Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Poh­jois-Poh­jan­maan kou­luis­sa mää­rät­ty heti ka­ran­tee­ne­ja – vs. joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri ei pidä silti to­den­nä­köi­se­nä laa­ja­mit­tais­ta etä­ope­tus­ta

Esimerkiksi käsihygieniaan on syytä edelleen panostaa kouluissakin. Kuvituskuva arkistosta.
Esimerkiksi käsihygieniaan on syytä edelleen panostaa kouluissakin. Kuvituskuva arkistosta.
Kuva: Teija Soini

Koulut ovat alkaneet tällä viikolla ja heti kättelyssä ainakin muutamassa Pohjois-Pohjanmaan koulussa on todettu korona-altistumisia.

Limingan Tupoksessa sijaitsevassa Vesikarin esiopetusyksikössä Vekarakulmassa on ilmennyt koronatartunta. Jäljitys on tehty ja terveysviranomaiset ovat aikoneet olla yhteydessä altistuneisiin ja heidän perheisiinsä torstain ja perjantain aikana.

Altistuskaranteeniin on määrätty osa esiopetusyksiköstä. Karanteeni kestää 20. elokuuta saakka.

Siikajoella on todettu kaksi joukkoaltistumista koronavirukselle.

Altistumiset ovat olleet Ruukin koulun kahdeksannella luokalla ja Luohuan koulun viidennen ja kuudennen luokan yhteisluokalla. Molemmat koululuokat on asetettu kymmenen päivän altistumiskaranteeniin.

Ruukissa on altistunut 17 oppilasta ja Luohualla 15.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä ottaa yhteyttä altistuneisiin.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala ei pidä todennäköisenä, että koulualtistumiset johtaisivat siihen, että opetus siirrettäisiin kategorisesti etätyöskentelyksi.

– Pidän sitä erittäin epätodennäköisenä. Olemme aiempaa erilaisessa tilanteessa, sillä rokotukset etenevät. Epidemian aikana on opittu se, että tilanne voi yllättäen muuttua, joten valppaana pitää olla, mutta en pidä laajamittaista etäkoulua enää todennäköisenä.

Nevala painottaa, että rokotukset ovat ulospääsykeino epidemiasta.

Koulualtistumisilta voi olla jatkossakin vaikea kokonaan välttyä.

– Ajattelen, että näitä varmasti tulee, ja paikalliset tartuntatautiviranomaiset katsovat tarpeellisen reagointitavan. Tämä on se tilanne, jossa varmasti hetken aikaa vielä ollaan.

Tällä hetkellä maakunnallisten koronasuositusten mukaan kasvosuojuksia suositellaan kaikille peruskoulun 6. luokkaa käyville ja tätä vanhemmille koululaisille. Pitäisikö maskisuosituksen koskea vieläkin nuorempia?

– Tämä on asia, jota varmasti jatkuvasti arvioidaan, ja meidän asiantuntijamme tässä maassa sitä pohtivat. Varmasti kansallisen ohjeistuksen mukaan tässä mennään.

Lue myös: Oulussa taas lukuisia mahdollisia altistumispaikkoja

Korjattu kello 14.47: Muutettu toisen kappaleen kohta "ovat olleet" muotoon "ovat aikoneet olla".