Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Oulun mu­siik­ki­juh­lil­la huo­kais­tiin hel­po­tuk­ses­ta: "Kaikki fes­ti­vaa­lin 25 kon­sert­tia esi­te­tään livenä kahden vuoden tauon jäl­keen"

Musiikkijuhlien pitkäaikaisen taiteellisen johtajan Jaakko Kuusiston poismenoa kunnioitetaan ylimääräisellä muistokonsertilla.

Oulun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Elena Mindru-Turunen on huojentunut ja onnellinen koronarajoitusten hellittämisestä juuri ennen festivaalin alkua.
Oulun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Elena Mindru-Turunen on huojentunut ja onnellinen koronarajoitusten hellittämisestä juuri ennen festivaalin alkua.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Oulun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Elena Mindru-Turunen huokaisi helpotuksesta, kun ravintoloita koskevat rajoitukset poistuivat maaliskuun alussa.

Tämä siksi, että Rio Live (ent. Teatteri Rio) on yksi musiikkijuhlien klubikonserttien päänäyttämöistä Oulun musiikkikeskuksen ja Valvesalin lisäksi.

– Meidän pääsuunnitelma on, että kaikki musiikkijuhlien 25 konserttia esitetään livenä kahden vuoden tauon jälkeen. Viime vuonna oli poikkeusvuosi. Pystyimme järjestämään vain seitsemän konserttia striimattuina ilman yleisöä, Mindru-Turunen kertoo.

Mindru-Turunen toivoo, että ihmiset uskaltavat tulla konsertteihin nauttimaan elävästä musiikista.

– Voimme kertoa yleisölle konsertissa käymisen olevan turvallista.

Rajoitusten vapauttaminen velvoitti tapahtumien järjestäjät ja osallistujat huolehtimaan itse lähikontaktien aiheuttamasta tartuntojen riskin ehkäisemisestä.

– Korona on muuttanut meidän kaikkien elämää. Kotoa voi olla vaikea lähteä liikkeelle. Se on näkynyt myös musiikkijuhlien lipunmyynnissä.

Suru-uutinen pysäytti

Elena Mindru-Turusen työpaikalla, musiikkijuhlien toimistossa Rauhalan yläkerrassa otettiin vastaan suru-uutinen kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusiston poismenosta viime viikon keskiviikkona.

Kuusisto toimi musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2013–2021.

Oulun musiikkijuhlilla järjestetään Jaakko Kuusiston muistolle ylimääräinen konsertti maanantaina 14. maaliskuuta Madetojan salissa.
Oulun musiikkijuhlilla järjestetään Jaakko Kuusiston muistolle ylimääräinen konsertti maanantaina 14. maaliskuuta Madetojan salissa.
Kuva: Tiina Wallin/arkisto

– Jaakon päämäärätietoisella ja valovoimaisella otteella festivaaleilla toteutettiin vuosi toisensa perään upeita konsertteja ja kunnianhimoisia projekteja, jotka toivat oululaisen yleisön eteen joukon huikean lahjakkaita kansainvälisiä ja kotimaisia artistivieraita.

Oulu Sinfonian muusikot ja Oulun musiikkijuhlat kunnioittavat Kuusiston muistoa yhteisellä videotallenteella vuoden takaisesta Jäähyväiset-konsertista, jossa Oulu Sinfonia soittaa Kuusiston johtamana hänen säveltämänsä viulukonserton. Solistina on Elina Vähälä.

Tallenne on katsottavissa tapahtuman Youtube-kanavalla 11. maaliskuuta asti.

– Oulun musiikkijuhlilla järjestetään Jaakko Kuusiston muistolle ylimääräinen konsertti maanantaina 14. maaliskuuta Madetojan salissa. Konserttiin on vapaa pääsy, Kerromme myöhemmin lippujen lunastuksesta sekä konsertin esiintyjistä ja ohjelmistosta musiikkijuhlien nettisivuilla.

Jaakko Kuusiston tehtävää jatkavat vuosi sitten valitut uudet taiteelliset johtajat viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko.

Ei venäläisiä artisteja

Oulun musiikkijuhlia vietetään 12.–27. maaliskuuta. Ohjelmassa on laaja kirjo klassista musiikkia, jazzia, rytmimusiikkia, oopperaa ja nykysirkusta.

Klassisen musiikin teemana on tänä keväänä Amerikka monissa eri hahmoissa ja konserteissa.

Oulun musikkijuhlien toista taiteellista johtajaa Jukka Perkoa kuullaa muun muassa Rio Liven konsertissa.
Oulun musikkijuhlien toista taiteellista johtajaa Jukka Perkoa kuullaa muun muassa Rio Liven konsertissa.
Kuva: Mika Toivanen

– Olemme koonneet ohjelmiston, joka viihdyttää, koskettaa ja välillä jopa karmaisee, taiteelliset johtajat Elina Vähälä ja Jukka Perko kertovat.

