Lapsen ääni -kyselyssä lapset kertoivat huolehtivansa perheensä toimeentulosta. Pienituloisissa perheissä elävät lapset kokevat, että perheellä on hankaluuksia selvitä menoista ja tulevaisuus huolettaa.
Lapset tuntevat usein myös syyllisyyden tunteita, että he ovat taakka, johon kuluu liikaa rahaa. Pienituloisuus heikentää lasten hyvinvointia, kun arjen peruselämisen puutteiden lisäksi lapset kokevat negatiivisia tunteita, ahdistusta ja syrjäytymistä.
Lapset kertoivat kyselyssä myös kuulevansa vanhempiensa huolestuneita keskusteluja ja riitoja rahan riittämättömyydestä ja arjen ongelmista. Pienituloisuus heikentää vanhempien jaksamista, monen vanhemman keinot alkavat loppua, kun ei ole rahaa ruokaan ja laskuihin.
Työttömyys aiheuttaa pienituloisuuden lisäksi perheissä epävarmuuden tunteita ja pelkoa tulevasta.
Nämä heijastuvat myös lapseen, kun ei enää olekaan mahdollisuutta harrastaa ja elää tuttua arkea. Vanhemman työttömyys voi heikentää myös lapsen omaa tulevaisuususkoa; jos minustakin tulee työtön, miksi edes yrittäisin opiskella tai tavoitella unelmiani? Pienituloisuudella on usein ylisukupolvisia seurauksia.
Lapsen oikeudet turvaavat lasten kasvua ja kehitystä ja myös lasten hyvinvoinnin ensisijaisuus ja lasten mielipiteiden huomioiminen kuuluvat lapsen oikeuksiin. Lapsen kehityksen kannalta onkin tärkeää sanoittaa myös haastavia elämäntilanteita lapsille, jotta heidän turhat huolensa hälvenevät.
Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry on julkaissut yhdessä MIELI ry:n, Takuusäätiön sekä Työttömien keskusjärjestön kanssa ”Työttömän ensiapupaketin”, joka sanoittaa työttömyysuhan ja työttömyyden alun tunnemaisemaa, taloudellista varautumista, oikeutta terveydenhuollon tukeen sekä työnhakuun.