Mainos

Raahen ”E­lä­mys­ten eri­kois­jouk­ko­jen” ah­ke­roin­nin an­sios­ta pik­ku­kau­pun­ki tarjoaa kokoaan suu­rem­pia kult­tuu­ri­elä­myk­siä – Tar­jon­ta pitää kult­tuu­rin suur­ku­lut­ta­jan­kin kii­rei­se­nä

Raahen kulttuuri- ja vapaa-ajantarjonta huikaisee laajuudellaan. Yksi kulttuurikattauksen loihtimisen kannalta keskeinen toimijajoukko löytyy kaupungin ytimestä, läheltä Wanhan Raahen idylliä, Tapahtumatalo Raahesta. Elämysten erikoisjoukot tuottavat tekemistä niin kulttuurin suurkuluttajille, satunnaiskävijöille kuin oppimisesta innostuneillekin.

Piritta Rossi ryhmineen pitää huolta siitä, että taidetta ja kulttuuria on tarjolla laidasta laitaan.
Piritta Rossi ryhmineen pitää huolta siitä, että taidetta ja kulttuuria on tarjolla laidasta laitaan.

Tapahtumia, viihdettä ja elämyksiä: niitä kaipaa elämäänsä jokainen. Raahessa kaupunkilaisten virkistäytymisestä taiteen ja kulttuurin keinoin pitää huolta pieni mutta sitäkin intohimoisempi joukko, jonka työn tuloksena pikkukaupunki tarjoaa kokoaan suurempia kulttuurielämyksiä.

”Elämysten erikoisjoukoiksi” itseään tituleeraava ryhmä on tuonut kaupunkiin kansallisen eturivin artisteja, elähdyttäviä taidenäyttelyitä ja teatteriesityksiä. Unohtamatta heidän ponnistuksiaan paikallisten kulttuuritoimijoiden tukemiseksi.

"Elämysten erikoisjoukot on kulttuuripalveluiden ja Raahe-opiston työntekijöiden innokas joukko. Järjestämme monenlaista kulttuurin ja vapaa-ajan toimintaa ja tarjoamme taidetta, kulttuuria ja kursseja laidasta laitaan”, Raahen kulttuuripalvelupäällikkö Piritta Rossi valaisee ryhmänsä kulttuurikentän läpileikkaavaa toimenkuvaa.

Talo, jossa todella tapahtuu

Raahen kulttuuritarjonnan sykkivä sydän on Tapahtumatalolla, joka nimensä mukaisesti kerää tapahtumat ja ihmiset saman katon alle.

”Aiemmin Tapahtumatalo oli nimeltään Kauppaporvarin kulttuuri- ja kongressikeskus, mutta se nimi ei oikein avautunut paikallisillekaan. Nykyinen nimi sen sijaan ei jätä arvailun sijaa sille, mistä on kyse”, Rossi naurahtaa.

Vaikka se ei uudesta nimestä suoraan käykään ilmi, toimii Tapahtumatalo yhä mitat täyttävänä kongressikeskuksena. Tilat ja tarjoilut kokouksiin, seminaareihin ja työpajoihin järjestyvät avaimet käteen -periaatteella, ja esimerkiksi Raahen kaupunginvaltuusto kokoustaa aktiivisesti Fregatti-salissa.

Suurelle yleisölle Tapahtumatalo kuitenkin lienee tutumpi sen kulttuuririennoista.

”Raahesalin tunnistavat ja tietävät monet. Yli 400-paikkainen konserttisali on toiminut näyttämönä lukuisille musiikkiesityksille, elokuville ja teatteriesityksille. Iloksemme luoksemme saapuu väkeä paljon myös muun muassa Oulusta – onhan Raaheen maakunnan pääkaupungista vain tunnin ajomatka”, Rossi kertaa.

400-paikkainen Raahesali kerää seutukunnan ihmiset suurten taidenautintojen ääreen.
400-paikkainen Raahesali kerää seutukunnan ihmiset suurten taidenautintojen ääreen.

Rossi korostaa, että tarkoituksena on tarjota elämyksiä kaikenlaisille yleisöille. Vaikka myös korkeakulttuuri eri muodoissaan kuuluu vakiintuneesti ohjelmaan, on Tapahtumatalon pyrkimyksenä välttää korkeakulttuurileimaa ja olla kaiken kansan helposti lähestyttävä elämysten lähde.

”Palautteessa mainitaan usein, että tänne on kiva tulla, ja sellaista hyvän tuulen henkeä me haluamme pitää yllä omassa toiminnassamme ja yleisöissämme”, Rossi avaa Tapahtumatalon filosofiaa.

Tapahtumatalo tarjoaakin täytettä monenlaiseen kulttuurinnälkään. Klassisen musiikin konserttien ja taidenäyttelyiden tarjonnan täydentää viihdekattaus, joka tuo kaupunkiin muun muassa Diandran ja Pauli Hanhiniemen kaltaisia silmäätekeviä artisteja. Lisäksi Mikael Saari kumppaneineen tekee paluun Raahesaliin suurta suosiota nauttineen Show Must Go On -Queen-spektaakkelin tiimoilta.

Tulevan ohjelmiston helmistä raahelainen Rossi on ladannut suuret odotukset tietenkin Samuli Putron esiintymiselle.

”Häntä odotamme tänne kovasti, onhan hän oman kylän kasvatti. Putron keikka on ollut jo pitkään loppuunmyyty ja siirtynyt koronan vuoksi moneen kertaan, mutta tänä keväänä se viimein toteutuu”, Rossi iloitsee.

Virikkeitä, elämyksiä ja kädentaitoja

Rossi tähdentää elämysten erikoisjoukkojen kuuntelevan herkällä korvalla paikallisten toiveita artistien ja esitysten suhteen. Olennaista toiminnassa on myös Raahen paikallisen kulttuuritoiminnan aktivoiminen ja yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa.

