Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Poh­jois-Poh­jan­maa siirtyi taas ko­ro­na­epi­de­mian kiih­ty­mis­vai­hee­seen, val­ta­osa tar­tun­nois­ta liittyy ta­pah­tu­miin ja ra­vin­to­loi­hin – etä­työ­tä suo­si­tel­laan ja ra­vin­to­loil­le tulossa ra­joi­tuk­sia

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Pohjois-Pohjanmaa on jälleen siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Asiasta linjasi tiistaina kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä.

Alueellisen koronanyrkin mukaan tilanne on huonontunut eritoten Oulussa, mutta tartuntoja on todettu myös monissa muissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan nyt koronatartunnan saaneet ovat pääosin nuoria henkilöitä, joita ei ole vielä rokotettu. Suurin osa nyt todetuista tartunnoista liittyy joukkotapahtumiin ja ravintoloihin. Näistä tartuntoja on levinnyt eteenpäin kaveripiireihin ja perheisiin.

Tartuntojen määrän kasvu ei kuitenkaan ole nostanut sairaalahoidon tarvetta. Tällä hetkellä sairaalahoidon tarve on alueellisen koronanyrkin mukaan maltillinen ja OYSissa on viisi koronapotilasta. Näytteenotto ja altistuneiden jäljittäminen kuormittaa kuitenkin terveydenhuoltoa.

Maskisuositus laajeni koko alueelle, tulossa ravintolarajoituksia

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen myötä Pohjois-Pohjanmaalle on luvassa rajoituksia ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakaspaikkamääriin. Päätöksen ravintolarajoituksista tekee valtioneuvosto.

Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla ei ole voimassa ravintolarajoituksia, mutta kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla ravintolat on suljettava kello 01 ja anniskelu on lopetettava kello 00.

Sisätiloissa ruokaravintoloissa saa olla käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia paikoista. Lisäksi asiakkaalle on oltava oma istumapaikka.

Pohjois-Pohjanmaalla suositellaan myös muutoksia työpaikoille. Alueellisen koronanyrkin mukaan työpaikoille suositellaan tehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Lisäksi koko Pohjois-Pohjanmaalle on annettu maskisuositus. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, peruskouluissa kuudennelta luokalta lähtien ja toisen asteen oppilaitoksissa sekä korkeakouluissa, työpaikoilla sisätiloissa, sisätiloissa järjestettävissä harrastuksissa ja julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Lisäksi maskin käyttöä suositellaan koronatestiin hakeutuville henkilöille ja käytettäväksi ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Maskisuositus koskee myös Suomeen saapuvia matkustajia maahantulopisteeltä karanteeniin siirtyessä.

Alueellisen koronanyrkin mukaan yleisötapahtumien osallistujamääriin koskevia rajoituksia ei pidetä tässä vaiheessa välttämättöminä, mutta tilannetta seurataan tarkasti ja rajoitusten tarpeellisuutta arvioidaan tarvittaessa uudelleen.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 17. elokuuta.