Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Poh­jois­mai­den joh­ta­jil­ta vahva tuki Uk­rai­nal­le – Ze­lens­kyi kiitti Norjaa isosta ra­hal­li­ses­ta tuesta, Tanskan koko tykistö on nyt Uk­rai­nas­sa

Pohjoismaiden pääministerit julistivat keskiviikkona Presidentinlinnassa jykevää tukea Ukrainalle. Huippukokouksen arvovieras, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, kuvaa kumppanuutta elintärkeäksi maalleen. Pelkästään yhteenlaskettu sotilaallinen apu Pohjolan mailta Ukrainalle on helmikuun 2022 jälkeen ollut noin 4,4 miljardia euroa.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen (vas.) on käynyt Ukrainan sodan tuhoja katsomassa presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Presidentti Sauli Niinistön koolle kutsumassa Ukrainan ja Pohjoismaiden huippukokouksessa vahva yhteishenki näkyi kaikista puhujista.
Tanskan pääministeri Mette Frederiksen (vas.) on käynyt Ukrainan sodan tuhoja katsomassa presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Presidentti Sauli Niinistön koolle kutsumassa Ukrainan ja Pohjoismaiden huippukokouksessa vahva yhteishenki näkyi kaikista puhujista.
Kuva: Matti Posio / LM

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti Presidentinlinnassa pohjoismaisten johtajien rinnalla, että viiden maan tuki ja ystävyys on Ukrainalle elintärkeää.

Venäjän presidentille Vladimir Putinille hän ei ole enää aikoihin lähettänyt viestejä, vaan sanoo keskittyvänsä kertomaan Ukrainan kantoja.

Ukrainalaisvieras vastasi kuitenkin siihen, mitä Putin kuvittelee hyötyvänsä uusimmista syyttelyistä. Venäjän propagandan väitteet attentaattiyrityksestä Putinia vastaan Zelenskyi tyrmäsi sanoen, että Ukraina puolustaa omaa maataan eikä hyökkää Putinin kimppuun tai Venäjälle.

Zelenskyi arveli, että Putinin puheissa on kyse Venäjän omien nöyryyttävien sotatappioiden peittelystä ja selittelystä omalle kansalle.

Pohjolan johtajat pyrkivät Helsingissä osoittamaan Ukraina-tukensa aukottomuutta ja jatkuvuutta kaikin tavoin. Heidän mukaansa Ukrainaa tuetaan poliittisesti, taloudellisesti, humanitaarisesti ja sotilaallisesti "niin pitkään kuin on tarpeen".

Tukea Pohjoismaat antavat yksitellen ja yhdessä, samoin kuin kansainvälisen yhteistyön kautta EU:ssa, Natossa, YK:ssa ja muissakin muodostelmissa.

Norjalta rahaa, Tanskalta tykistö...

Niinistön isännöimään kokoukseen osallistuivat Zelenskyin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdóttir.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.