Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Oulun uudessa van­ki­las­sa van­ki­paik­ko­jen määrä li­sään­tyy – uusista ti­lois­ta tulossa "ny­kyai­kai­set ja viih­tyi­sät"

Oulun uusi vankila tulee lakimuutoksen vuoksi olemaan nykyistä suurempi. Kokonaisuudessaan Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan kustannusarvio on 113 miljoonaa euroa.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan Hämeenlinnan uuden vankilan tilat ovat nykyaikaiset ja viihtyisät. Samaan pyritään myös Oulun uuden vankilan tiloissa. Kuvassa Hämeenlinnan vankilan selli.
Rikosseuraamuslaitoksen mukaan Hämeenlinnan uuden vankilan tilat ovat nykyaikaiset ja viihtyisät. Samaan pyritään myös Oulun uuden vankilan tiloissa. Kuvassa Hämeenlinnan vankilan selli.
Kuva: Rikosseuraamuslaitos

Oulun Ruskonselälle nousevien uusien poliisitilojen yhteyteen on suunnitteilla satapaikkainen vankila.

Nykyisen Myllytullissa sijaitsevan Oulun vankilan paikkamäärät lisääntyvät parilla kymmenellä. Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) erikoissuunnittelija Asko Miettinen kertoo, että syy piilee pari vuotta vanhassa lakimuutoksessa, jonka myötä tutkintavankeja voi pitää poliisin tiloissa enintään seitsemän päivää, jonka jälkeen vanki on siirrettävä vankilaan.

Risen mukaan käynnistymässä olevan lainvalmisteluhankkeen tavoitteena on, että vuodesta 2025 tutkintavanki siirrettäisiin heti vangitsemispäätöksen jälkeen vankilaan. Tutkintavangeille arvioidaan tarvittavan vankiloissa noin 30 lisäpaikkaa.

– Lakimuutoksen vuoksi tutkintavankien säilytykseen tarvitaan lisäkapasiteettia ja resursseja. Täyttöaste Oulussa on kova, ja tutkintavankimäärässä on ollut painetta aiemminkin. Ei kuitenkaan ole kriittistä tarvetta kovaan vankipaikkojen luvun nostamiseen, Miettinen kommentoi.

Miettinen kertoo, että korona-aika on aiheuttanut vankipaikkojen täyttöasteessa suman, sillä rangaistuksien täytäntöönpanoja on lykätty väljyyden vuoksi.

– Kesällä alkaa tulla sakkovankeja vankiloihin, jolloin täyttöasteet tulevat olemaan korkealla joka puolella Suomea.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.