Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Oululla olisi tu­ris­teil­le tar­jot­ta­vaa – onko tu­le­vai­suu­den trendi vie­rail­la To­ri­pol­lii­sin kai­na­los­sa jou­lu­pu­kin sijaan?

Olin hyvin hämmentynyt, kun muutin Rovaniemeltä Ouluun viime vuoden syksynä: katukuvassa ei näkynyt yhtään turistia. Katukuvassa ei näkynyt myöskään tuntureita, ruskaa, revontulia eikä joulupukkia.

Mutta suoraan keskustasta pääsin meren äärelle. Tämä, jos jokin, oli eksoottista Lapin tuntureiden syleilystä saapuneelle nuorelle ihmiselle. Lisäksi palvelut ovat helposti saatavilla ja julkinen liikenne toimii sujuvasti – suorastaan luksusta verrattuna Rovaniemen palveluverkostoon.

Nämä havainnot saivat minut havahtumaan siihen, kuinka Oulu on jäänyt jalkoihin Suomen matkailussa. Esimerkiksi yöpymistilastot puhuvat puolestaan: Rovaniemellä yöpymisiä on paljon talvisin, Oulussa puolestaan kesäisin (lähde visitory.io).

Oulussa siis kytee mahdollisuus kesäturismiin. Mutta mitä kaikkea seuraa siitä, kun Oulun potentiaalia ei hyödynnetä turismissa? Tästä seuraa esimerkiksi se, että monet veroeurot jäävät saamatta, monet työpaikat saamatta ja monet elämykset jäävät kokematta.

"Oulussa on vakaa pohja, josta olisi hyvät mahdollisuudet ponnistaa osaksi arktista turismia."

Kuulen usein fraasia “Kun ei täällä Oulussa ole mitään”, mutta voin entisenä rovaniemeläisenä sanoa, että se ei pidä paikkaansa. Oulussa on paljon koettavaa ja nähtävää, vaikka oululaisin silmin ei ehkä siltä äkkiseltään vaikuta.

Oulun valttikortteja ovat ehdottomasti meri, kulttuuri ja saavutettavuus. Oulussa on lunta, jäätä, tuulta ja asennetta. Oulu on myös elävä ja monipuolinen.

Oulussa on koettavaa, mutta onko paljoa nähtävää, jos kaupunkia tarkastelee turistin silmin? Täältä ei ehkä löydy poroja eikä joulupukkia, mutta täältä löytyy meri sen kaikkine mahdollisuuksineen – ja tietysti Toripolliisi.

Fasiliteetit riittäisivät suurempaankin turismiin. Junat kulkevat hyvin, joukkoliikenteellä pääsee näppärästi paikasta toiseen ja Oulusta löytyy erilaisia hotelleja ja ravintoloita jokaiseen makuun ja budjettiin.

Lisäksi Oulussa rekisteröityjen huoneiden käyttöaste on korkea, noin 70 prosenttia joka kuukausi. Rovaniemellä vastaava luku vaihtelee suuresti sesongin mukaan 34–94 prosentin välillä (lähde visitory.io). Tämä kertoo mielestäni sen, että Oulussa on vakaa pohja, josta olisi hyvät mahdollisuudet ponnistaa osaksi arktista turismia.

Yksi suurimmista eroista Rovaniemen ja Oulun välillä on asennoituminen turismia kohtaan. Minusta tuntuu, että turismin suhteen on luovutettu Oulussa. Toisin sanoen puuttuva asia on sisukkuus. Tästä voidaan antaa esimerkkinä surullisen kuuluisa torihotelliprojekti. Rovaniemellä ei kaupunkina ole varaa jättää turisteja houkuttelevia hankkeita kesken – toisin on Oulussa, jossa mielestäni suurin valttikortti, meri, jää paitsioon esimerkiksi juuri tämän torihotelliprojektin viivästymisen myötä. Torihotellille olisi selvästi tarve, koska jo nyt rekisteröityjen huoneiden käyttöaste hipoo maksimiaan.

Olisi siis korkea aika kohottaa turismia. Tärkeää on myös edistää Oulua moniulotteisemmaksi ja sisukkaammaksi. Ehkä tulevaisuuden uusi trendi onkin vierailla Toripolliisin kainalossa joulupukin sijaan!

Erika Holck

Oulu