Teollisuus: Con­lo­gil­le jät­ti­kaup­pa Puo­lus­tus­voi­mil­ta

Käräjätuomio: Pa­pe­ri­rul­lia kul­jet­ta­nut rek­ka­kus­ki kärähti huu­meis­ta Iissä

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Pan­de­mia­ti­lan­ne on hyvä huo­mioi­da jou­lu­lii­ken­tees­sä­kin – lue tästä vinkit ko­ro­na­tur­val­li­seen lii­ken­nöin­tiin

Suurimmat liikennemäärät Oulun seudulla ovat keskiviikkona 22.12. ja torstaina 23.12., arvioi poliisi.

Koronatartuntojen määrät ovat voimakkaassa kasvussa, joten matkallekin kannattaa suunnata pitäen mielessä turvavälit paitsi autojen välillä, niin myös pitkämatkalaisten välipysähdyksissä, muistuttavat viranomaiset.

Fintrafficin tieliikennekeskus, liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Poliisihallitus, sisäministeriön pelastusosasto, hätäkeskuslaitos sekä Liikenneturva huolehtivat liikenteen sujuvuudesta edellisvuosien tapaan ja toivottavat kaikille turvallista joulunaikaa.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan menoliikenne alkaa pääteillä näkymään 22. 12. iltapäivästä. Vilkkainta menoliikenteessä on kuitenkin aatonaattona 23.12, jolloin liikenteen huipputunnit ajoittuvat kello 12–18 väliselle ajalle, pohjoisessa huipputuntien jatkuessa myöhempäänkin. Vilkasliikenteisimmillä tieosuuksilla valtateillä 4, 5 ja 9 voi esiintyä myös ajoittaista jonoutumista sekä ajonopeuksien laskua. Vastaavasti paluuliikenne alkaa näkyä 26.12. aamupäivällä jatkuen siitä iltaan saakka.

Suurimmat liikennemäärät Oulun seudulla ovat keskiviikkona 22.12. ja torstaina 23.12., arvioi poliisi.

Mitä muuta muistaa matkatessa?

Koronatartuntojen määrät ovat voimakkaassa kasvussa, joten matkallekin kannattaa suunnata pitäen mielessä turvavälit paitsi autojen välillä, niin myös pitkämatkalaisten välipysähdyksissä, viranomaiset muistuttavat.

– Tien päälle kannattaa lähteä tänä jouluna koronatilanteesta johtuen syvää harkintaa käyttäen ja oma matkareitti etukäteen miettien. Ota siis kelivaraa ja varaa aikaa riittävästi myös koronaturvallisille tauoille. Liikennemääriä kannattaa käydä katsomassa etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, josta näkee hyvin oman reitin liikennemääriä ja pystyy siten välttämään kaikista ruuhkaisimpia ajankohtia, vinkkaa Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Marika Saarenpää tiedotteessa.

Viimeistään nyt kannattaa myös tarkistaa pyyhkijänsulat, lasinpesuneste ja polttimot sekä varmistaa renkaiden kunto. Auton lisäksi katsetta kannattaa suunnata siihen, että ratin taakse asettuu se kokenein ja levännein kuski.

Kannattaa pitää järkevä turvaväli edellä ajavaan, sillä silloin on helpompi tarkkailla tien pintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa, sekä seurata, mitä muut tienkäyttäjät tekevät. Arkistokuva.
Kannattaa pitää järkevä turvaväli edellä ajavaan, sillä silloin on helpompi tarkkailla tien pintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa, sekä seurata, mitä muut tienkäyttäjät tekevät. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

– Katso, että kaikki valot toimivat ja että tunnet, miten autosi valoautomatiikka toimii. Tarkasta rengaspaineet ja renkaiden kunto. Muista myös varmistaa, että pyyhkijät ovat kunnossa ja lasinpesuneste kestää pakkasen, neuvoo Traficomilta johtava asiantuntija Inkeri Parkkari tiedotteessa.

Poliisi valvoo tuttuun tapaan joululiikennettä koko maassa. Poliisin valvontaa kohdistetaan etenkin rattijuopumuksiin, ylinopeuksiin sekä ajotaparikkeisiin. Poliisi muistuttaa myös kuljettajan vireystilan tärkeydestä.

– Pimeimpänä vuodenaikana liikenteessä korostuu kuljettajan vireystila. Väsyneenä ei tule ajaa. Riittävät yöunet ennen matkaa ja ajamiseen keskittynyt kuski ovat avainasemassa, jotta liikenne jouluna sujuu turvallisesti, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta muistuttaa tiedotteessa.

Liikenneturva kannustaa joululiikenteeseen lähtijöitä huolehtimaan turvaväleistä. Riittävä turvaväli on erityisen tarpeellinen silloin, kun keli tai näkyvyys on huono.

– Ihan normaalillakin talvikelillä turvavälistä on hyötyä. Kun välit ovat kunnossa, jono etenee jouheasti ilman nykimistä eikä niin sanottua haitariliikettä pääse syntymään. Oma toiminta vaikuttaa siis toisiin ja päinvastoin. Ajaminen on myös taloudellisempaa ja kuljettajakin voi rauhoittua joulutunnelmaan, Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo kertoo tiedotteessa.

– Muistutamme autoilijoita lataamaan 112 Suomi -mobiilisovelluksen hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Hätätilanteissa suosittelemme soittamaan hätänumeroon sovelluksen kautta, sillä tarkka sijaintitietosi välittyy tällöin hätäkeskukseen reaaliajassa ja apu saadaan nopeammin paikalle, Hätäkeskuslaitoksen toimialapäällikkö Juha Suominen toteaa tiedotteessa.