Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Qstoc­kis­sa kertyi 16 tonnia jä­tet­tä, josta vain pieni osa päätyi kier­rä­tyk­seen – hu­ma­lai­set asiak­kaat eivät olleet jä­te­as­tioi­den suhteen ko­vin­kaan tark­ko­ja

Qstockin aikana syntyy runsaasti jätettä ja nyt sen kierrätysastetta halutaan kasvattaa.
Qstockin aikana syntyy runsaasti jätettä ja nyt sen kierrätysastetta halutaan kasvattaa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tänä vuonna Qstockissa testattiin innovatiivista jätteiden lajittelua.

Alueelta löytyi Haurun jäteauto Oy:n toimittamat kierrätysastiat muun muassa muovituopeille, snapsilaseille, pahville ja biojätteelle.

Jäteastioihin asennetut Jaete-pinnanmittausanturit ja Macon Oy:n tekemä analyysi festivaalin hiilijalanjäljestä ohjaavat festivaalin kehittämistä ympäristöystävällisempään suuntaa, Qstockin julkaisemassa tiedotteessa todetaan. Myös esimerkiksi jäteastioiden sijoittamisesta on saatu tärkeää tietoa.

Viikonlopun aikana kertyi yli 16 tonnia jätettä, josta vain 14 prosenttia saatiin kierrätykseen.

Polttokelpoista jätettä saatiin reilut 14 tonnia, pahvia ja kartonkia vajaat kaksi tonnia, biojätettä 280 kiloa ja pakkausmuovia 150 kiloa.

Polttokelpoisen jätteen keräysastioihin päätyneistä roskista vain 13 prosenttia oli varsinaisesti polttokelpoista jätettä. Loput sisällöstä olisi voitu oikealla lajittelulla saada kiertoon.

Muovituoppien keräysastioihin eksyi sinne kuulumatonta roskaa, kuten pantillisia pulloja ja tölkkejä sekä biojätettä, joka tekee muovista kelvotonta kierrätykseen. Muovinkeräykseen kuulumatonta jätettä oli astioiden sisällöstä yli 60 prosenttia.

Muovinkeräysastioissa oli myös useita eri muovilaatuja, joista biohajoava muovi on ongelmallinen, koska sitä ei voi kierrättää muun muovin kanssa. Tähän voitaisiin vaikuttaa jo palveluiden suunnitteluvaiheessa.

– Jo hankintavaiheessa olisi hyvä ohjeistaa ravintolapalvelujen tarjoajia tilaamaan samasta muovilaadusta tehtyjä astioita, jotta kierrättäminen onnistuisi. Pantillisten pullojen kierrätykseen voisi kannustaa kampanja, jossa festivaali lahjoittaisi palautetuista pulloista kerätyt rahat vaikkapa hyväntekeväisyyteen, pohtii Macon Oy:n toimitusjohtaja Mikko Ahokas.

Qstockin kävijöille tehdyn asiakaskyselyn mukaan humalatila voi vaikuttaa kierrätysintoon. Siksi jäteastioihin voi päätyä vääränlaisia roskia.

– Tähän tarvitaan tsemppausta, että skarpataan, vaikka ollaankin juhlatuulella, pohtii Haurun Jäteauton toimitusjohtaja Mikko Hauru.

Jätehuoltokonseptin testaamisen mahdollisti Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke, jota rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hanke tarjoaa alustan keksintöjen testaamiseen tapahtumissa ja etsii sen kautta ratkaisuja ympäristöhaasteisiin.

Juttua korjattu 17.9.2021 klo 13.40. Jutussa kerrottiin, että humalatilan vaikutus kierrätysintoon olisi järjestäjien tai jätehuollon näkemys. Todellisuudessa asia kävi ilmi festivaalikävijöille teetetyssä asiakaskyselyssä.