Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Kaleva selvitti: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Luitko jo tämän: Pohde ei ole saanut pal­kan­mak­sua vie­lä­kään kun­toon, hoi­ta­jat rai­vois­saan

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö kes­kus­te­li pu­he­li­mes­sa Putinin kanssa ja il­moit­ti, että Suomi päättää hakea Natoon lä­hi­päi­vi­nä – Putinin mukaan Suomi tekisi virheen

Sauli Niinistö keskusteli lauantaina puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Arkistokuva.
Sauli Niinistö keskusteli lauantaina puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Arkistokuva.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli lauantaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimitse. Asiasta kertoo presidentin kanslia tiedotteessaan.

Presidentin kanslian mukaan puhelussa käsiteltiin muun muassa sitä, miten Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut.

Niinistö totesi Putinille, että Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän aloittama suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa muuttivat Suomen turvallisuusympäristön perusteellisesti.

Niinistö ilmoitti Putinille, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Kremlin julkaiseman tiedotteen mukaan Putin puolestaan totesi, että Suomi tekisi virheen luopuessaan sotilaallisesta puolueettomuudestaan, koska mitään uhkia Suomen turvallisuudelle ei ole olemassa.

Kremlin mukaan Putinin ja Niinistön puhelussa käytiin avointa mielipiteenvaihtoa Suomen aikeista jättää jäsenyyshakemus Natoon.

Kremlin mukaan Putin kertoi Niinistölle, että Suomen jäsenyyshakemus Natoon saattaisi vaikuttaa kielteisesti Venäjän ja Suomen suhteisiin.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö muistutti puolestaan puhelussa Putinia siitä, kuinka hän oli kertonut tälle jo ensitapaamisellaan vuonna 2012 kuinka jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa.

Puhelussa Niinistö totesi, että tästä on kyse nytkin, eikä Suomen Nato-jäsenyys ole keneltäkään pois vaan Suomi vahvistaa sillä omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa.

Niinistön mukaan keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja vailla kärjistyksiä.

– Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, Niinistö kertoo.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Nato-asioiden lisäksi puhelussa käsiteltiin Venäjän käymää sotaa Ukrainassa. Niinistö korosti rauhan välttämättömyyttä ja nosti esiin huolensa sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä.