Henkirikokset: Oulussa jo toinen hen­ki­ri­kos viikon sisään

Lumi: Oulussa on nyt lunta poik­keuk­sel­li­sen paljon

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Oulun yli­opis­tos­sa aloi­te­taan en­sim­mäi­se­nä Suo­mes­sa tut­ki­maan mik­ro­yri­tyk­siä – "Mik­roy­ri­tyk­set työl­lis­tä­vät Suo­mes­sa nel­jän­nek­sen koko maan yri­tys­ten työ­voi­mas­ta"

Oulun yliopistolle valtakunnallisesti ensimmäinen mikroyritysten tutkimus- ja kehittämistehtävä. Kuvituskuva.
Oulun yliopistolle valtakunnallisesti ensimmäinen mikroyritysten tutkimus- ja kehittämistehtävä. Kuvituskuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun yliopistolle valtakunnallisen mikroyrittäjyyden tutkimus- ja koulutustehtävän kaudelle 2021–2024. Tehtävästä ja sille osoitetusta valtakunnallisesta rahoituksesta päätettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Tehtävän toteuttamisesta vastaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti. Ohjelmajohtajaksi on nimitetty Marko Matalamäki, joka siirtyy uuteen tehtävään Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

– Mikroyrittäjyys voi kuulostaa terminä vieraalta. Kuitenkin useampi kuin yhdeksän kymmenestä yrityksestä on mikroyritys, eli alle kymmenen henkilön ja alle 2 miljoonan euron liikevaihdon yritys. Mikroyritykset työllistävät Suomessa neljänneksen koko maan yritysten työvoimasta. Niiden merkitys kansantaloudelle on aivan keskeinen ja niiden rooli kasvaa koko ajan, Marko Matalamäki sanoo.

Matalamäellä on taustaa tutkimuksesta ja opetuksesta liiketoiminnan eri osa-alueilta, yrittäjätausta palveluyrityksen toimitusjohtajana sekä kokemusta kansainvälisistä projektitehtävistä.

Oulun yliopisto kertoo tiedotteessaan, että mikroyrittäjyyden tutkimuksella ja koulutuksella pyritään parantamaan suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä, osaamista ja kasvua. Tavoitteena on myös kehittää vientiä, joka on suomalaisilla mikroyrityksillä selvästi vähäisempää kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Suomessa toimii yhteensä 340 485 mikroyritystä, jotka edustavat 94 % koko maan yrityskannasta.

Uutista päivitetty 18.3. kello 10.24: Mikroyritykset muodostavat neljänneksen koko maan yritysten työvoimasta, ei koko maan työvoimasta kuten jutussa aiemmin kerrottiin.