Taiteilijavieraiksi saapuu kansainvälisiä tähtiä ulkomailta, Suomesta ja myös Oulusta.

Tänä vuonna tapahtumassa ei esiinny venäläisiä tai ukrainalaisia artisteja.

– Emme ole tämän tilanteen vuoksi joutunut perumaan konsertteja.

Star Wars -elokuvakonsertti yksi helmistä

Oulun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, viulisti Elina Vähälä esiintyy festivaalin kamarimusiikkikonsertissa.
Oulun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, viulisti Elina Vähälä esiintyy festivaalin kamarimusiikkikonsertissa.
Kuva: Elina Simonen

Klassisen musiikin pariin päästään heti festivaalin avajaiskonsertissa 12. maaliskuuta, kun kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun voittanut pianisti Mackenzie Melemed avaa musiikkijuhlat.

Madetojan salissa kuultavassa pianoresitaalissa Melemed muuttuu Sergei Rahmaninoviksi ja esittää Rahmaninovin New Yorkin Carnegie Hallissa 7.11.1942 viimeiseksi jääneen soolokonsertin konserttiohjelman kokonaisuudessaan.

Bachin, Beethovenin ja Chopinin teoksilla täytetty ilta huipentuu Rahmaninovin omiin virtuoosikappaleisiin.

Festivaalin kamarimusiikkisarjassa kuullaan neljä konserttia, joissa esiintyvät viulistit Elina Vähälä ja Ara Gregoria, alttoviulisti Jennifer Stumm, sellisti Claudio Bohórquez, pianistit Vanessa Cunha, Mackenzie Melemed ja Mika Rännäli, mezzosopraano Virpi Räisänen sekä Oulu Sinfonian kamarimuusikot.

Rytmimusiikin sykettä kuullaan konserteissa, joita tähdittävät muun muassa Jan Lundgren, Linda Fredriksson ja Lenni-Kalle Taipale.

– Festivaalin helmi on Star Wars - A New Hope -elokuvakonsertti Oulu Sinfonian kanssa. Koko perheen tarjontaa edustavat Ella ja kaverit sekä Tuhkimo-lastenooppera, Mindru-Turunen kertoo.

Oulun musiikkijuhlien ohjelmassa olevassa koko perheen Ella ja Kaverit konsertissa on Timo Parvelan kirjoittama tarinakonsertti Iiro Rantalan sävelmin.
Oulun musiikkijuhlien ohjelmassa olevassa koko perheen Ella ja Kaverit konsertissa on Timo Parvelan kirjoittama tarinakonsertti Iiro Rantalan sävelmin.
Kuva: Toivo Heinimäki

Ukrainan sota koskettaa Mindru-Turusta

Elena Mindru-Turunen aloitti Oulun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtajana Maija Kuusiston jälkeen tammikuussa 2021.

Mindru-Turunen on romanialaissyntyinen jazzlaulaja ja säveltäjä. Hän tekee parhaillaan jazzlaulua koskevaan tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiaan.

Tällä hetkellä Mindru-Turusen kolmihenkinen perhe asuu Oulussa. Aviomies Tuomas J. Turunen on pianisti.

Ukrainan sota koskettaa myös Mindru-Turusen omaa konsertointia artistina.

Konsertti Ukrainan rajanaapurimaassa Moldovan Chisinaussa Moldovan nuoriso-orkesterin kanssa 6. maaliskuuta on peruttu.

– Ukrainalaisia sotapakolaisia on myös hienosti vastaanotettu suuria määriä Romaniassa sekä omassa kotikaupungissani Cluj-Napocassa.

Fakta

Poimintoja musiikkijuhlien ohjelmasta

Oulu Sinfonian kanssa yhteistuotantona toteutettavat Star Wars – A New Hope -elokuvan näytökset Madetojan salissa torstaina 17.3. ja perjantaina 18.3. kello 19. Elokuva esitetään Madetojan salissa suurelta valkokankaalta Oulu Sinfonian soittaessa John Williamsin musiikin livenä.

Tuhkimo-lastenooppera ja Timo Parvelan Ella ja kaverit -kirjasarjaan pohjautuva Ella ja kaverit konsertissa. Tuhkimo nähdään 14.3. kello 18 ja 15.3. kello 10 ja 12.30 Kulttuuritalo Valveen Valvesalissa.  Ella ja kaverit konsertissa 24.3. kello 18 ja 25.3. kello 10 Madetojan salissa.

Lenni-Kalle Taipale, piano: Värejä koskettimilla, Rio Live (ent. Teatteri Rio) 21.3. kello 19.

Maaliskuisen festivaalin lisäksi Oulun musiikkijuhlat tarjoaa konserttisarjoja ja yksittäisiä musiikkitapahtumia ympäri vuoden.

OMJ Jazz & Etno kevät 2022 on tammikuusta toukokuuhun kestävä seitsemän konsertin sarja.​

Oulun musiikkijuhlien koko ohjelma omj.fi.