Rakentaminen: Oulun kes­kus­taan nousee lä­hi­vuo­si­na uusia, aiempaa kor­keam­pia ker­ros­ta­lo­ja Hal­li­tus­ka­dul­le ja Hei­nä­pää­hän

Kevään ylioppilastulokset: Katso listoja Oulun ja muun Poh­jois-Poh­jan­maan uusista yli­op­pi­lais­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Pre­si­dent­ti Sauli Nii­nis­tö ja pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin kan­nat­ta­vat Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä: "Suomen on ensi tilassa haet­ta­va Naton jä­se­nek­si"

Pääministeri Sanna Marin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoivat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Kuva mediatapaamisesta 24. helmikuuta.
Pääministeri Sanna Marin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoivat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Kuva mediatapaamisesta 24. helmikuuta.
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin ilmoittivat torstaina, että kannattavat Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi.

Presidentti ja pääministeri kertoivat asiasta yhteisellä tiedotteella.

–  Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi, lausunnossa todetaan.

Presidentin ja pääministerin mukaan Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Samalla he toteavat, että Suomi vahvistaisi Nato-jäsenyydellään koko puolustusliittoa.

Näyttökuva tasavallan presidentin kanslian verkkosivuilta 12.5.2022.
Näyttökuva tasavallan presidentin kanslian verkkosivuilta 12.5.2022.
Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kannattaa Suomen hakeutumista Natoon. Asiasta kerrotaan torstaina julkaistussa blogitekstissä Kaikkosen verkkosivuilla.

Keskustan eduskuntaryhmä kannattaa yksimielisesti Nato-jäsenyyden hakemista. Ryhmä päätti kantansa ryhmäkokouksessa torstaina.

Ryhmän mielestä Suomen Nato-jäsenyys on askel Suomen, pohjolan ja laajemmin Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja vakauden vahvistamiseksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi myös kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän kertoi kannastaan Twitter-tilillään.

Kirjoituksessa Nato-jäsenyyttä luonnehditaan puolustukselliseksi ratkaisuksi, joka ei uhkaa ketään. Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyys nostaa merkittävästi kynnystä sille, että Suomi joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Torstaina 12. toukokuuta vietetään suomalaisuuden ja J. V. Snellmanin päivää.

Suomen varsinaisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta päätetään virallisesti sunnuntaina järjestettävässä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokouksessa.  Pääministeri ja presidentti aikovat järjestää yhteisen tiedotustilaisuuden sunnuntaina sen jälkeen, kun presidentin ja hallituksen yhteinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on tehnyt päätöksen Suomen Nato-hakemuksesta.

Ylen mukaan eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoo, että eduskunta aloittaa Nato-päätöksen käsittelyn maanantaina. Hän kertoi asiasta Ylen erikoislähetyksessä.

Vanhasen mukaan eduskunta kutsutaan koolle maanantaina kello 10. Tätä ennen tarvitaan kuitenkin hallituksen muodollinen esitys, josta käy ilmi valtioneuvoston ja presidentin kannata. Tämä on odotettavissa sunnuntain aikana.

Lue myös: Tytti Tup­pu­rai­nen kom­men­toi Ka­le­val­le Na­to-pro­ses­sin rat­kai­su­vai­hei­ta suoraan Was­hing­to­nis­ta: "Tämä etenee nyt varsin tur­val­li­ses­ti ja va­kaas­ti" – lue ou­lu­lais­mi­nis­te­rin laaja haas­tat­te­lu ai­hees­ta

Lue myös: Ana­lyy­si: Suomi haluaa osaksi so­ti­las­liit­toa – kan­sa­lais­mie­li­pi­de muovasi lopulta ylimmän val­tio­joh­don kannan Na­to-myön­tei­sek­si


Juttua muokattu 12.5. kello 15.20: Lisätty tieto keskustan eduskuntaryhmän  Nato-kannasta.

Juttua muokattu 12.5. kello 11.25: Lisätty tieto ministeri Antti Kaikkosen Nato-kannasta ja maininta torstaista suomalaisuuden päivästä.