Terveys: Mitä hoito OYSissa oi­keas­ti maksaa? Katso jät­ti­lis­taus

Pääkirjoitus: Viisi huu­me­kuo­le­maa vii­kos­sa on liikaa – uhreja on enemmän kuin lii­ken­tees­sä

Luitko jo tämän: Vie­rai­lim­me per­heen­äi­ti Marika Fin­ger­roo­sin luona ja saimme sek­si­le­lu-esit­te­lyn

Oulun teat­te­rin uusi Pi­ki­Talk ku­rot­taa kohti yleisöä – mak­sut­to­mien kes­kus­te­lu­ti­lai­suuk­sien toi­vo­taan ma­dal­ta­van kyn­nys­tä tulla teat­te­riin

"Haluamme olla tässä kaupungissa näkyvämmin läsnä"

Oulu
Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen vetää PikiTalkia yhdessä kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmen kanssa.
Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen vetää PikiTalkia yhdessä kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmen kanssa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun teatteri lanseeraa uuden PikiTalk-keskustelusarjan, joka alkaa syyskuussa. Kerran kuussa perjantaisin järjestettävä PikiTalk tarttuu aiheisiin, joiden teemoja käsitellään Oulun teatterin ohjelmistossa.

– Haluamme, että ihmiset palaavat koronakauden jälkeen teatteriin ja haluamme olla tässä kaupungissa näkyvämmin läsnä, teatterin toimitusjohtaja ja PikiTalkin toinen vetäjä Anu-Maarit Moilanen kertoo uuden konseptin taustoista.

Jokaisella PikiTalk-tuokiolla on oma aihe, ja luvassa on myös otteita teatterin näytelmistä. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin viestinnän kanssa. Tilaisuuksien toinen vetäjä on kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Väkeviä teemoja

Ensimmäisellä kerralla 10. syyskuuta pohditaan, missä menevät hengellisen väkivallan rajat. Mukana keskustelemassa ovat kirjailija Pauliina Rauhala, tutkija Meri-Anna Hintsala, tietokirjailija Maija-Leena Rova ja kokemusasiantuntija Marita Terho.

– Hengellinen toiminta voi toisesta näkökulmasta näyttäytyä avun ja lempeyden välineenä ja toinen voi kokea sen väkivaltana. Keskustelemme siitä, kuinka sama asia voi näyttäytyä niin erilaisessa valossa eri tahoille, Moilanen kertoo.

– Olemme Mikon (Salmi) kanssa sytykkeiden antajia ja rohkeita keskustelijoita, mutta haluamme käydä keskustelua kaikkia kunnioittavalla tavalla.

Lokakuussa pohditaan, miltä tuntuu, kun lapsi katoaa huumeiden maailmaan. Asiasta keskustelemassa ovat ohjaaja Heta Haanperä ja elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Marraskuussa puolestaan kärppälegenda Lasse Kukkonen, säveltäjä-kapellimestari Jaakko Kuusisto, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja painonnostaja Anni Vuohijoki pohtivat, mistä on suomalainen tahto tehty.

– Keskustelemme siitä, mitä tarkoittaa taiteessa ja urheilussa, kun haluaa olla oman alansa paras. Näen ne hyvin samankaltaisina lajeina. Molemmat ovat taito- ja tunnelajeja, Moilanen sanoo.

Hän myös kyseenalaistaa sen, miksi taiteen ja urheilun kokemisen välille vedetään usein niin selkeä raja.

– Näkisin, että urheilussa ja kulttuurissa on myös katsojalle kysymys samasta asiasta. Voimakkaasta tunnelatauksesta. Niissä ollaan saman ilmiön äärellä.

Joulukuussa työhyvinvoinnista ja oravanpyörästä hyppäämisestä puhumassa ovat ohjaaja Eljas Liinamaa, psykologi Soili Poijula ja Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Yhteistä kokemista

PikiTalk-tilaisuudet ovat afterwork-tapahtumia, joihin Moilanen toivoo, että ihmiset tulisivat matalalla kynnyksellä.

Niiden avulla teatteri pystyy esittelemään ohjelmiston sisältöjä ja tekijöitä uudella tavalla.

Samalla Moilanen on myös kiinnostunut kuulemaan, miten katsojat kokevat teatterin.

– Teatteri luonteeltaan perustuu läsnäoloon ja ihmisten väliseen yhteiseen kokemiseen. Tämä konsepti toistaa sitä, mutta vähän uudella tavalla, Moilanen sanoo.