”Raahe on kyllin pieni kaupunki, jotta paikalliset kulttuuritoimijat on helppo tuntea, mutta riittävän suuri, jotta toimijoita ylipäätään on”, Rossi analysoi Raahen kulttuurielämän vireyden lähtökohtia.

Paikallisin voimin syntyviä kulttuurin ja taiteen tapahtumia pidetään Raahessa arvossa, ja siksi niille halutaan tarjota tukea ja mahdollisuuksia.

”Se on osa palvelutehtäväämme, sillä olemme täällä kuntalaisia varten. Autamme heitä monin tavoin, esimerkiksi tukien tapahtumajärjestäjiä tapahtumansa markkinoinnissa”, Rossi havainnollistaa.

Kulttuurista ja tapahtumista nauttiminen tuo sisältöä elämään, mutta niin tekee ehdottomasti myös itse tekeminen ja oppiminen. Taitoja, oppia ja inspiraatiota pääsee Raahessa ammentamaan kansalaisopiston laajasta tarjonnasta.

Sekä Kim Siniaalto että Piritta Rossi ovat tähynneet Tapahtumatalon näyttelyitä monet kerrat.
Sekä Kim Siniaalto että Piritta Rossi ovat tähynneet Tapahtumatalon näyttelyitä monet kerrat.

Myös Raahe-opiston rehtorina toimiva Rossi laskeskelee, että opisto järjestää lukuvuosittain 250 kurssia, joille osallistuu lukuvuosittain noin 3 000 tiedonjanoista opiskelijaa.

Opintotarjotin on pullollaan mahdollisuuksia aina kielten opiskelusta ja kädentaidoista liikuntakursseihin.

”Laajasta tarjonnasta jokainen löytää mieleistään tekemistä, mutta toisaalta sieltä voi löytää jotain sellaista, mitä ei ole osannut tulla ajatelleeksi. Kannustamme kokeilemaan rohkeasti uutta ja löytämään uusia innostuksen lähteitä”, Rossi rohkaisee.

Siinä missä ihmiset tulevat elämysten perässä Tapahtumatalolle, Raahe-opisto tuo elämykset ihmisten luo. Kursseja ja toimintaa järjestetään kattavasti koko toiminta-alueella, joka ulottuu kaupungin rajojen ulkopuolelle, aina Pyhäjoelle saakka.

Kulttuurin suurkuluttajallekin riittää koettavaa ja opittavaa

Kim Siniaalto hyödyntää innokkaasti Raahen laajaa tapahtuma- ja elämyskattausta. Hän on asunut paikkakunnalla jo vuodesta 2003, ja kodiksi asettumista on eittämättä helpottanut se, että toimeliaalle ja taiteesta monipuolisesti kiinnostuneelle luonteelle on ollut tarjolla runsaasti koettavaa ja tehtävää.

”Raahessa on pieneksi kaupungiksi hyvin keikkoja ja tapahtumia. Lisäksi Raahe-opistosta on löytynyt runsain mitoin kiinnostavaa ja hyödyllistä opiskeltavaa”, Siniaalto toteaa lisäten suorittaneensa opistossa espanjan, veneilyn ja ukulelensoiton opintoja – hyvin laajalla skaalalla siis.

Tapahtumatalo on käynyt Siniaallolle tutuksi lukuisten teatteri- ja musiikkiesitysten, luentojen sekä Galleria Myötätuulen ilmaisten taidenäyttelyiden kautta. Myös Raahen Rantajatsit ja perinteiset Pekanpäivät kuuluvat Siniaallon kulttuurilautaselle.

Rutinoitunut musiikinharrastaja Siniaalto kiittelee Raahesalin akustiikkaa.
Rutinoitunut musiikinharrastaja Siniaalto kiittelee Raahesalin akustiikkaa.

Taiteen eri muodoista elävä musiikki näyttelee kuitenkin suurinta roolia hänen elämässään, ja sykähdyttävimmät taidekokemukset kumpuavatkin musiikin saralta.

”Erityisesti mieleen ovat jääneet Raskasta joulua -konsertit, ja tämä ’jouluhartaus’ ehti muodostua jo perinteeksi – toivottavasti sille saadaan jatkoa. Myös Mikael Saaren Queen-esitys oli oikein mainio”, Siniaalto kertaa Raahesalissa mieleen painuneita hetkiä.

Paikallisten musiikkipiirien toimintaa hän kertoo seuraavansa erityisellä mielenkiinnolla. Bänditoiminta on aktiivista, mitä hän uskoo kaupungin edesauttaneen monin paikoin. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Rock Academy Raahen bändikoulutoiminnan, joka paitsi vetää nuoria musiikin pariin, myös tarjoaa Mikko von Hertzenin kaltaisten huippumuusikoiden klinikoita.

Rooli kulttuurin mahdollistajana on myös olennainen.

”Tapahtumatalo toimii paikallisten yhdistysten kanssa yhteistyössä, mikä helpottaa tapahtumien järjestämistä: se tarjoaa puitteet ja välineet, joita toimijoilla ei välttämättä muuten olisi, kuten korttimaksamiseen tarvittavat laitteet”, Siniaalto kertaa havaintojaan.

Tutustu Tapahtumataloon ja sen ohjelmistoon: tapahtumataloraahe.fi.

Entä haluaistiko oppia jotain uutta? Raahe-opiston kurssitarjonta on nähtävissä: opistopalvelut.fi/raahe.

Tutustu Raaheen, Pohjois-Pohjanmaan toiseksi suurimpaan kaupunkiin: raahe.fi/uudet-asukkaat.