Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

OYSin uuden sä­de­hoi­toyk­si­kön tai­tees­sa näkyy suo­ma­lai­nen luonto, ja eläin­ten elämään voi tu­tus­tua odo­tel­les­sa QR-koo­dil­la

Uuden sairaalan E-rakennuksen seinille tulee Jussi Valtakarin puurelifejä.
Uuden sairaalan E-rakennuksen seinille tulee Jussi Valtakarin puurelifejä.
Kuva: Jussi Valtakari

OYSin uuden sairaalan sädehoidon yksikön taiteessa näkyy suomalainen luonto ja sen eläinasukit, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Rakennukseen sijoittuu taiteilija Jussi Valtakarin luontoaiheisia puurelifejä. Teosten yhteyteen sijoitetaan QR-koodeja, joiden kautta voi tutustua pohjoisen eläinten elämään. Projekti on toteutettu yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

– Luonto on valikoitunut sairaalan uudisrakennusten taiteen teemaksi alueen asukkailta ja sairaalan henkilökunnalta tulleiden toiveiden perusteella. Sairaalaympäristöön on toivottu erityisesti luontoaiheita ja alueellisuutta, sillä näiden koetaan tukevan hyvinvointia ja toipumista, OYS 2030 -uudistamisohjelman taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen kertoo tiedotteessa.

Taiteen lisäksi teokset tarjoavat siis tietoa, minkä koetaan sopivan maailman älykkäimmäksi tähtäävän sairaalaan luonteeseen.

– Osallistuminen maailman älykkäimmän sairaalan luomiseen on ollut meille todella antoisaa. Yhteistyön kautta saamme tuotua paikallista pohjoista luontoa uudella tavalla sairaalaympäristöön kaiken ikäisten saataville, kommentoi kehityspäällikkö Veikko Virkkunen Metsähallituksen Luontopalveluista.

– Luonto vahvistaa tutkitusti ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, ja siksi Metsähallitus pyrkii monipuolisesti tuomaan luonnon lähelle ihmisiä ja tekemään luontoon pääsyn helpoksi.

Valtakarin puureliefien lisäksi rakennukseen sijoittuu taiteilija Pälvi Hannin eläinaiheista taidegrafiikkaa. Sädehoitohuoneiden oviin tulevat voimaeläinhahmot tuovat tukea ja turvaa hoitopolun varrelle, erityisesti nuoremmille potilaille.