Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Peruskoulut: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Työtaistelut: Kevään lak­ko­su­man taus­tal­ta löy­ty­vät neu­vot­te­lu­jär­jes­tel­män muutos, inf­laa­tio ja ki­ky-so­pi­muk­sen kaiut

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö: "Voi­tol­le jää­dään" – It­se­näi­syys­päi­vää on vie­tet­ty poik­keuk­sel­li­ses­ti poik­keuk­sel­li­sis­sa oloissa

Hallitus tervehti suomalaisia somevideolla. Viralliset juhlallisuudet käynnistyivät kynttilöiden sytytyksellä Helsingin tuomiokirkossa. Hornetit lensivät ja seppeleitä laskettiin, vaikka suuri osa tapahtumista pidetään nyt etänä.

Rouva Jenni Haukio ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö sytyttyvät kynttilät Helsingin tuomiokirkossa luonnollisesti maskeihin sonnustautuneina.
Rouva Jenni Haukio ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö sytyttyvät kynttilät Helsingin tuomiokirkossa luonnollisesti maskeihin sonnustautuneina.
Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti itsenäisyyspäivän iltana, että suomalaisten olisi muistettava oikeuksiensa ohella omat velvollisuutensa. Hän painotti myös keskinäistä luottamusta.

Niinistön mukaan ahdistus tulevaisuudesta kuuluu ihmisluontoon, mutta nyt koronapandemia, ilmastonmuutos ja talous aiheuttavat hänen mukaansa monille erityistä huolta.

– Kaikki nämä kovat koettelemukset kohtelevat meitä eri tavalla. Jotkut selviävät lähes kuivin jaloin, joillekin ne saattavat olla hyvinkin ankara kokemus, Niinistö sanoi Ylen suoran itsenäisyyspäivälähetyksen lopussa.

Presidentin mukaan paremmin selviävien olisi tärkeää muistaa tehtävänsä pitää mukana ne, joille tilanne on vaikeampi.

– Ehkä on lohtuna, että kerromme heille, ettei tässä huonosti käy, Niinistö sanoi ja lisäsi, että "voitolle jäädään".

Rouva Jenni Haukion viesti oli samankaltainen, kun häneltä kysyttiin parempaan huomiseen kantavan toivon lähteestä.

– Tuki, jonka löydämme toinen toisissamme, Haukio totesi.

"Merellä oivaltaa oman pienuutensa"

Presidenttiparia oli pyydetty myös valitsemaan omista Suomi-valokuvistaan itselleen rakkain.

He sanoivat valinnan olleen vaikea, mutta lopulta kohteeksi valikoitui minimalistinen maankohoamisrannikkon kivikkoa, ulappaa ja pilvimuodostelmia esittävä luontokuva Kristiinankaupungin Siipyystä.

Kuvan on ottanut rouva Haukio.

– Vain toinen meistä kuvaa, enkä se ole minä, Niinistö huomautti.

Haukion mukaan kuva on pariskunnan "omanlainen sielunmaisema", joka kertoo rakkaan kohteen ohella siitä, miten luonto osoittaa ihmiselle mittasuhteita.

– Tällaisessa maisemassa oivaltaa oman pienuutensa. Se voi olla lohdullinen ja voimaannuttava tunne, ja sellaisia olemme merellä kokeneet useasti.

Niinistö ja Haukio kertoivat olevansa myös innokkaita sienestäjiä ja lintujen tarkkailijoita.

Kynttilänsä kävi sytyttämässä myös pääministeri Sanna Marin.
Kynttilänsä kävi sytyttämässä myös pääministeri Sanna Marin.

Hallituksen somevideo julkaistiin jo aamupäivällä

Itsenäisyyspäivää on vietetty pandemian vuoksi tänään poikkeuksellisissa oloissa, vaikka varsinaisista poikkeusoloista ei tällä hetkellä olekaan kyse.

Päivässä on perinteitä, joista on pidetty kiinni mahdollisuuksien mukaan. Suurin osa tapahtumista on jouduttu ja joudutaan kuitenkin pitämään etäyhteyksillä tai perumaan kokonaan.

Hallitus teki päivän kunniaksi yhteisen somevideon. Siinä korostetaan kansalaisten yhtenäisyyttä ja jaksamista korona-aikan

– Me suomalaiset selviämme yhdessä tästäkin, koska otamme toiset ihmiset huomioon, totesi pääminsteri Sanna Marin (sd.) Facebookiin lähetetyllä videolla.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo suomalaisten olevan vastuullisia ja sisukkaita, sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan he pärjäävät missä ja milloin vain.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) katsoo suomalaisten huolehtivan, että kaikki pysyvät mukana. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) puolestaan sanoo, että suomalaiset välittävät toisistaan.

Kirkossa vain kynttilöiden sytytys

Perinteinen itsenäisyyspäivän aamun valtakunnallinen lipunnosto tapahtui tällä kertaa Hämeen linnan vallipihalla Hämeenlinnassa. Lippupuheen piti puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), joka korosti Suomen ja suomalaisten yhtenäisyyttä.

– Ketään ei saa työntää syrjään, ketään ei saa väheksyä. Potentiaalia ja mahdollisuuksia on nähtävä kaikkialla ja kaikissa, Kaikkonen sanoi.

– Eheä Suomi on meidän kaikkien etu. Sen rakentaminen on paras tapa kunnioittaa veteraanien perintöä, joka elää vahvana.

Suomalaisuuden Liiton järjestämä lipunnosto on pidetty nyt 64 kertaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tapahtuma oli muualla kuin Helsingin Tähtitorninmäellä.

Päivän viralliset valtiojuhlallisuudet alkoivat puolestaan aamupäivällä Helsingin tuomiokirkossa.

Maskiin pukeutuneet presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kävivät sytyttämässä kirkossa kynttilät. Samoin tekivät pääministeri Sanna Marin ja hänen puolisonsa Markus Räikkönen sekä useat muut.

Kirkko oli muuten tyhjä, sillä itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen osallistuttiin etäyhteyksillä.

"Ei tämä itsenäisyyspäivän merkitystä laske"

Tuomiokirkosta presidenttipari siirtyi Hietaniemen hautausmaalle, jossa Niinistö laski Puolustusvoimien ylipäällikkönä seppeleen sankariristille. Mukana oli myös Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Tapahtumaa kunnioittivat yli lentäneet ilmavoimien Hornet-hävittäjät, jotka suorittivat ylilennon myös Tampereella. Porin ja Jyväskylän sankarihautausmaiden yli lensivät sen sijaan Hawk-harjoituskoneet.

Ilmavoimien Hornetit kunnioittivat sankarivainajia ylilennoilla. Arkistokuva.
Ilmavoimien Hornetit kunnioittivat sankarivainajia ylilennoilla. Arkistokuva.

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatia ei sen tänä vuonna järjestetty.

– Korona on vaikuttanut meidän kaikkien toimintaan, mutta ei tämä tietenkään itsenäisyyspäivän merkitystä laske, Kivinen korosti Radio Suomen haastattelussa.

Merivoimien juhlaliputetut alukset ovat olleet koko päivän kunniakäynnillä Helsingissä ja Turussa. Varusmiessoittokunta puolestaan piti konsertin YouTube -palvelussa.

Juttua muokattu kello 22.36: Lisätty otteita presidenttiparin haastattelusta Ylen lähetyksessä.