Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Oulun yli­opis­to keräsi lah­joi­tuk­sia 5,2 mil­joo­naa euroa, josta yli puolet koh­den­net­tu tek­nii­kan alalle

Lahjoitusten avulla perustetaan muun muassa uusi vesitekniikan professuuri.

Oulun yliopisto keräsi kahden vuoden varainhankintakampanjan aikana yhteensä 5,2 miljoonaa euroa lahjoituksia.

Kampanja liittyi valtio vastinrahoitukseen, jossa valtio maksaa lisäkertoimen mukaisen vastinrahan yliopiston keräämälle lahjoituspääomalle. Rahaa jaetaan Sitran myöntämästä kertaluontoisesta 100 miljoonan euron tuesta. Valtion vastinrahapäätös saadaan loppusyksystä.

Tukea tuli laajasti eri tahoilta. Suurimmassa roolissa ovat tiedettä tukevat säätiöt, yhdistykset ja Oulun yliopiston yhteistyöyritykset.

– Kiitämme kaikkia lahjoittajiamme, jotka ovat nähneet Oulun yliopiston merkityksen ja osallistuneet kampanjaamme. Yhteisölahjoitusten ohella olemme kiitollisia niille lukuisille yksityishenkilöille, jotka ovat yliopiston ystävinä halunneet ohjata tukensa Oulussa tehtävän koulutuksen ja tutkimuksen hyväksi, sanoo yliopiston yhteyspäällikkö Sakari Jussi-Pekka tiedotteessa.

Yli puolet lahjoituksista on kohdennettu tekniikan alalle. Suurimmat yksittäiset lahjoitukset tekivät Maa- ja vesitekniikan tuki ry (miljoona euroa) ja Teknologiateollisuus ry (600 000 euroa).

Vastinrahat ovat merkittävä lisäresurssi, joka mahdollistaa esimerkiksi uusia tutkimusavauksia ja avainrekrytointeja sekä tukea tutkijanuransa alkuvaiheessa oleville tutkijoille. Yliopisto on päättänyt kohdentaa lahjoituksia esimerkiksi vesitekniikan uuden professuurin perustamiseen.

Yliopiston tiedotteessa huomautetaan, että varainhankinta on vastinrahakausista riippumatonta, jatkuvaa toimintaa.