ottamaan rokotteet jo alkuvuodesta. Näin he ehtivät ottaa kaksi rokotetta ennen kevättä, jolloin punkit heräävät.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella maksuttoman perusrokotussarjan saavat Raahen edustalla sijaitsevan Preiskarin saaren asukkaat ja mökkiläiset. He kuuluvat kansallisessa rokotusohjelmassa puutiaisaivotulehdusrokotteen kohderyhmään.

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat.

Perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset eivät toistaiseksi kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan ne ovat omakustanteisia. Ensimmäistä tehostetta suositellaan kolmen vuoden kuluttua perussarjasta.

Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille, joilla riski puutiaisaivotulehdukselle ei ole yhtä suuri kuin ohjelmaan kuuluvilla alueilla. Näillä alueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse.

Monet etenkin saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen. Pohjois-Pohjanmaalla tällaisia ovat Hailuoto ja Ii, joissa rokotteita suositellaan omakustanteisena luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueilla paljon ulkoileville henkilöille.

Lisäksi Raahessa Preiskarin saaressa pitkäaikaisesti oleskeleville, jotka eivät ole saaren asukkaita tai mökkiläisiä, suositellaan rokotteita omakustanteisena.

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon.