Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Oulu: Jät­ti­mäi­nen os­tos­kes­kus nousee Kaak­ku­riin

Oulun yli­opis­tol­le tehtiin mittava tie­to­jen ka­las­te­lu: Opis­ke­li­joi­den ja hen­ki­lös­tön sa­la­sa­no­ja joutui vääriin käsiin – ”Poik­keus­ti­lan­ne”

Useiden opiskelijoiden ja henkilöstön jäsenten salasanoja päätyi vääriin käsiin.
Useiden opiskelijoiden ja henkilöstön jäsenten salasanoja päätyi vääriin käsiin.
Kuva: Heikki Uusitalo

Oulun yliopiston opiskelijoita ja henkilöstöä kohtaan on tehty huomattava tietojen kalastelu. Yliopisto kertoo verkkosivuillaan, että useiden henkilöiden salasanoja on päätynyt vääriin käsiin.

Yliopiston ICT-palvelun ylläpito puuttui tilanteeseen ja kertoi sivuillaan, että se vaihtoi näiden henkilöiden salasanoja lisävahinkojen estämiseksi.

ICT-palvelut kehottaa jokaista yliopiston henkilöstön jäsentä ja opiskelijaa vaihtamaan salasanaansa kalastelukampanjan vuoksi. ICT-palvelut kutsuu tilannetta ”poikkeustilanteeksi”.

Asiasta ensimmäisenä uutisoinut Ilta-Sanomat kertoo, että kaikkiaan 900 henkilön salasanat joutuivat vääriin käsiin.

Kalasteluviestissä oli linkki, joka ohjasi vastaanottajan muka vaihtamaan salasanansa. Verkkosivu kuitenkin välitti salasanan kalastelijoille.

Yliopiston tietoturvapäällikkö Kaarlo Määttä kertoo lehdelle, että tietohallinto pystyi yksilöimään tunnuksensa luovuttaneet ja lukitsemaan vääriin käsiin joutuneita tunnuksia.

Määttä ei muista, että yliopiston väkeä kohtaan olisi tehty aiemmin yhtä onnistunutta kalastelukampanjaa. Hän kertoo, että kaapattuja tunnuksia on käytetty etupäässä uusien kalasteluviestien lähettämiseen.

Ilta-Sanomien mukaan yliopisto harkitsee rikosilmoituksen tekemistä.