Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Poh­joi­seen tar­vi­taan jat­ko­ja­los­tus­ta – raa­ka-ai­nei­den sijasta maail­mal­le kul­je­tet­ta­va val­mii­ta ja­los­tei­ta vihreän siir­ty­män var­mis­ta­mi­sek­si

Pohjoinen on noussut nopeasti energian ja raaka-aineiden osalta eurooppalaisen katsannon keskiöön. Vihreä siirtymä on ollut jo pidempään tiedossa. Se on saanut runsaasti lisävauhtia turvallisuusympäristön muututtua Ukrainan sodan seurauksena. Pohjoisen toimijoiden pitää hyödyntää tämä kiinnostus täysimääräisesti.

Pohjoisessa ei pidä suostua jäämään pelkäksi raaka-ainevarastoksi etelän vihreän siirtymän tavoitteille. Meidän pitää kyetä nostamaan nopeasti kunnianhimoamme kaivoshankkeiden, tuulivoimapuistojen ja jo olemassa olevan vesivoiman hyödyntämiseksi paikallisesti.

Pohjoiseen tarvitaan jatkojalostusta. On järkevää edistää aktiivisesti raaka-aineen tuotantoa. Samanaikaisesti tulee vaatia, että raaka-aineen tuottajat käynnistävät oman investointinsa rinnalla hankkeen pohjoisen raaka-aineen teolliseen hyödyntämiseen paikallisesti.

Paikallinen teollistamisvaade lisää vaikeuskerrointa raaka-aineen tuotantoon investoivalle, usein kansainväliselle taholle. Tämä lisää vaikeuskerrointa myös paikalliselle neuvotteluosapuolelle, joka on usein kunnan tai aluehallinnon viranomaistaho sekä luottamushenkilöistä koostuva päättäjäjoukko.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.