Poh­jois-Poh­jan­maan ro­ko­te­kat­ta­vuus laahaa yhä sel­väs­ti maan kes­ki­ar­voa perässä – uusia ko­ro­na­tar­tun­to­ja maa­kun­nas­sa 37

Koronarokotusten kattavuus ei ole vielä toivotulla tasolla.
Koronarokotusten kattavuus ei ole vielä toivotulla tasolla.
Kuva: Mikko Halvari

Pohjois-Pohjanmaan rokotekattavuus on selvästi koko maan keskiarvoa alhaisempi.

Sairaanhoitopiirin koronasivuston mukaan kaksi rokotetta yli 12-vuotiaista on nyt saanut 68,8 prosenttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koko maassa kaksi rokotetta yli 12-vuotiaista on saanut 72 prosenttia.

THL:n mukaan koronavirustartuntojen sekä sairaalapotilaiden määrä on lisääntynyt. Tartunnat ja hoidon tarve painottuvat rokottamattomaan väestöön. Esimerkiksi syyskuussa sairaalahoitoon koronan vuoksi joutuneista 74 prosenttia oli rokottamattomia.

THL tiedotti torstaina, että Modernan koronarokotetta ei pitäisi jatkossa antaa Suomessa alle 30-vuotiaille miehille tai pojille varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Nuorilla miehillä Modernan rokote on lisännyt riskiä saada sydänlihaksen tai sydänpussin tulehdus etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin torstaina 689.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja todettiin 37. Niistä 25 oli Oulussa, kolme Iissä, kaksi Kempeleessä ja yksittäiset tartunnat Haapavedellä, Limingassa, Nivalassa, Pyhäjoella, Raahessa ja Ylivieskassa.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on hoidossa yhdeksän koronapotilasta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä uusia tartuntoja oli 14. Niistä viisi todettiin Kemissä, viisi Tervolassa, kaksi Keminmaalla ja kaksi Torniossa.

Lapin sairaanhoitopiirissä tartuntoja oli viisi, kaikki Rovaniemellä.

Kainuussa tartuntoja todettiin kaksi, toinen Hyrynsalmella ja toinen Kajaanissa.

Oulun kaupunki lähettää tänään torstaina yli 50-vuotiaille oululaisille tekstiviestin koronarokotuksista. Viestissä kerrotaan missä ja milloin rokotuksen Oulussa saa, jos ensimmäinen tai toinen rokoteannos vielä puuttuu. Kaupunki muistuttaa viestissä lisäksi siitä, että täysi rokotesuoja estää tehokkaasti sairaalahoitoon joutumista.

Tekstiviestejä lähetetään yhteensä noin 68 000 kappaletta. Viesti lähtee kaikille yli 50-vuotiaille henkilöille, joiden puhelinnumero on tiedossa.

Tekstiviesti on suunnattu yli 50-vuotiaille, koska sairaalahoitoon joutumisen riski on rokottamattomina heillä selvästi suurempi kuin nuoremmilla. Yli 50-vuotiaiden ikäryhmästä 14,8 prosentilla puuttuu vielä täysi rokotesuoja.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Koronatestaus Pihlajalinnan Oulun drive-in-pisteellä Oritkarissa päättyy perjantaina 8. lokakuuta.

Perjantain jälkeen Pihlajalinnan testaustoiminta siirtyy Rehapolikseen (Kiviharjunlenkki 4).

Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullissa (Alasintie 10) ja koronavastaanotoilla.

Päivitetty kello 14.35: lisätty tekstiviestistä kertova osuus. Lisätty kello 15.21 Oysin koronapotilaiden määrä. Lisätty tieto kello 15.23 drive-in-pisteen siirtymisestä.