Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lu­lais­ta ra­vin­to­la Hugoa luot­saa­va Tommi Tuh­ka­nen aikoi so­ti­la­su­ral­le, mutta löy­si­kin kai­paa­man­sa kurin keit­tiös­tä

Ravintoloitsija Tommi Tuhkanen on kipparoinut Hugoa ja sen keittiötä jo yli kymmenen vuotta. Yhä hän jaksaa lietsoa niin itseään kuin henkilökuntaansa kohti parempia ruoka- ja viinielämyksiä. ”Siinä vaiheessa tiedämme että menee pieleen, kun ruvetaan taputtelemaan toisiamme selkään, että voi kun olemme hyviä.”

Oulu
Ravintola Hugo ja noutoruoka. Ravintoloitsija Tommi Tuhkanen tekee tryffelipastaa mukaan.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tommi Tuhkasen tie Hugoon kulki Keski-Euroopan ja Irlannin kautta, ja hänen johtamanaan Hugo on pysynyt yhtenä Oulun merkittävimmistä ravintoloista. Tänä syksynä Tuhkanen on ollut avaamassa myös uutta Ruka Peak by Hugo -ravintolaa Kuusamoon.

Ravintoloitsija paljastaa, ettei häntä alun perin kiinnostanut pätkääkään ruoanlaitto, vaan hän tähtäsi armeijauralle. Vielä enemmän veri veti kuitenkin ulkomaille, ja sinnehän pääsi kokkikoulun kautta. Keittiössä Tuhkanen pääsi oppi-isänsä David Martinin avulla sisään hulluun maailma, jossa adrenaliini virtaa, mutta jossa toisaalta on hierarkkisuutta ja kurinalaisuutta – kuten armeijassa.

Tuhkasen ruokafilosofiaan kuuluu maku ja laatu edellä tekeminen. Vaikka Pohjois-Suomesta saa paljon hyvää, kaikki Tuhkasen visiot eivät ole mahdollisia paikallisilla raaka-aineilla.

”En ole lähiruokafasisti. Katsotaan ensin tämä lähialue ja haetaan ne muutamat jutut muualta.”

Tuhkanen kertoo Radio Kalevan haastattelussa myös muun muassa siitä, mitä hän kokkaa kotikeittiössä raskaan työpäivän jälkeen, mikä tekee diningista fine diningia, miten uusi ravintolakonsepti rakennetaan ja miten Kuopiosta kotoisin oleva Tuhkanen vertaa Oulun ja Kuopion ruokakulttuureja.

Toimittaja on Heli Koppelo.