Sisäilma: Töissä sai­ras­tu­nut ou­lu­lais­po­lii­si voitti yk­si­näi­sen tais­te­lun­sa

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Luitko jo tämän: Saija Tarkin upea jää­kiek­ko­ura oli tahdon, ai­ka­tau­lu­tuk­sen ja luo­vuu­den mes­ta­ri­teos

Poh­jois­suo­ma­lais­ta mar­ja­yri­tys­tä epäil­lään ih­mis­kau­pas­ta – kaksi van­git­tu Oulun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa

Epäillyn rikoksen uhreja on viranomaisen arvion mukaan kymmeniä.

Poliisi ja rajavartiolaitos tutkivat marjanpoimintaan liittyvää ihmiskauppajuttua. Kuvituskuva.
Poliisi ja rajavartiolaitos tutkivat marjanpoimintaan liittyvää ihmiskauppajuttua. Kuvituskuva.
Kuva: Iiro Kerkelä

Poliisi ja Rajavartiolaitos selvittävät pohjoissuomalaiseen marjanhankintayritykseen kytkeytyvää epäiltyä ihmiskauppaa, tiedotteessa kerrotaan. Esitutkintaan liittyen Oulun käräjäoikeudessa vangittiin lauantaina kaksi henkilöä todennäköisin syin epäiltynä ihmiskaupasta.

Rikoskokonaisuudessa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi vuosina 2020–2022. Esitutkinnan keskiössä on pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Esitutkinnassa epäillään, että marjanhankintayritys on muun muassa erehdyttänyt, riistänyt ja teetättänyt pakkotyön omaista työtä Suomeen kausityöläisiksi tulleilla thaimaalaisilla marjanpoimijoilla.

Tutkintaan liittyen eri viranomaiset ovat yhteistyössä tarkistaneet marjanpoimijoiden majoitukseen tarkoitettuja leirejä. Tarkastuksia on tehty koko Suomen alueella.

– Poliisi epäilee, että poimijat ovat olleet työnantajastaan ihmiskaupalle ominaisessa riippuvaisessa asemassa, minkä lisäksi heitä on muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa, sanoo tutkinnanjohtajana toimiva rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Epäillyn ihmiskaupan uhreja on viranomaisen arvion mukaan kymmeniä. Mäntyniemen mukaan heistä moni ei välttämättä edes tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi.

Tapausta tutkivat keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos ja Helsingin poliisilaitos. Ne tekevät tiivistä yhteistyötä Lapin poliisilaitoksen kanssa. Tapauksen esitutkinta on kesken.