Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oulun kou­lu­po­lii­sit: Ala­kou­lu­lai­sis­sa on nuus­kan­käyt­tä­jiä ja ylä­kou­lu­lai­set ostavat huu­mei­ta netistä – lasten pa­hoin­voin­ti näkyy myös vä­ki­val­ta­na

Koulupoliisit Merja Rasinkangas ja Jarkko Kähkönen saavat Oulun seudun kouluilta yhteydenottoja viikoittain.
Koulupoliisit Merja Rasinkangas ja Jarkko Kähkönen saavat Oulun seudun kouluilta yhteydenottoja viikoittain.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Jopa alakouluikäiset lapset ostavat kavereiltaan nuuskaa ja käyttävät sitä, kertovat Oulun seudulla toimivat Oulun poliisilaitoksen koulupoliisit.

– Ikäraja on laskenut monissa asioissa. Nuuskan välittäjiä ja myyjiä on yhä enemmän alemmilla luokilla, sanoo ylikonstaapeli Merja Rasinkangas.

Ikärajan madaltuminen näkyy myös huumeissa. Poliiseille tulee aiempaa useammin vastaan yläkouluikäisiä huumeiden käyttäjiä.

– Aineita saa helposti, ja kiinnijäämistä ei pidetä merkittävänä riskinä. Omalla kännykällä pääsee anonyymeihin verkkoihin, toteaa vanhempi konstaapeli Jarkko Kähkönen.

Sen lisäksi, että huumeita tilataan suoraan netistä, niitä ostetaan välittäjiltä. Suojatuilla viestintäkanavilla sovitaan, missä ja milloin aine ja raha vaihtavat omistajaa.

Poliisien mukaan nuoret ovat varsin tietoisia siitä, mitkä viestintäkanavat suojaavat siellä tapahtuvan viestinnän niin, että paljastumisen riski laskee.

Lääkeväärennöksiä ja kiristystä

Nuorten käyttämät huumeet ovat pääasiassa kannabista ja lääkeväärennöksiä, joiden sisällöstä ei ole aina täyttä varmuutta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.