Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Poh­joi­seen tar­vi­taan jat­ko­ja­los­tus­ta – raa­ka-ai­nei­den sijasta maail­mal­le kul­je­tet­ta­va val­mii­ta ja­los­tei­ta vihreän siir­ty­män var­mis­ta­mi­sek­si

Pohjoinen on noussut nopeasti energian ja raaka-aineiden osalta eurooppalaisen katsannon keskiöön. Vihreä siirtymä on ollut jo pidempään tiedossa. Se on saanut runsaasti lisävauhtia turvallisuusympäristön muututtua Ukrainan sodan seurauksena. Pohjoisen toimijoiden pitää hyödyntää tämä kiinnostus täysimääräisesti.

Pohjoisessa ei pidä suostua jäämään pelkäksi raaka-ainevarastoksi etelän vihreän siirtymän tavoitteille. Meidän pitää kyetä nostamaan nopeasti kunnianhimoamme kaivoshankkeiden, tuulivoimapuistojen ja jo olemassa olevan vesivoiman hyödyntämiseksi paikallisesti.

Pohjoiseen tarvitaan jatkojalostusta. On järkevää edistää aktiivisesti raaka-aineen tuotantoa. Samanaikaisesti tulee vaatia, että raaka-aineen tuottajat käynnistävät oman investointinsa rinnalla hankkeen pohjoisen raaka-aineen teolliseen hyödyntämiseen paikallisesti.

Paikallinen teollistamisvaade lisää vaikeuskerrointa raaka-aineen tuotantoon investoivalle, usein kansainväliselle taholle. Tämä lisää vaikeuskerrointa myös paikalliselle neuvotteluosapuolelle, joka on usein kunnan tai aluehallinnon viranomaistaho sekä luottamushenkilöistä koostuva päättäjäjoukko.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.