OYS ke­hot­taa saa­pu­maan ko­ro­na­tes­tiin ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä – ko­ro­na­ta­paus­ten lu­ku­mää­rä ja esiin­ty­vyys vä­hen­ty­nyt mer­kit­tä­väs­ti Poh­jois-Poh­jan­maal­la

Tällä hetkellä kaikki oirehtivat voidaan testata.

Kesän aikana koronatapausten lukumäärä on laskenut ja taudin esiintyvyys on vähentynyt merkittävästi, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP. 

Tiedotteen mukaan testauskapasiteettia kasvatettiin koko kevään ajan. Tällä hetkellä kaikki oirehtivat voidaankin testata, joten Oulun yliopistollinen sairaala OYS kehottaakin heitä tulemaan testattavaksi matalalla kynnyksellä.

"Aktiivisella testauksella pysäytämme tartuntaketjut ajoissa ja Pohjois-Pohjanmaan hyvä tilanne voi jatkua. Meillä on testauskapasiteettia moninkertaisesti alkukevääseen verrattuna. Kaikki oireiset henkilöt kyetään testaamaan”, toteaa OYSin hallintoylilääkäri Terhi Nevala tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan sairaalassa on ollut jo pitkään hiljaista koronaepidemian osalta. Kesäkuun puolen välin jälkeen OYSissa ei ole ollut yhtään koronapotilasta, ja koko kesäkuussa on saatu vain kolme positiivista näytevastausta.

Pohjois-Pohjanmaan matalat lukumäärät koronatartunnoissa eivät kuitenkaan merkitse epidemian olevan vielä ohi. OYSissa on valmistauduttu siihen, että tartuntojen lukumäärä voi lähteä nousemaan syksyllä ihmisten liikkumisen lisäännyttyä muun muassa lomamatkustamisen myötä ja rajoittamistoimenpiteiden purkamisen seurauksena. Siksi onkin tärkeää noudattaa edelleen annettuja ohjeita turvaväleistä sekä hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, PPSHP muistuttaa.

Koronaviruksen aiheuttamia oireita voivat olla muun muassa kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, vatsakivut, pahoinvointi tai ripuli. Lisätietoja koronaviruksen oireista löytää esimerkiksi THL:n nettisivuilta.