Petteri Orpo esittää Suomeen kahden vuo­ro­kau­den ko­ro­na­tes­ti­ta­kuu­ta – testiin huo­men­na ja tulos yli­huo­men­na

Kokoomuksen puheenjohtajan mielestä nykytilanne on kestämätön. Odotteluaika voi kestää jopa viikon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petter Orpo muistuttaa, että koronatestien ruuhkautuminen on myös taloudellinen ongelma. Se vaikuttaa haitallisesti muun muassa työpaikkoihin ja työntekijöihin.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petter Orpo muistuttaa, että koronatestien ruuhkautuminen on myös taloudellinen ongelma. Se vaikuttaa haitallisesti muun muassa työpaikkoihin ja työntekijöihin.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää, että Suomessa otetaan syyskuun alusta käyttöön testitakuu.

Orpon mallissa se tarkoittaisi, että koronatestiin pääsee vuorokaudessa ja testituloksen saisi vuorokaudessa testauksesta.

– Jonoutunut koronatestaus uhkaa murentaa Suomen testaa, jäljitä, eristä -strategian pohjan. On kestämätöntä, että nykytilanteessa tuloksia koronatestistä voi joutua odottamaan jopa viikon, Orpo toteaa torstaisessa tiedotteessaan.

Kokoomuspuheenjohtajan mukaan ruuhkautuneet testit tulevat myös kalliiksi työpaikkojen ja talouden näkökulmasta. Pitkittyneet omaehtoiset karanteenit aiheuttavat sen, että työntekijä joutuu jäämään pois töistä useaksi päiväksi. Esimerkiksi lapsiperheissä tämä aiheuttaa hankalia tilanteita.

– Kaikki eivät voi käydä etätöissä. Siksi omaehtoiset karanteenit testijonojen aikana aiheuttavat ihmisille hankalia tilanteita. Ruuhkautuneita testejä ei voi maksattaa työntekijöillä eikä yrityksillä. Siksi testaus on yksinkertaisesti saatava kuntoon.

Orpon mukaan hallitukselta odotetaan virallista päätöstä, jossa testikapasiteetin kasvattamiseen varataan rahaa.

– Testitakuu on kunnianhimoinen, mutta saavutettavissa, jos kapasiteetin määrätietoinen nostaminen aloitetaan heti. Tähän tarvitaan mukaan niin yksityisen kuin julkisen sektorin täysi panos, hän toteaa tiedotteessa.