Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pää­mi­nis­te­ri Marin: An­nis­ke­lu loppuu jou­lu­aa­tos­ta lähtien kello 21, ensi vii­kol­la ra­vin­to­lat kiinni jo il­ta­kuu­del­ta – kou­lui­hin ei uusia ra­joi­tuk­sia

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiistaina, että koronapassinkaan avulla ei voi välttää rajoituksia jouluaatosta eteenpäin. Arkistokuva.
Pääministeri Sanna Marin kertoi tiistaina, että koronapassinkaan avulla ei voi välttää rajoituksia jouluaatosta eteenpäin. Arkistokuva.
Kuva: Arttu Laitala

Hallitus on päättänyt merkittävistä koronarajoituksista. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi myöhään tiistaina hallituksen neuvottelujen lopputuloksista medialle Säätytalon portailla seitsemättä tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Hallitus linjasi, että koronapassin käyttöä rajoitetaan määräaikaisesti ensi tiistaista lähtien. Rajoitus koskisi leviämisalueiden kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja. Korkean riskin tiloja ovat esimerkiksi baarit, yökerhot ja massatilaisuudet, joissa ei ole istumapaikkoja. Kohtalaisen riskin tiloja ja tilaisuuksia ovat esimerkiksi yli kymmenen henkilön kuorolaulutilaisuudet ja ulkona olevat katsomot, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty.

Matalan riskin tilaisuuksissa koronapassin käyttö jatkuisi edelleen.

Ravintolat kiinni aattona kello 22

Ravintolat menevät jo jouluaattona kiinni kello 22, jolloin anniskelu päättyy kello 21. Aukioloa ei ole mahdollista jatkaa koronapassillakaan, Marin huomautti.

Ensi tiistaina ravintolarajoituksia kiristetään entisestään niin, että anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18 ja anniskelu kello 17. Asiakaspaikkamäärä on puolet sallitusta. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään klo 17 ja aukiolo sallittaisiin koronapassilla 18–20. Niissä asiakkaita saa olla 75 prosenttia normaalista asiakaspaikkamäärästä. Rajoitusten on määrä olla voimassa kolme viikkoa.

Marin lisäsi, että yrityksille hyvitetään koronasta aiheutuvia kustannuksia.

– Ilman muuta, kun meille tulee rajoitustoimia käyttöön yrityksille ja elinkeinonharjoittajille, niin me olemme myös valmiita tarkastelemaan tätä kompensaatiota eli sitä että tukitoimia tulee, pääministeri sanoi.

Sisärajavalvonta palautetaan

Lisäksi sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteen ensi viikon tiistaina. Negatiivista testitodistusta tarvitaan Suomeen saapuvilta, vaikka olisi rokotustodistus. Päätös on voimassa tammikuun 16. päivään.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy.

Korkeakouluille etäsuositus

Perusopetukseen ja toisen asteen opetukseen ei hallitus esitä muutosta vaan ne pysyvät lähiopetuksessa. Korkeakouluille sen sijaan tulee suositus siirtyä etäopiskeluun paitsi silloin kun lähiopiskelu on välttämätöntä.

Hallitukselle tulee lisäksi lähiaikoina erillinen koronaministerityöryhmä, joka käsittelee rajoitustoimenpiteitä. Työtä johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Sen tehtävänä on koronatoimenpiteiden poikkihallinnollinen yhteensovittaminen ja tiedonvaihdon varmistaminen.

Juttua muokattu klo 0.03: päivitetty tuoreimmilla tiedoilla.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 22.12. klo 08:29.

Jutun kommentointi päättynyt 22.12. klo 09:02.